Nem ilyen befejezésre számítottunk a vívók Európa-bajnokságán

Női kardozóink a negyedik, férfipárbajtőrözőink a hetedik helyen végeztek a vívó Európa-bajnokság szerdai zárónapján, Antalyában.

Magyar Nemzet
2022. 06. 22. 18:10
null
Fotó: @PHOTOPAVIA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az antalyai vívó Európa-bajnokság előtt férfipárbajtőr- és női kardcsapatunk egyaránt a hatodik helyen állt a világranglistán, és a törökországi Eb-n mindkét együttesünket a harmadik helyen emelték ki. Így megvolt az esély, hogy férfikardozóink hétfői Eb-aranya után a zárónapon még szerzünk érmet. S bár párbajtőrcsapatunk nem jutott ki a tokiói olimpiára, idén megnyerte a párizsi világkupát, Tbilisziben harmadik, Heidenheimben negyedikként zárt, mindannyiszor Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, összeállításban. Csapatunk az Eb-re is ebben az összeállításban érkezett, s az bizony váratlanul hatott, hogy egyéniben egyikük sem jutott még a 16 közé sem. Tegnap a csapatversenyben a mieink a 16 között 34-29-re verték a hollandokat, de már ez a találkozó sem volt egyszerű. Az utolsó asszóban Nagy „csak” 23-21-es vezetésünknél lépett pástra, de megoldotta a feladatot. Az olimpiai ezüstérmes Siklósi ezen az összecsapáson nem vívott, és a dánok elleni negyeddöntőben is csak a végén szállt be, ám 21-21-es állásnál 6-3-ra kikapott. S együttesünk is veszített, 45-43-ra maradt alul, pedig az utolsó párban Nagy remekül vívott, 12-8-ra nyert, de ez nem volt elég az elődöntőbe jutáshoz. Csalódott csapatunk az 5–8. helyért az ukránoktól is kikapott 45-40-re, majd 41-39-re legyőzte a lengyeleket, így a hetedik helyen végzett a 21 együttes között. 

Női kardban csak 13 csapat indult, s a Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású kvartettünk a nyolc között a spanyolokkal kezdett, és 45-41-re nyert. Az elődöntőben aztán nem bírt az olaszokkal (38-45), majd a bronzmeccsen az ukránokkal sem (41-45), pedig mindkét találkozó 5-0-s magyar győzelemmel indult.

Az olaszok ellen Katona Renáta, az ukránok ellen Pusztai Liza kezdett kiválóan. A harmadik helyért vívott találkozó második asszójában a fegyvernem klasszisa, a négyszeres egyéni világbajnok, csapatban olimpiai bajnok Olha Harlan 8-5-re verte Szűcs Lucát, de még így is két tus előnye maradt a magyar csapatnak, amit az első kör végére Katona Renátának köszönhetően tovább növelt (15-9). A második fordulót Julia Bakastova 10-5-ös győzelme nyitotta Szűcs ellen, vagyis egy tusra csökkent a magyar előny. Az ukránok csereként behozták Olena Kravackát, aki a Pusztai felett aratott 6-2-es győzelemmel hálálta meg a bizalmat, és máris 25-22 volt az állás Ukrajna javára. Az előnyt még növelni is tudta az ellenfél – a harmadik körre Szűcs helyett Battai Sugár Katinka állt be –, az utolsó asszóra 40-36-os ukrán vezetésnél kötött be Pusztai, valamint Harlan. Az asszó 5-5-ös döntetlennel zárult, így alakult ki a 45-41-es ukrán győzelem, ami keleti szomszédaink bronzérmét jelentette, egyúttal pedig a magyar csapat negyedik helyét. Az Eb zárónapján így a két éremesélyünkből sajnos egyik sem vált valóra.

A magyar válogatott az antalyai Európa-bajnokságon csak egy érmet szerzett, de az legalább arany lett: férfikardcsapatunk Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállításban diadalmaskodott.

Pihenésre és a sebek nyalogatására sincs idő, bő három hét múlva jön a kairói világbajnokság.

Eredmények:

Férfipárbajtőr, csapat: 1. Olaszország (Davide Di Veroli, Gabriele Cimini, Andrea Santarelli, Federico Vismara), 2. Izrael (Juval Salom Freilich, Jonatan Cohen, Ido Harper, Grigori Beskin), 3. Franciaország (Yannick Borel, Romain Cannone, Alexandre Bardenet, Alex Fava), ...7. MAGYARORSZÁG (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely)

Női kard, csapat: 1. Franciaország (Sara Balzer, Sarah Noutcha, Caroline Queroli, Malina Vongsavady), 2. Olaszország (Rossella Gregorio, Michela Battiston, Martina Criscio, Eloisa Passaro), 3. Ukrajna (Julia Bakastova, Olha Harlan, Olena Kravacka, Olena Voronyina), 4. MAGYARORSZÁG (Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca)

Borítókép: Pusztai Liza mindent kiadott magából, de az érem nem jött össze (Forrás: Facebook/Hungarian Fencing Federation – Magyar Vívószövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.