Egy sikersztorit sikerült egyelőre rossz szájízzel lezárni

Bántóan nagy különbséggel, 81-40-re kapott ki a magyar férfiválogatott Franciaországban, a világbajnoki selejtezők második körének az utolsó fordulójában. A játékosok ereje teljesen elfogyott, szerencsére a csapat ettől függetlenül némi bravúrral már korábban továbblépett a harmadik körbe, ahol szintén kemény meccsek várnak rá. A kudarcnak nem végzetes, de vannak tanulságai, és csúnya szeplőnek számít a válogatott összességében bravúros szereplésén.

2022. 07. 05. 17:44
null

Bántóan nagy különbséggel, 81-40-re kapott ki a magyar férfiválogatott Franciaországban, a világbajnoki selejtezők második körének az utolsó fordulójában. A játékosok ereje teljesen elfogyott, szerencsére a csapat ettől függetlenül némi bravúrral már korábban továbblépett a harmadik körbe, ahol szintén kemény meccsek várnak rá. A kudarcnak nem végzetes, de vannak tanulságai, és csúnya szeplőnek számít a válogatott összességében bravúros szereplésén.

Ez bizony nagyon csúnya lett. A magyar férfikosárlabda-válogatott világbajnoki selejtezőn 81-40-re kikapott Franciaországban, amire legfeljebb olyan jelzőket lehet biggyeszteni, hogy minősíthetetlen, arcpirító, szégyenteljes és megalázó. És ami a legfontosabb: rendkívül meghökkentő. Ettől a csapattól ugyanis nem azt szoktuk meg, hogy a játékosai csak bóklásznak a pályán, akarat nélkül múlatják a játékperceket, látszólag beletörődve a súlyos vereségbe.

 

 

Ez a válogatott 2016 nyara óta, amikor százszázalékos teljesítménnyel zárta a következő évi Európa-bajnokság selejtezőit, majd a kontinenstornán nagyszerűen szerepelve váratlanul túljutott a csoportkörön, rengeteg örömöt szerzett a szurkolóinak, a vele egy szintre sorolt csapatokat rendre legyőzte, a magasabbra taksált válogatottak zömét megszorongatta, és mindig bizonyította: képes óriási szívvel az utolsó erejéig harcolni.

Mouilleron-le-Captifba-ben hétfőn este éppen ezzel volt a baj: a játékosok jelentős részének szemlátomást fogytán volt az ereje. Ez már látszott pénteken, a portugálok ellen is, amikor sikerült kínkeservesen egy ponttal győzni. Még nem volt egy hete, hogy véget ért az ötmeccses bajnoki döntővel a klubszezon, amely során a legjobbjaink a válogatott programjait és az európai kupákat is figyelembe véve tizenegy hónapon keresztül hetente legalább kétszer léptek pályára. Ez nem egyszerűen túl nagy terhelés, hanem egyenesen esztelenség, és nem is vezethet máshova, mint a teljes kimerültséghez. Váradi Benedek és Ferencz Csaba el sem utazott Franciaországba, mert az orvosi felmérések szerint a szervezetük alkalmatlanná vált a játékra.

 

 

Ezt tetézte az utazási mizéria, amelynek következtében a válogatott a meccs hajnalán indult el a kecskeméti edzőtáborból, egy kis géppel hosszú repülőút után szinte csak beesett a francia kisváros csarnokába. Tegyük hozzá: az olimpiai bronzérmes francia csapat ellen a magyar a legfrissebb állapotban sem sok eséllyel lép pályára, nálunk a bajnok Falco játékosai érkeznek a keretbe a legmagasabban jegyzett klubból, az ellenfél pedig az NBA-ben és az Euroligában is tekintélyesnek számító kosarasokat vet be. Mindez azonban együtt is legfeljebb csak megmagyarázza a 81-40-es vereséget, elfogadhatóvá nem teszi azt.

– Ezen a mérkőzésen a legfontosabb célunk az volt, hogy senki se sérüljön meg, és ezt elértük – nyilatkozta a találkozó után Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – A szünetig ott voltunk a franciák nyakán, nem játszottunk jó, de tartottuk velük a lépést, azután viszont teljesen lemerevedtünk, többeknek szinte futni sem maradt erejük. A meccs napján utazni és szinte a kezdésre beesni nem segíti a felkészülést, de szerencsére ez a vereség és a különbsége semmit sem befolyásolt. Ott leszünk a selejtezők harmadik körében, ez volt a cél a sorozatban.

 

Fotó: Fiba.com

Éppen erről van szó: sikersztoriról beszélünk, ám a zárása miatt rossz lett a szánk íze, csúnya szeplő ez a csapat szereplésén. A magyar férfiválogatott néhány éve még csak nem is álmodhatott arról, hogy eljuthat a világbajnokság küszöbére, most pedig ott van a selejtező harmadik, utolsó körében, és nem nulla az esélye a még nagyobb bravúrra. Ugyanakkor nehéz lesz elfelejteni a hétfői meccset, amelyen az ellenfél a találkozó derekán 39-2-es részeredményt ért el, amikor a legkisebb ellenállást sem tudtuk kifejteni…

Sok idő persze nincsen a sebek nyalogatására, mert roppant fontos feladatok előtt áll a válogatott. A játékosok július végéig pihenhetnek, augusztus elején pedig kezdődik a felkészülés a szeptember 1-én rajtoló Európa-bajnokságra, amelyet már megelőz két vb-selejtező is. A mi csoportunkból Franciaország 11, Montenegró 10, Magyarország 9 ponttal érkezett a harmadik kör K csoportjába, ahova jött még Litvánia 11, Csehország és Bosznia-Hercegovina 9-9 ponttal, mi az utóbbi hárommal játszunk, és az első három mehet majd a világbajnokságra. Litvánia és Franciaország fél lábbal már ott van a jövőre Japánban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken sorra kerülő vb-n, kedvező eredményekkel és bravúros szerepléssel Montenegró megelőzhető lehet.  Augusztus 24-én a litvánokat fogadjuk, majd három nappal később a csehekhez megyünk – remélhetően a hétfő estét feledtetve.

 

VB-selejtezők, 3. kör, a K csoport műsora

2022. augusztus 24.: Magyarország–Litvánia
2022. augusztus 27.: Csehország–Magyarország
2022. november 11.: Bosznia-Hercegovina–Magyarország
2022. november 14.: Magyarország–Csehország
2023. február 23.:  Litvánia–Magyarország
2023. február 26.: Magyarország–Bosznia-Hercegovina

 

Borítókép: Rosco Allen is gyengébben teljesített a szokásosnál (Fotó: Fiba.com)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.