„Zseni volt, ha kellett, kicselezett mindenkit”

A képviselők véleménye egyöntetű: nagy veszteség érte a hazai futballtársadalmat azzal, hogy 67 éves korában elhunyt a zseniális képességű Törőcsik András.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2022. 07. 09. 18:54
Törőcsik András
Budapest 1984 Labdarúgás Törőcsik András NS sorozat Hosszabbítás repro Fotó: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022. június 9. szomorú szombat a magyar futball történelmében: az Újpest negyvenötszörös válogatott klasszisa, Törőcsik András 67 éves korában elhunyt.

A gyászhírre a hazai futballtársadalom sok fontos alakja megdöbbenéssel reagált, és mindannyian felidézték a legendás Törő párját ritkító képességeit.

Fazekas László, az Újpest korábbi 92-szeres válogatott csatára:

Hatalmas fájdalom Törőcsik Andris elvesztése. Törő elképesztő, kivételes tehetségű futballista volt, akivel ráadásul a pályán kívül rengeteget lehetett nevetni. Ez a sors, a halál egyszer mindenkit utolér. Négy évvel ezelőtt, amikor a hetvenedik születésnapomon köszöntöttek, sokan összejöttünk, ott volt Törő is, örültem, hogy láttam őt és a nővérét. Tudtam, nehéz helyzetben van, amelyből csak óriási akarattal és türelemmel lehetne visszakapaszkodni a normális kerékvágásba.”

Nagy László, az Újpest korábbi 25-szörös válogatott játékosa:

„Csodálatos futballista volt, ha ő játszott, akkor ötezer szurkolóval több jött ki a stadionba. Mai napig híres a rigmus: „Táncolj, Törő!” Fantasztikusan cselezett, óriási meglátásai voltak a pályán. Jól emlékszem, az 1983-as, Köln elleni, 3-1-re megnyert KEK-meccsen gyakorlatilag bolondot csinált a német védőkből. Hogy milyen volt mellette játszani? Azt nem lehet elmondani szavakkal. Mindig koncentrálnunk kellett, nem tudtuk, hogy mikor húz számunkra is váratlant. Nem tudtuk, hogy mikor lő kapura, mikor passzol, mikor cselez, mindent ösztönösen művelt. Zseni volt, azt csinált a labdával, amit akart: ha kellett, az alapvonalról rúgott gólt, ha kellett, kicselezett mindenkit. Emlékszem, 1977-ben a Bolívia elleni vb-selejtezőn 6-0-ra nyertünk, az utolsó gólt én lőttem, miután gyönyörűen lekészítette nekem mellel a labdát. Biztos vagyok benne, hogy soha nem felejtik el a magyar futballban.”

Kiss László, a Vasas és a francia Montpellier korábbi 33-szoros válogatott játékosa:

„Törőt a válogatottból jól ismertem, de még szorosabb lett a kapcsolatunk, amikor Montpellier-be igazoltunk. Andrist kevesen ismerték igazán. Egyszerre volt zseniális és teljesen amatőr a pályán: mindent tudott a labdával, de őt ez nem érdekelte. Nem érdekelte, hogy nyertünk vagy kikaptunk, nem készült, ha fontos mérkőzés előtt voltunk, ő a pályán és azon kívül is azt tette, ami neki jó volt. Nagyszerű ember volt, aki mindenét odaadta volna, ha arra van szükséged, egyben zseniális futballista, aki a töredékét sem hozta ki önmagából. Rá gondolva mindig a fájdalom és a harag keveredett bennem. Miért kellett ennek így történnie?”

Nyilasi Tibor, a Ferencváros legendája, Törőcsik András közeli barátja csak rövid üzenettel tudott válaszolni a Nemzeti Sport megkeresésére:

Összetörtem. Nincs most erőm beszélni...

Mezey György korábbi szövetségi kapitány, aki a BVSC-nél felfedezte Törőcsik Andrást:

„Megrendültem... Sok játékossal dolgozhattam életem során, de Andris mind közül a legtehetségesebb, legjobb futballista volt. Hogy nem lett Diego Maradonához hasonló szintű világsztár, az csakis az akkori rendszer hibája, ha idejében kimehetett volna az igazi profik közé, a világ legjobbjai közé emelkedik. Köszönöm a Mindenhatónak, hogy ismerhettem, dolgozhattam Andrissal.”

Garaba Imre, a Bp. Honvéd korábbi 82-szeres válogatott játékosa:

„Lesújtott a hír… Szerencsés vagyok, mert nemcsak ellene futballozhattam, hanem a válogatottban a csapattársa lehettem. Játékosként mindenki ismerte: zseni volt, nem lehetett rá felkészülni, sokszor becsapott, de azért néha nyertem ellene párharcot. Jobb volt mögötte játszani, mint szemben vele… Ami eszembe jut, hogy nagyon kedves, szerény fiú volt, akit nagyon bántott az igazságtalanság, és ha úgy érezte, valakit – nem feltétlenül őt, akár egy fiatalabb, ismeretlen társát – méltánytalanság ért, azonnal szólt. Néha nyersen, ám az nem volt kérdés, hogy az igazság oldalán állt. Nyílt szívű, igazi barát volt, iszonyú fájdalom volt látni őt az utolsó éveiben, és nagyon szomorú szívvel gondolok ma az ezernyi közös emlékünkre.”

Az Újpest FC hivatalos honlapján búcsúzott legendájától. Az ősi rivális Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor is megemlékezett Törőcsik Andrásról Facebook-oldalán.

Borítókép: Törőcsik András (sötét mezben) a Köln elleni nagy meccsén (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.