„Orvoshoz kellene mennem, ha nem támogatnám a budapesti olimpiát”

Sajtótájékoztató keretében mutatkozott be Schmidt Ádám sportállamtitkár, valamint Schmidt Gábor helyettes államtitkár, akit a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökeként ismerhetünk. Schmidt Ádám a céljai között a sportoló nemzet megteremtését, valamint a hatékonyabb gazdálkodást jelölte meg, s hitet tett a budapesti olimpia mellett.

2022. 06. 28. 14:01
Schmidt Ádám
Szolnok 20220628 Sportért Felelős Államtitkárság bemutatkozó sajtótájékoztató dr Schmidt Ádám Schmidt Gábor foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport Fotó: NemzetiSport:Tumbasz Hedi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elöljáróban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntötte videóüzenetben az államtitkárt és helyettesét, majd a következőképpen indokolta, miért került a sportállamtitkárság a honvédelmi minisztérium alá: katona és sportoló közös vonása, hogy mindkettő keményen készül és a hazáját szolgálja. Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezután sok sikert kívánt Schmidt Ádámnak és Schmidt Gábornak a munkájához.

Schmidt Ádám is köszöntéssel kezdte, az elmúlt tizenkét évre szorítkozva köszönetet mondott az elődeinek a munkájukért, név szerint Czene Attilának, Simicskó Istvánnak, Szabó Tündének.

– 2008-ban Schmitt Pál kért fel a Magyar Olimpiai Bizottság jogi igazgatójának – kezdett bele szakmai életútja ismertetésébe Schmidt Ádám. – Két és fél év alatt rengeteget tanultam tárgyalástechnikában, sportdiplomáciában, az élet számos területén. Ezután az ügyvédi irodámra fókuszáltam, de a sport akkor is kiemelt szerepet töltött a megbízások tekintetében. Orbán Viktor miniszterelnök úr 2020-ban kért fel sportügyi főtanácsadónak, a választási győzelem után pedig államtitkárnak. Ezt a feladatot szolgálatnak tekintem.

Schmidt Ádám hozzátette, számvetést készített, s arra jutott, hogy egyedül nem lesz képes ellátni az államtitkárság vezetését, ezért kérte fel helyettes államtitkárnak az egyik legsikeresebb magyar sportág, a kajak-kenu első emberét, Schmidt Gábort, aki sportvezetőként és a közigazgatásban is jelentős tapasztalattal bír.

A sport stratégiai ágazat, s az is marad

– jelentette ki az új államtitkár, majd röviden beszámolt arról, hogy a kinevezése óta találkozott és egyeztetett a magyar sportirányítás számos szereplőjével, nemzetközi szövetségek vezetőivel, akik kivétel nélkül irigykedve, elismeréssel méltatják a magyart sport helyzetét.

Schmidt Ádám maga is történelminek nevezte a sport helyzetét, arra célozva, hogy a sportért elkötelezett miniszterelnök áll az ország élén immár tizenkét éve.

Majd ismertette az államtitkárság szervezeti felépítését. Munkája céljául a következő területeket emelte ki.

  • Megőrizni versenyképességünket, sikerességünket a nemzetközi sportéletben.
  • Sportnemzetből váljunk sportoló nemzetté.
  • Javuljon a sportélet rendelkezéséré álló források felhasználásának hatékonysága.

Ezekkel kapcsolatban fontosnak tartja, hogy a három alapsportág (úszás, atlétika, torna) jelenjen meg az oktatásban. Sokkolónak nevezte azt az adatot, miszerint tizennyolc évesen, a pályaválasztáskor, illetve továbbtanuláskor a fiatalok nyolcvanöt százaléka felhagy a versenysporttal. S persze az a cél, hogy a sport mindenkinek élete részévé váljon.

A sportállamtitkárság feladatul kapta a miniszterelnöktől, hogy tíz hónapon belül készítsen értékelést a kiemelt sportágfejlesztésről, ami Schmidt Ádám szavaival folytatódik, de át lesz gondolva. Ő maga már most megfogalmazta, hogy a sportszakemberek területén egyértelmű a hiányosság, elsősorban az utánpótlásedzők helyzetén kell változtatni.

Úgy fogalmazott, hogy a Magyarországon a sportinfrastruktúra világviszonylatban is hihetetlen léptékben fejlődött és a legjobbak közé tartozik, éppen ezért a jövőben inkább a létesítményüzemeltetésre helyezik a hangsúlyt, annak gazdaságosságát kell javítani.

Kérdésre válaszolva Schmidt Ádám emlékeztetett arra, hogy a tao-rendszer engedélyezése 2023. június 30-án lejár az Európai Uniónál, de a magyar állam azt szeretné, ha a rendszer fennmaradna. A jövőben itt is a források észszerűbb felhasználására helyezné a hangsúlyt, az ellenőrzés kulcskérdés, ami humánerőforrás hiánya miatt nem tökéletes, de orvosolható.

Schmidt Ádám arra is válaszolt, a kormány miért nem adott garanciát a 2023-as jégkorong-világbajnokság hazai megrendezéséhez.

– Miként szinte mindenki, magam is sportszakmailag egyértelműen kiemelten támogatandó eseménynek tekintettem a jégkorong-világbajnokságot. Szerencsétlen együttállás, az idő rövidsége miatt tíz nap alatt kellett dönteni, ráadásul pontos információk hiányában. Az a tervünk, hogy legyen Magyarországon hoki-vb, erről egyeztettünk is már a szövetség vezetőivel.

A budapesti olimpia ügy is szóba került.

– Ha sportért felelősé államtitkárként azt mondanám, hogy nem támogatom, egyből az orvosi rendelőbe kellene mennem – jegyezte meg tréfásan, majd hozzátette, a magyar sportinfrastruktúra szinte készen áll a rendezéshez, amelynek ideje leghamarabb 2036-ban jöhet el.

Borítókép: Schmidt Ádám sportállamtitkár szolgálatnak tekinti a feladatát (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.