Verstappen összetörte az olasz szíveket Monzában

Max Verstappen nyerte a Formula–1-es Olasz Nagydíjat, tegnap a hetedik helyről száguldott előre az elsőre. A holland ezzel elrontotta a hazai szurkolók örömét, mivel a pole pozícióból indult Charles Leclerc kezéből kicsúszott a győzelem, csak a második helyen ért célba vasárnap, George Russell lett a harmadik. Verstappen már eddig is tetemes előnye így még tovább nőtt, az idény európai szakaszának befejeztével immáron 116 pont, rövid időn belül kétszeres világbajnok lehet.

2022. 09. 11. 16:29
Max Verstappen Olasz Nagydíj
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen steers his car during the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 11, 2022. (Photo by CIRO DE LUCA / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy két hete Belgiumban, úgy ezen a hétvégén Olaszországban is legalább annyira a büntetések határozták meg a rajtrács alakulását, mint a szombati kvalifikáció eredménye. Az előzetesen bejelentett hat versenyzőnél ugyanis még többet, kilenc pilótát is hátrasoroltak a monzai futamra, mivel néhány motorelemet kicseréltek az autójukban, ezzel pedig túllépték az idényre megengedett limitet. Charles Leclerc (Ferrari) nem volt a büntetettek között, ráadásul a hazai, vörös szurkolótenger legnagyobb örömére a pole pozíciót is megszerezte , így övé volt vasárnap az első rajtkocka. Max Verstappent (Red Bull) és Carlos Sainzt (Ferrari) viszont száműzték a második, illetve harmadik helyről, előbbinek a hetedik, utóbbinak a 18. rajthely jutott. A nagyágyúk közül Sergio Pérez (Red Bull) és (Mercedes) is büntetést kapott, így ők a 14. és a 19. helyről indulhattak.

A rajtrács eleje a büntetések után tehát így nézett ki: Leclerc, George Russell (Mercedes), Lando Norris (McLaren), Daniel Ricciardo (McLaren), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Fernando Alonso (Alpine), Verstappen és Nyck de Vries (Williams). Nem véletlen, ha De Vries neve nem cseng ismerősen, a holland pilóta Monzában debütált Alex Albon helyén, aki vakbélműtétje miatt kénytelen volt kihagyni az Olasz Nagydíjat.

Russell támadta Leclerc-t a rajtot követően, de a monacói megőrizte a helyét. Mögéjük Ricciardo, Gasly és Verstappen zárkózott fel, utóbbi a második kör elejére már a harmadik helyen autózott. Sainz a 15., Pérez a 16. helyre jött fel, Hamilton maradt 19. az első néhány körben.

Verstappen az 5. kör elején játszi könnyedséggel elment Russell mellett is, elindulhatott Leclerc nyomába, aki két másodperccel előzte meg. A holland csapatársának, Péreznek viszont közel sem alakult ilyen jól a sora: a mexikóit már a 8. körben kihívták a bokszba, mert fékproblémái akadtak, és a kerékcseréjét követően a mezőny végére jött vissza.

 

A 12. körben virtuális biztonsági autós szakasz lépett életbe Sebastian Vettel Aston Martinjának meghibásodása miatt. Leclerc ezt kihasználva új abroncsokat kapott, az üldözői viszont nem követték a példáját. A Ferrari versenyzője a harmadik helyre sorolt be, és egymás után autózta a leggyorsabb köröket.

Russell a 24., Verstappen a 26. körig várt a maga kerékcseréjével. A Red Bull világbajnoka ekkor tíz másodperccel autózott Leclerc mögött, de rohamtempóban csökkentette a hátrányát az éllovashoz képest. A Ferrari nem várta meg, míg párharc alakul ki az üldözésből, s a 33. körben a bokszba hívta Leclerc-t, aki ezek után lágy gumikon indulhatott Verstappen nyomába. Mondhatni, lehetetlen küldetés előtt állt a monacói: húsz kör alatt húsz másodperces hátrányt kellett volna ledolgoznia, majd megelőznie Verstappent.

Leclerc azonban csak alig-alig tudott közelebb férkőzni a holland pilótához, aki így kikövezett úton haladt zsinórban ötödik, idénybeli tizedik futamgyőzelme felé. Csakhogy a 48. körben Ricciardo autója felmondta a szolgálatot, és az ausztrál nem tudta biztonságos helyre leparkolni a McLarent, ezért beküldték a pályára a safety cart. Ekkor a főszereplők kereket cseréltek, lágy gumikat kaptak. Ezután már csak az volt a kérdés, hogy sikerül-e időben eltüntetni az aszfaltcsíkról Ricciardo járgányát, és újraindulhat-e a verseny, avagy a biztonsági autó mögött intik le a futamot – amit általában a döntnökök igyekeznek elkerülni.

Ezúttal azonban nem sikerült megúszni a kellemetlen végjátékot, így tűzijátékra már nem került sor a hajrában. Verstappen nyerte meg a monzai futamot, elrontva a Ferrari hazai szurkolóinak az örömét. Leclerc és Russell foglalta el a másik két dobogós helyet, Sainz, Hamilton, Pérez, Norris, Gasly, De Vries, illetve Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) végeztek még az első tízben.

Most háromhetes kihagyás következik, az idény tizenhetedik nagydíja október első hétvégéjén, Szingapúrban lesz, ahol a tabellát 116 pontos előnnyel vezető Verstappen matematikailag világbajnok lehet. Ehhez viszont sok körülménynek kellene a kezére játszania, így várhatóan a koronázásra még nem a következő futamon kerül sor.

Végeredmény, Olasz Nagydíj, Monza (53 kör, 306,72 km, a pontszerzők):
1. (holland, Red Bull) 1:20:27.511 óra
 2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 2.446 másodperc hátrány
 3. George Russell (brit, Mercedes) 3.405 mp h.
 4. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 5.061 mp h.
 5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 5.380 mp h.
 6. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 6.091 mp h.
 7. Lando Norris (brit, McLaren) 6.207 mp h.
 8. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 6.396 mp h.
 9. Nyck de Vries (holland, Williams) 7.122 mp h.
10. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 7.910 mp h.
    leggyorsabb kör: 1:24.030 perc (Pérez, 46. kör)

A vb-pontversenyek állása 16 futam után (még 6 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 335 pont
 2. Leclerc 219
 3. Pérez 210
 4. Russell 203
 5. Sainz 187
 6. Hamilton 168
 7. Norris 88
 8. Esteban Ocon (francia, Alpine) 66
 9. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 59
10. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 46
11. Kevin Magnussen (dán, Haas) 22
12. Gasly 22
13. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 20
14. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 19
15. Mick Schumacher (német, Haas) 12
16. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 11
17. Csou 6
18. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 5
19. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 4
20. De Vries 2

csapatok:
 1. Red Bull 545 pont
 2. Ferrari 406
 3. Mercedes 371
 4. Alpine 125
 5. McLaren 107
 6. Alfa Romeo 52
 7. Haas 34
 8. Alpha Tauri 33
 9. Aston Martin 25
10. Williams 6

Borítókép: Max Verstappen győzött Monzában (Fotó: POOL/AFP/Ciro De Luca)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.