„Egy közepes férfi úszóból könnyen lehet világcsúcstartó transznemű nő”

Sport és transzgenderjelenség a világ sportjában címmel neves szakemberek jogi, sportdiplomáciai és orvosi szempontból járták körbe itthon a jelenkori sport egyik divatos kérdését.

Magyar Nemzet
Forrás: Nso.hu, Mandiner.hu2022. 07. 07. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Határokra szükség van, nem valami ellen, hanem valamiért” – adta meg az alaphangot a sajtóvetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetésen Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője. A Mandinerrel közösen szervezett szerdai eseményen Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiszteletbeli tagja, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, és Csisztu Zsuzsa korábbi olimpikon, újságíró és sportjogász beszélgetett utóbbi riportfilmjéről, Maráczi Tamás moderálása mellett – írja az Nso.hu.

A női sportot meg kell menteni, az egyenlő esély a legfontosabb elv – a résztvevők szerint ez volt az alkotás legfontosabb üzenete. A Mandineren szerda délutántól megtekinthető film elsősorban György Réka története mentén járja körbe a témát. A riói olimpiai úszócsapatunk tagja nyílt levélben tiltakozott az amerikai egyetemi atlétikai szervezetnél, miután éppen hogy csak lemaradt a Lia Thomas transznemű sportoló győzelmét hozó döntőről. Levelével akkor még nem ért célt, azonban a premiernek különleges apropót ad a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) budapesti vizes-világbajnokság alatt meghozott döntése, amely kizárja a transznemű sportolókat a női számokból.

A témával korábban lapunk is részletesen foglalkozott, felidézve, hogy a FINA határozata valamennyi nemzetközi sportszövetséget döntés elé állítja.

„Példaértékű döntés született, hiszen komolyan veszélybe került az esélyegyenlőség” – mondta Merkely Béla, aki a FINA orvosi bizottságának elnökeként közvetlenül is részt vett a határozathozatalban. A problémát érzékeltetve kiemelte, hogy a legjobb 200 úszóidő közé legtöbbször egyetlen nő sem fér be, és már 100 méteren is öt és hét másodperc között van a különbség a világcsúcsokban.

Orvosszakmailag sem kevésbé drámai a helyzet: miközben élénk vita folyt és folyik arról, hogy a transznemű nők maximális tesztoszteronszintjét öt vagy tíz nmol/literben maximalizálják-e, egy biológiai nőt gyakran már kettő feletti érték esetén eltiltanak.

„Egy közepes férfi úszóból könnyen lehet világcsúcstartó, olimpiai bajnok transznemű nő”  – foglalta össze gondolatait Merkely.

Csisztu Zsuzsa exkluzív interjúja György Réka úszóval, aki nyílt levélben állt ki a női számokban férfi testtel induló sportolók versenyelőnyével szemben:

Borítókép: az esemény résztvevői és hallgatósága (Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.