Legendák, akik az akadémia igazi alapját adják

A Kozma István Magyar Birkózóakadémián (KIMBA) Németh Szilárd elnök és a hazai szövetség (MBSZ) vezetőségének további tagjai köszöntötték a nemrég 75. életévét betöltő két kiválóságot, Réczi Lászlót és Klinga Lászlót. A 70 éves Rácz László nem tudott részt venni az ünnepségen, amelyen tiszteletét tette a 83 éves olimpiai bajnok Varga János, a Nemzet Sportolója, valamint a 2009-ben világbajnoki címet szerzett Kiss Balázs is. Az akadémia igazi alapjait a sportág legendái adják.

Magyar Nemzet
2022. 09. 20. 8:21
null
Fotó: ROTH TAMAS GEZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kiskunfélegyházán nevelkedett Réczi László előbb az ökölvívással kacérkodott, majd atlétikában mutatkozott ígéretes tehetségnek, végül a birkózásnál kötött ki, ahol szép sikereket ért el. Ő szó szerint megmászta a létrafokokat, a sportban és a civil életben is. Szakmát tanult, érettségizett, majd már felnőttként belevágott a jogi tanulmányokba. 1977-ben világbajnoki címet szerzett a kötöttfogású 62 kilósok között, emellett olimpiai (1976), háromszoros vb- (1973, 74, 75) és Eb-bronzérmes (1977). Kiskunfélegyházán egy cikluson át alpolgármester is volt, ahol elismert ügyvédként – immár fiával és lányával hármasban – praktizál, miközben a város díszpolgára kitüntető címet is odaítélték neki.

Klinga László – aki Polyák Imrétől kapta a „Macska” becenevet – a másik szakágban, szabadfogásban olimpiai bronz- (1972) és két Eb-ezüstérmet (1973, 1976) szerzett, majd mesteredzőként számos kiválóságot nevelt itthon és Svédországban egyaránt, szövetségi kapitányként is eredményesen dolgozott, jelenleg is aktív, Kispesten gyerekeknek tanítja a sportág alapjait. Hogy mit sem vesztett legendás humorérzékéből, azt hétfő este is bizonyította.

Az ünnepségről távolmaradni kényszerült a 70. születésnapját ugyancsak a közelmúltban ünnepelt, székesfehérvári illetőségű Rácz Lajos, aki  kötöttfogásban az 52 kilósok között gyűjtögette a nemzetközi sikereket. Előbb 1979-ben ő is világbajnok lett a magyar sikersorozattal végződött, San Diegóban megrendezett világbajnokságon, majd az 1980-as moszkvai olimpián úgy lett ezüstérmes, hogy a bírók ellene fújtak. Rácz Lajos hatalmas küzdőképességéről volt híres, reméljük, hogy a gyengélkedése is csak átmeneti.

A jó hangulatú köszöntésen és tortavágáson tiszteletét tette a Nemzet Sportolója, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Varga János is.

Borítókép: Réczi László, Klinga László és Varga János jó egészségnek és jókedélynek örvend (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.