Európa korábbi legjobbja most hátat fordít a kosárlabdának

Balogh Judit, aki játékosként a női kosárlabdában Európa legjobbjai közé tartozott, 17 évig edzette a BEAC női csapatát az élvonalban. Márciusban váratlanul és indoklás nélkül menesztették, eddig nem nyilatkozhatott, ám most beszélt a csalódottágáról és a jövőjéről is.

Jocha Károly
2022. 07. 19. 17:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha van meglepő hír, akkor az mindenképpen annak számít, hogy tizenhét évnyi folyamatos munkavégzést követően a BEAC női kosarasainak edzőjét, Balogh Juditot március 13-án – minden érdemi előzmény és indoklás nélkül – felmentették. Az egykor Európa legjobbjai közé tartozott Balogh – aki játékosként is eltöltött több mint egy évtizedet a BEAC-ban – szerződése lejártáig, június 30-ig nem nyilatkozhatott. Július 1-jétől viszont „szabad a gazda”.

– Mivel előzőleg nekem senki semmilyen jelzést nem adott a tevékenységemmel kapcsolatosan, mindmáig értetlenül állok a történtek előtt – szögezte le előjáróban Balogh Judit, aki a nagytétényi Bartók Béla általános iskola tanulójaként, tizenegy éves korában kezdett kosárlabdázni, majd került kiválasztásos alapon a BEAC-ba. – Ha valami feltűnhetett, hát legfeljebb az, hogy az utolsó, a 2021/22-es bajnoki idényben megszűnt az a korábbi gyakorlat, amely szerint a szakosztály vezetői és a vezetőedző között minden héten rendszeres megbeszélések zajlottak. És éppen az utóbbi évadban történt ez az elhidegülés, ez a gazdátlanná válás, amikor egyértelműen a legjobb évünket éltük meg.

 

 

– Ha belegondol abba, hogy tizenhét szezont töltött el a BEAC felnőtt női csapatának kispadján, akkor mi jut elsőként az eszébe?

– Sok mindent megértem a BEAC-nál, túléltem alapvető működésbeli változásokat is. Eleinte csak egyetemisták alkották a keretet, akik tiszteltek és hallgattak rám. Ezután négy-öt éve már hozzánk is rendszeresen jöttek légiósok, és az érkezésükkel alapvetően sok minden megváltozott. Korábban elképzelhetetlen módon megnőtt a pénz szerepe, ami azután egyre inkább mindent meghatározott. A BEAC-nak is több lett a pénze, mint korábban, de természetesen a nagy klubokkal egy pillanatig sem tudtunk versenyben maradni.

 

Forrás: BEAC.hu

– A felmondás óta van bármilyen kapcsolata a BEAC vezetőivel?

– Öt olyan illetékes van a szakosztályban, akikkel különböző szintű kapcsolatban álltam – közülük sokáig egyik sem keresett. Elért viszont egy úr, aki a BEAC klubvezetését képviselte egy bizonyos, még rendezetlen üggyel kapcsolatban. Sokáig ennyi történt, egy betűvel sem több. Aztán összejött egy érdemi beszélgetés a BEAC két vezetőjével, Simon Gábor ügyvezető igazgatóval és Szabari Jánossal. Magyarázkodtak, hogy talán nem így kellett volna a váltásnak megtörténnie, de érdemi indoklást továbbra sem kaptam. Ez azért is sajnálatos, mert jó lenne tudni, mivel nem voltak elégedettek, enélkül nehéz változtatni. Mivel a helyzetem számomra pozitívan és véglegesen megoldódott, nem is erőltettem a hosszabb eszmecserét. 

– Azt tudja, hogy miként reagáltak a volt játékosai a felmentése hírére?

– Három játékos kivételével mindenki megköszönte a munkámat, és közöttük voltak olyanok is, akik azt tudatták velem, hogy amennyiben én maradtam volna az edző, eszük ágában sem lett volna a távozás gondolatával foglalkozni.

– Van már elképzelése arról, mihez kezd most?

– Még jobban megerősödtem abban a korábbi elhatározásomban, hogy a következő munkahelyem biztosan nem a kosárlabdázással lesz kapcsolatos. A BEAC-nak továbbra is szurkolója leszek. Azok a lányok, akikkel az elmúlt években együtt dolgozhattam, nagyon a szívemhez nőttek, és harminc évet nem lehet csak úgy kitörölni. 

 

Borítókép: Balogh Judit érthetően csalódott a menesztése után (Fotó: MKOSZ/Girgász Péter)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.