Minden évben húsz centi – veszélyben az országos csúcs

Sorozatban harmadszor lett országos bajnok a női rúdugrók mezőnyében a debreceni Klekner Hanga, aki 2020-ban 405-tel nyert aranyérmet, tavaly 425-tel, idén pedig 445 centiméterrel. Már önmagában ebből a számsorból is kitűnik, hogy a 22 éves magyar listavezető szépen halad előre, és ha így folytatja, a 455 centiméteres országos csúcs megjavítására akár még idén, jövőre pedig mindenképpen képes lehet. Ami azért sem lenne mindennapi esemény, mert a rekordot immár 16 esztendeje az edzője, Szabóné Molnár Krisztina tartja.

Magyar Nemzet
Forrás: SZPressz2022. 07. 01. 13:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt négy esztendő leforgása alatt nagyon sokat tanultam a Szabó házaspártól, és úgy érzem, hogy ezt az eredményeim is tükrözik. Előbb Dezső foglalkozott velem, aki tízpróbázóként olimpiai negyedik helyezést ért el, rúdugrásban pedig 540 centiméterig jutott, aztán Krisztina, a felesége vette át a váltóbotot, aki tornászként és atlétaként is olimpiai résztvevő lehetett, ezért is örvendhet nagy tiszteletnek – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a debreceniek büszkesége.

Hanga azért költözött négy éve a fővárosba, mert itt kezdte el az egyetemi tanulmányait, de a családi otthon elhagyásában az is közrejátszott, hogy Budapesten lényegesen jobbak voltak a fedettpályás edzések lehetőségei. Az önállósulás útjára lépett, debreceni életét budapestire váltva, amelynek előnyeit és hátrányait is megtapasztalhatta, miközben az egyetemi tanulmányok és az élsport feladatait összehangolva haladt magabiztosan előre.

– Első nemzetközi versenyeimen, így az U20-as világbajnokságon is Géczi Gergőnek, a debreceni edzőmnek köszönhetően vehetettem részt, ő segített hozzá, hogy 415-öt is ugrottam, de aztán be kellett látnom, hogy a fejlődésem érdekében váltanom kell – folytatta a pszichológusnak tanuló, hamarosan a mesterképzés hajrájához érkező Hanga.

Teniszező is lehetett volna

Tizenévesként a teniszbe is belekóstolt, sőt 2013-ig a korosztályos versenyeken a jegyzett játékosok közé tartozott, ahhoz viszont, hogy a ranglétrán ennél is feljebb léphessen, erősödnie kellett volna és felépítenie magát a labdajáték igazán nagy kihívásaira. Amióta ráfeküdt az atlétikára, sokoldalú felkészítésben részesül, ezzel magyarázható, hogy a World Athletics adatbázisa szerint kilenc versenyszámban is kipróbálta magát: a rúdugrás mellett 200 és a 800 méteres síkfutásban, 100 gáton, magas- és távolugrásban, a súlylökésben, gerelyhajításban és hétpróbában is.

– Legutóbb, amikor a harmadik országos bajnoki aranyamat is sikerült megszerezni, a győztes ugrásban érzésem szerint 5-10 centiméter benne maradt, ezért gondolom úgy, hogy előbb vagy utóbb az országos csúcs beállítására, vagy talán a megdöntésére is képes lehetek. Több izomra és csak egy kicsit jobb technikára van szükségem, bár az elmúlt években sok mindent sikerült kijavítanunk – folytatta Hanga, aki azért is választotta a pszichológiai tudományok tanulmányozását és vett részt sportmentáltréner képzésben is, mert versenyzői pályafutásának befejezése után szívesen foglalkozna atlétatársai és más sportágak képviselőinek mentális felkészítésével. A tanultakból már most is gyakran profitálhat, amikor a nagy versenyek előtt a saját lelkületét is próbálja formába hozni.

26 éve ezzel az eredménnyel még világcsúcstartó lehetett volna

Szinte hihetetlen, hogy Klekner Hanga a 445 centiméteres új egyéni csúcsával az 1965. évi országos bajnokságon a férfiak rúdugró versenyében is győztes lehetett volna. Már ez az összehasonlítás is meghökkentő Hanga számára, az pedig még inkább, hogy 1996-ban, az atlantai olimpia évében – ami nem is volt olyan régen – még a női világcsúcstartók listájára is felkerülhetett volna a neve azzal a teljesítményével, amivel az elmúlt hétvégén a Lantos Mihály Sportközpontban megrendezett országos bajnokságon rukkolt ki. A világ legjobbja ugyanis akkor a Bubka-módra sorozatban világrekordot javító ausztrál Emma George éppen 445-nél tartott…

– Tényleg? Nem hiszem el! – így reagált Hanga, amikor megtudta, hogy mit ért volna a tudása évekkel ezelőtt. – Ezt most hallom először, és tényleg meg vagyok lepődve. Hamarjában csak az jut az eszembe, hogy a rúdugrás az atlétika egyik legdinamikusabban fejlődő versenyszáma, amelynek mindig voltak nagy sztárjai, és a jövőben is lesznek, akik példaképként állnak a fiatalok előtt.

Szeretne indulni az Eb-n

A beszélgetés végére maradt az a kérdés, hogy a háromszoros magyar bajnok mit vár magától az idei müncheni Európa-bajnokságon, majd jövőre a budapesti világbajnokságon?

– Kezdem azzal, hogy az idei évemet akkor zárnám boldogan és 2023-ra gondolva optimistán, ha részt vehetnék az Európa-bajnokságon. Az európai rangsorban jelenleg a 17. helyen állok, ami a 460 centiméteres nevezési szint elérése nélkül is zöld utat biztosíthat, de nyugodtabb lennék, ha a hétvégi németországi nemzetközi versenyemen még egyszer sikerülne javítanom az egyéni csúcsomon. 2023 Budapest? Felnézek az égre, és azt mondom magamban: „Hanga, ott kell lenned!”

Ennél szebben és kifejezőbben aligha zárhatta volna a nyilatkozatát a magyar női rúdugrás jelenlegi legeredményesebb képviselője.

Borítókép: Klekner Hanga (balra) és az országos csúcstartó edzője, Szabóné Molnár Krisztina

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.