Gellert kapott a Putyinra mért amerikai csapás

Sajátos szemszögből vizsgálja a legfrissebb sakkvilágranglistát a Newsweek magazin. A sportág története során most először több amerikai nagymester van az első százban. A lap aztán részben meg is cáfolja önmagát. Vajon mit írnának, ha nem az orosz Jan Nyepomnyascsij, hanem az amerikai Fabiano Caruana nyerte volna a világbajnok-jelöltek tornáját?

2022. 07. 06. 15:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom amerikai és csak tizenkettő orosz sakkozó van a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) legfrissebb, júliusi világranglistáján az első száz között. A sportág története során eddig mindig az oroszok vezettek, ráadásul az első tízben három amerikaira – Fabiano Caruana (4.), Levon Aroniai (5.), Wesley So (6.) – csupán egyetlen orosz jut, Jan Nyepomnyascsij (7.). Az oroszok visszaesése ráadásul földcsuszamlásszerű, hiszen néhány éve még 22 oroszt jegyeztek az első százban. Erről számol be büszkén a híres amerikai magazin, a Newsweek, s persze a következtetést is levonja:

Lám, az Ukrajna ellen indított háborút még a tradicionális orosz sikersport, a sakk is megsínyli.

Aztán jön a magyarázkodás. Voltaképpen most is 21 orosz van az első százban, csak éppen közülük kilencen a FIDE zászlaja alatt versenyeznek. Azt persze már elhallgatja a Newsweek, hogy ez nem büntetés, hanem lehetőség az orosz sakkozóknak.

Először is, a FIDE-nek ma is orosz elnöke van, Arkadij Dvorkovics, aki általános megelégedésre végzi a dolgát. Miután kitört a háború, természetesen a FIDE is döntés elé került, s bölcsen határozott. Csak a csapatversenyekről zárta ki az oroszokat, ezért Oroszország nem vehet részt a hó végén az indiai Csennajban kezdődő sakkolimpián. Egyénileg az oroszok továbbra is versenyezhetnek, nemzetközi viadalokon azonban kizárólag a FIDE zászlaja alatt.

A sakk különös sport, ezt már megtanulhattuk esetében is. Nemzetiség, zászló és hazai szövetség – bármily furcsa, ezek különböző fogalmak.

Jan Nyepomnyascsij például FIDE-zászló alatt, ám az orosz szövetséget képviselve nyerte meg a világbajnokjelöltek madridi tornáját.

Nos, a vezető orosz nagymesterek közül vele együtt tizenketten választották ezt az eljárást, kilencen pedig – Dmitrij Andrejkin, Nyikita Vitjugov, Kirill Alekszejenko, Alexandr Predke, Vlagyimir Fedoszejev, Andrej Jeszipenko, Alekszej Szarana, Anton Demcsenko, Vlagyimir Malahov – a képviselt szövetségnél is a FIDE-t jelölték még.

Van ennek jelentősége? Vajmi kevés. Példának okárt Vitjugov volt Nyepomnyascsij egyik szekundánsa volt Madridban, éles határt tehát semmiképpen sem jelent, hogy ki miként döntött. 

Említhetjük azt a levelet is, amelyet orosz sakkozók fogalmaztak meg a háború kitörése után, a harcok mielőbbi befejezését, békét kívánva.

Fájdalmas látni

Az említett levélben a következő szerepel:

„Ellenezünk minden katonai akciót Ukrajna területén, és azonnali tűzszünetre és a konfliktus békés eldöntésére szólítunk fel párbeszéd és diplomáciai tárgyalások útján. Számunkra elviselhetetlenül fájdalmas látni azt a katasztrófát, ami manapság történik népünkkel” – áll a levélben. „E tragikus napokban gondolunk mindazokra az emberekre, akik e félelmetes konfliktus közepébe kerültek. Osztozunk ukrán kollégáink fájdalmában, és békére szólítunk fel.”

Ne lepődjünk rajta, hogy Nyepomnyascsij is szerepel az aláírók között. Továbbmegyünk, ebben a névsorban hiába keresünk több olyan orosz nagymestert, akik viszont úgy döntöttek, a háború miatt semleges színekben sakkoznak.

Egyetlen különc vagy fekete bárány van az orosz sakkban. A Szimferopolban, tehát a Krímben született, ukránból orosszá lett Szergej Karjakin, aki a háború kitörése után támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyint.

A FIDE az ő játékengedélyét fel is függesztette hat hónapra. Na, az lesz érdekes helyzet, hozzá miként viszonyulnak a versenytársai az eltiltás lejárta után.

S van még itt valami. Az amerikai sakkpolitika is megér néhány szót. Az említett trió tagjai közül Caruana eredetileg olasz, Aronian örmény, So pedig Fülöp-szigeteki. Az amerikaiak máig Bobby Fischerből élnek, amitől persze ő forog izlandi sírjában…

Borítókép: A Newseek magazin címlapja Putyinnal és Caruanával (Fotó: Newsweek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.