Büntetésözön Monzában is: a Red Bull és a Ferrari is érintett

Charles Leclerc részsikerével kezdődött meg az olasz versenyhétvége a Formula–1-ben, a Ferrari monacói pilótája nyerte a pénteki első szabadedzést, míg a másodikon a csapattársa, Carlos Sainz volt a leggyorsabb. A szombati időmérő eredménye csak részben határozza majd meg a vasárnapi rajtrácsot, ugyanis Monzában is pilóták sokaságát sorolják hátra büntetés gyanánt.

Magyar Nemzet
2022. 09. 09. 18:30
Carlos Sainz
Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr steers his car during the second practice session ahead of the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 9, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferrari a baklövéssorozat után hazai pályáján jó eredmény elérésében reménykedett. Mattia Binotto csapatfőnök az elmúlt két nagydíjat követően az autójuk versenytempója miatt ráncolta a homlokát. 

A vörösök sebességére ugyanakkor Monzában eddig nem lehetett panasz, az első szabadedzés kettős Ferrari-sikerrel zárult, Charles Leclerc, Carlos Sainz sorrendben. Mögöttük a két Mercedes, George Russell és végzett, a címvédő és listavezető Max Verstappennek (Red Bull) az ötödik hely jutott. A második tréning befejeztével is ünnepelhetett az olasz közönség, mert Sainz volt a leggyorsabb, megelőzve Verstappent és Leclerc-t.

Eredmények, 1. szabadedzés (élcsoport):
1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:22.410 perc
2. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 1:22.487
3. George Russell (brit, Mercedes) 1:22.689
4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:22.831
5. (holland, Red Bull) 1:22.840
6. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:23.075

2. szabadedzés:
1. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 1:21.664
2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:21.807
3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:21.857
4. Lando Norris (brit, McLaren) 1:22.338
5. George Russell (brit, Mercedes) 1:22.386
6. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:22.394

Ahogyan az előző hétvégén Spában, úgy most Monzában is csak részben határozza majd meg az időmérő edzés eredménye a vasárnapi rajtsorrendet, ugyanis ismét büntetéshullám söpört végig a mezőnyön. Legalább hat pilótát sorolnak majd hátra vasárnap, mivel egyes motorelemeket kicseréltek az autójukban, ezzel pedig túllépték az éves keretet.

Verstappent talán már nem is izgatja, hogy az ő neve is a büntetéssel sújtottak között szerepel, mert az elmúlt időszakban többször is bizonyította, hátrébbról indulva is képes nyerni (Magyarországon a 10., Belgiumban a 14. helyről indulva győzött). A holland versenyző ezúttal csak öthelyes büntetést kap, ezzel ő jár a legjobban a hátrasoroltak közül. Rajta kívül Sergio Pérez (Red Bull), Hamilton, Sainz, Valtteri Bottas (Alfa Romeo) és Cunoda Juki (Alpha Tauri) kap rajtbüntetést vasárnapra. Az okokról részletesen ITT olvashatnak.

A további program

Szombat:
3. szabadedzés 13.00
Időmérő edzés 16.00

Vasárnap:
Olasz Nagydíj 15.00

Borítókép: Carlos Sainz a második szabadedzésen (Fotó: AFP/Andrej Isakovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.