„Nem hiszem, hogy a zsidók értékelték volna ezt”

Viktorija Azarenka simán legyőzte Marta Kosztyukot a US Open második fordulójában. A kézfogás elmaradt, a mérkőzés után a fehérorosz és az ukrán teniszező a sajtón keresztül üzent egymásnak.

2022. 09. 02. 11:50
Marta Kostyuk Victoria Azarenka US Open Ukraine Belarus
tenisz US Open Viktorija Azarenka Marta Kosztyuk ukrán fehérorosz 2022 Fotó: AFP via Getty Images/Timothy A. Clary
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csak sportszempontból nézzük, semmi különös nem történt Viktorija Azarenka és Marta Kosztyuk New York-i meccsén. Az esélyesebb játékos, a korábbi világelső, kétszeres Grand Slam-bajnok, háromszoros US Open-döntős, az idei tornán huszonhatodik kiemelt Azarenka simán, 6:2, 6:3-ra legyőzte fiatalabb, kevésbé ismert ellenfelét, és bejutott az év utolsó Grand Slam-versenyének harmadik fordulójába.

Ami mégis az egész torna egyik legfeszültebb meccsévé tette ezt a találkozót, az az Ukrajnában zajló háború és a két játékos nemzetisége: Azarenka fehérorosz, Kosztyuk ukrán.

Kosztyuk frusztrált volt a pályán, az ütőjét is a földhöz vágta, majd a mérkőzés végén, a hálónál is a sporteszköz játszotta a főszerepet: a szokásos kézfogás helyett csak az ütőjét nyújtotta Azarenka felé. A pandémia időszakában gyakran láttuk ezt a pótmegoldást a játékosok között, de ezúttal egészen más volt a jelentősége.

– Az én döntésem volt. Nem tudom támogatni azt, ahogy nem ítéli el nyilvánosan a háborút és a kormánya tetteit – szögezte le az elmaradt kézfogásról a mérkőzés után Kosztyuk, aki lényegében valamennyi orosz és fehérorosz teniszezőről így gondolkozik. – Amikor egy ilyen fontos téma esetében nem használják ki a helyzetüket, hogy a szurkolótáboruknak közvetítsék a megfelelő üzenetet, azzal támogatják a gyilkosságokat, az erőszakot és a népirtást, ami jelenleg zajlik.

Kosztyuk a WTA Játékostanácsában is tevékenykedő Azarenkával szemben már múlt héten is megfogalmazta ellenérzéseit, amikor a fehérorosz játékos is pályára akart lépni az Ukrajna támogatására New Yorkban rendezett jótékonysági teniszeseményen. Az Amerikai Teniszszövetség végül Kosztyukék panaszát meghallgatva visszavonta a korábbi világelső meghívását.

Képzeljék el, ha a második világháború idején a zsidók megsegítésére rendeztek volna hasonló eseményt, és egy német játékos akart volna játszani. Nem hiszem, hogy a zsidók értékelték volna.

– próbálta történelmi kontextusba helyezni ellenérzéseit Kosztyuk.

Azarenka egészen más szempontból közelítette meg a helyzetet, és kiemelte: nem hangzatos kijelentésekkel, hanem a gyakorlatban, a háttérben maradva próbál segíteni.

– Miért ne akarnék részt venni a segítségnyújtásban? Gondolkodás nélkül igent mondtam, azt gondoltam, hogy ez a gesztus mutatja az elkötelezettségemet. Nem tudom, miért nem így látták mások – utalt a jótékonysági eseményre a fehérorosz.

A kezdetek óta világos az üzenetem, segíteni akarok, és ezt is teszem. Talán nem úgy, hogy az emberek látnák, de nem is ezért csinálom. 

A rászorulókért teszem: a junior játékosokért, akiknek ruhára van szükségük, másokért, akiknek pénz kell vagy az utazásban szorulnak segítségre. Nem fogom a saját vállamat veregetni, és nem fogok politikai vagy médiabeli játszmákat vívni, ez nem az én műfajom – fogalmazott Azarenka.

2022 US Open - Day 2 Victoria Azarenka
Viktorija Azarenka (Fotó: Getty Images via AFP/Mike Stobe)

Azarenka személyesen Kosztyukról is beszélt, és azt is elárulta, hogy az ukrán a meccs előtt sms-ben jelezte neki, hogy nem akar kezet fogni vele.

– Martával sosem volt szoros kapcsolatom. Persze tudom, ki ő, de soha nem beszélgettünk. Nem gondolom, hogy most nekem kellene kezdeményeznem a kapcsolat építését, de ha beszélni akar velem, nyitott vagyok rá. Amikor tegnap üzenetet írt nekem, válaszoltam. De a beszélgetést nem a Twitteren kell folytatni, hanem személyesen. Azt kívánom neki, hogy bárcsak lenne mellette valaki, aki átsegíti ezen a nehéz időszakon – mondta a fehérorosz teniszező, aki szombaton a horvát Petra Martic ellen folytatja szereplését New Yorkban.

Egyesben ukrán játékos már nem maradt versenyben a US Openen, ellenben a nők között két orosz és két fehérorosz, a férfiak versenyében három orosz és egy fehérorosz játékos bejutott a harmadik fordulóba.

Borítókép: Marta Kosztyuk (balra) és Viktorija Azarenka között nincs kapcsolat (Fotó: AFP via Getty Images/Timothy A. Clary)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.