Luka Doncic: Cserben hagytam a csapatomat és az országomat!

Pénteken már az elődöntők következnek a férfikosárlabda Európa-bajnokságon, és nagy meglepetésre a torna három kiemelkedően legnagyobb sztárja már nincs ott a mezőnyben, a szerb Nikola Jokics, a görög Jannisz Adetokunbo és a szlovén Luka Doncic csapata is kiesett. Doncic roppant önkritikusan nyilatkozott a lengyelektől elszenvedett vereség után.

2022. 09. 15. 9:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túlzás azt állítani, hogy a sportág ünnepe a napjainkban zajló Európa-bajnokság. A kontinens legjobb férfikosárlabda-válogatottjai már a csoportkörben is rendkívül színvonalas mérkőzéseket játszottak egymással, az elődöntőknél tartó kieséses szakasz pedig zömmel fantasztikus meccseket és olykor nagy meglepetéseket is hozott. Az első az volt, hogy a nyolcaddöntőben Olaszország elbúcsúztatta az előző Eb ezüstérmesét, az NBA legutóbbi alapszakaszának a legértékesebb játékosát, Nikola Jokicsot is bevető Szerbiát.

 

 

A negyeddöntők során a nagy esélyesnek tartott Görögország is kiesett, a helléneket a házigazda németek állították meg egy 107-96-os győzelemmel. Ez egyben egy másik nagy sztár búcsúját is jelentette, az NBA-ben már szintén több MVP-címhez jutott Jannisz Adetokunbo hiába dobott 31 pontot, szedett le 7 lepattanót és adott 8 gólpasszt, nem láthatjuk már ezen a tornán. Ezután következett szerdán este a lehető legnagyobb meglepetés: a nem sokra taksált lengyel válogatott legyőzte 90-87-re a címvédő Szlovéniát, így a torna legértékesebb játékosa címének a várományosa, a 23 esztendős szupersztár, Luka Doncic nélkül rendezik meg az elődöntőket és az éremosztókat.

 

– A harmadik negyedtől már injekcióval játszottam, sok gonddal küszködtem ezen az Európa-bajnokságon, de ez nem mentség arra, hogy borzalmasan játszottam – mondta nagyon önkritikusan a vereséget követően a Dallas Mavericks csillaga. – Cserben hagytam a csapatomat, a minket nagyszerűen támogató országomat és saját magamat is. Át kell gondolnom ezt a meccset, muszáj ennél mindig jobbnak lennem. A legtöbben minket tartottak az Eb legnagyobb esélyesének, de a lengyel válogatott nagyszerű csapat, gratulálok neki, az elsőtől az utolsó pillanatig nagy meccset játszott, és megérdemelten jutott az elődöntőbe. Nagyszerű volt részt venni ezen az Európa-bajnokságon, amelyen hihetetlen mérkőzéseket láttam. Szomorú vagyok a kiesés miatt, de ez a torna különleges, rengeteg kivételesen jó csapat alkotja a mezőnyt.

A mérkőzés hőse a káprázatos teljesítményt nyújtó Mateusz Ponitka volt, aki tripla duplát ért el 26 ponttal, 16 lepattanóval és 10 gólpasszal. Az olasz Reggio Emilia lengyel kosarasa ezt nyilatkozta a meccs emberének járó díj átvétele után:

 

– Nagyon nehéz mérkőzésre számítottunk, és engem is meglepett, mennyire jól játszottunk az első félidőben. Csaknem húsz ponttal vezettünk a címvédő ellen, ami hihetetlen volt, de tudtuk, a szlovén csapat mentálisan is nagyon erős. A harmadik negyedben nagy nyomást helyezett ránk, fordítani is tudott, de mi figyelmeztettük egymást, nehogy megijedjünk, és a nagy rohanásban lesz keresnivalónk. A siker azért tesz büszkévé az összes játékostársamra, mert rutintalanok vagyunk, nem szoktunk ilyen messzire jutni egy ilyen fontos eseményen.

Spanyolország még kedden este jutott a négy közé a rengeteget fejlődött finnek 100-90-es legyőzésével, szerdán pedig az olimpiai ezüstérmes franciák a rendes játékidő végén megúszták az olaszok utolsó dobását, így hosszabbítás következett, és nyertek 93-85-re. Most tehát az elődöntők jönnek a legnagyobb sztárok nélkül, de a legjobb csapatok részvételével. Pénteken először Lengyelország játszik Franciaországgal 17.15 órakor, majd 20.30 órakor kezdődik Németország és Spanyolország találkozója, az M4 Sport mindkettőt élőben közvetíti. A két vesztes a harmadik helyért, a két győztes pedig az aranyéremért csap össze vasárnap este.

Borítókép: Luka Doncic magába roskadva sétált el az ünneplő lengyelek előtt (Fotó: Fiba.com)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.