Itt az alkalom megtörni az Egyesült Államok egyeduralmát

Magyarország–Egyesült Államok. A vízilabda az egyetlen csapatsport, ahol ez csúcsrangadó. Ott is inkább csak a nőknél – bár Kemény Dénes együttese harmadik olimpiai aranyérmét éppen a tengerentúliak elleni fináléban szerezte meg Pekingben. Az USA az elmúlt két évtizedben a női póló legeredményesebb csapata, lassan egy évtizede pedig egyenesen egyeduralkodó, megnyerte a legutóbbi három-három olimpiát és világbajnokságot. Most vagy soha – ezúttal tényleg ez a helyzet a szombat esti döntőn.

2022. 07. 01. 9:56
USA
20220620 Debrecen Dél-Afrika-Usa FINA Világbajnokság, női vízilabda mérkőzés. Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló Képen: Adam Krikorian, Usa női vízilabda csapatának edzője Fotó: Czinege Melinda/ Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok részt vett rögtön az első női világbajnoki tornán 1986-ban, Madridban, és bronzéremmel tette le a névjegyét. Az USA úszósportjának hatalmas bázisát ismerve nem okozott gondot a toborzás, de azért időbe tellett, mire az amerikaiak rákaptak a vízilabda ízére. De rákaptak. Kalifornia a sportág bölcsője arrafelé, sőt, nyugodtan kijelenthetjük, az egész világon: a nyugati partvidéken annyian pólóznak, mint a világ többi országában összesen. A hölgyek természetesen.

Innen nézve cseppet sem meglepő, hogy az USA idővel egyeduralkodóvá vált a sportágban. Már 2003-ban világbajnoki címet ünnepelhetett, amit további öt diadal követett. Az Egyesült Államok nyerte a legutóbbi három vb-t, illetve a legutóbbi kilenc alkalomból hatszor is győzött.

Az olimpia azért mégis kicsit más, az első három nekifutásra két ezüsttel és egy bronzzal kellett beérniük az ameriaiaknak, aztán átszakadt a gát, 2012-ben Londonban, 2016-ban Rióban és 2021-ben Tokióban is magabiztosan nyertek. Egyre növekvő fölénnyel, amiről a döntők végeredményei árulkodnak. 2012-ben Spanyolország ellen 8-5, 2016-ban Olaszország ellen 12-5, 2021-ben Spanyolország ellen 14-5…

Apró megingások persze ezen imponáló sorozat közepette is előfordultak. Legyünk részrehajlóak, s emeljük ki a tokiói olimpia amerikai szemszögből harmadik csoportmeccsét, amikor a mieink általános meglepetésre 10-9-re legyőzték a címvédőt. 2012 óta ez az egyetlen mérkőzés, amelyet az USA olimpián elvesztett!

A tokiói magyar győzelemnek Rebecca Parkes volt a hőse, aki három gólt dobott, közte a győzelmet jelentő tizediket.

– Igen, egyértelműen a legnagyobb sikerem, élményem a mostani győzelem a magyar válogatottal – mondta akkor az új-zélandi születésű játékos. – Nem lehet más, mint boldog az a játékos, aki győztes csapata tagja az USA ellen.

Vályi Vanda pedig így foglalta össze a siker receptjét.

– Az volt a nagy különbség a korábbi mérkőzéseinkhez képest, hogy most kétgólos hátrányban nem estünk össze, nem nőtt a különbség, hanem vissza tudtunk kapaszkodni.

Amit már csak azért is érdemes felidézni, mert erre a mentalitásra a szombati vb-döntőben is szükség lesz.

– Nem szoros vereségre, hanem győzelemre készültünk, ezt meg is mondtam a játékosoknak a meccs előtt. Lehet, hogy az amerikaiak nem olyan erősek, mint korábban, de inkább azt emelném ki, hogy fel tudtuk venni a gyors játékritmusukat, és kulcsposztokon, centerben és kapuban jobbak voltunk náluk. Jó érzés, hogy nyertünk – ezt pedig Bíró Attila mondta egy évvel ezelőtt.

Nos, akkor még tényleg nem tudhattuk, hogy az amerikaiak mire képesek. A folytatásban megmutatták… Gyengülésről aligha beszélhetünk, s ez így igaz a budapesti tornára is.

Elég megjegyezni, hogy az Egyesült Államok az elődöntőben 14-6-re verte azt az Olaszországot, amelytől a mieink a csoportkörben 10-9-re kikaptak.

Megijedni azonban nincs okunk, nem kell, sőt nem szabad.

Nem csak a tavalyi olimpiai csoportmeccsből meríthetünk erőt. 2005-ben éppen az amerikaiak elleni, hosszabbításban, 10-7-re megnyert döntővel lettünk világbajnokok, a 2012-es londoni olimpián pedig csupán egy góllal, 14-13-ra kaptunk ki a tőlük a csoportkörben. A köztes időszakban ugyan becsúsztak nagy különbségű vereségek is, de a sportban tényleg minden megtörténhet.

Valahogy úgy kell hozzáállni a szombat esti fináléhoz, ahogy azt a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita szavakba öntötte.

– Teher nélkül fogunk játszani a döntőben, hiszen ez ünnepnap lesz nekünk. Nagyon ritkán vagyunk döntőben, én tudom, tizennégy év alatt még nem sikerült vb-döntőt játszanom, pedig mindig mindent megtettünk érte. Megpróbálunk ugyanúgy tapadni az amerikaiakra, mint az olimpián, hogy érezzék a pressziót, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Én ezt élvezni szeretném, nem adatik meg mindennap, hogy döntőt játszunk hazai közönség előtt.

Így legyen!

A férfiak is az USA ellen

Úgy is fogalmazhatunk, ma a férfiak tartanak főpróbát az Egyesült Államok ellen. Az esetleges ötödik hely sovány vigasz, de ahogy a játékosok is fogalmaztak, a hazai közönségre tekintettel kötelességük helytállni az 5–8. helyért. Ha ma legyőzik az amerikaiakat este kilenckor, akkor vasárnap a Szerbia–Montenegró találkozó nyertesével játszanak az ötödik helyért.

Borítókép: Adam Krikorian 2009 óta az amerikai válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: Czinege Melinda/ Hajdú-Bihari Napló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.