Nyolcvanhat évesen is dolgozó olimpiai bajnokunk a Hírességek Csarnokában

Az 1964-es tokiói ötkarikás játékokon kard egyéniben győztes Pézsa Tibor a tizenötödik magyar a Hall of Fame-ben.

Magyar Nemzet
2022. 07. 27. 8:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép magyar sikereket hozott a múlt héten Kairóban befejeződött vívó-világbajnokság, hiszen a férfiaknál kard egyéniben drámai végjáték után lett az aranyérmes – háromszoros olimpiai bajnokunk első egyéni vb-címét szerezte –, a Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összetételű csapatunk a dobogó második fokára állhatott, a zárónapon pedig női kardcsapatunk Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Katona Renáta összeállításban megnyerte a vb-t. A Magyar Vívószövetség (MVSZ) pedig a világbajnokság után egy újabb magyar „kardsikerről” számolt be: a már 86 éves olimpiai és világbajnok Pézsa Tibor tizenötödik magyarként bekerült a sportág Hírességek Csarnokába.

Nagyjából egy évtizede hozta létre a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) a sportági Hírességek Csarnokát. A kialakított lista azóta minden évben négy fővel bővülhet, akiket a nemzeti szövetségek ajánlását követően a FIE választ ki. S most közzétették az idén megtiszteltetésben részesülők névsorát, és Pézsa Tibor is bekerült a Hall of Fame-be.

Pézsa Tibor az 1964-es tokiói olimpián nyerte meg kardban az egyéni aranyérmet, majd hat évvel később az ankarai világbajnokságon ugyancsak a dobogó tetejére állhatott az egyéni verseny eredményhirdetésénél. Emellett tagja volt az 1966-os moszkvai világbajnokságon aranyat nyerő magyar kardcsapatnak. Az olimpiákról van három bronzérme is (1968, Mexikóváros: egyéni és csapat, 1972, München: csapat). A világbajnokságokról a két aranya mellett öt ezüstöt és két bronzot is őriz.

Fotó: MTI

Mesterként több kimagasló vívót nevelt fel, többek között az olimpiai és világbajnok Nébald Györgyöt. Az „újkori” magyar kardvívás egyik legeredményesebb időszakában, 1978 és 1982 között volt a fegyvernem vezetőedzője, és a mai napig segíti a munkáját annak a Gárdos Gábornak, aki csapatával múlt szombaton Karóban a magyar női szakág történetének első vb-címét szerezte meg.

Fotó: MVSZ

Pézsa Tibor a tizenötödik magyar lett, aki bekerült a Hall of Fame-be. A lista: Bay Béla, Elek Ilona, Fenyvesi Csaba, Gedővári Imre, Gerevich Aladár, Kamuti Jenő, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Kulcsár Győző, Nagy Tímea, Pézsa Tibor, Rejtő Ildikó, Sákovicsné Dömölky Lídia, Schmitt Pál, Szabó Bence.

Borítókép: Pézsa Tibor és Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke (Forrás: MVSZ)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.