Elhunyt Fitos József, a magyar labdarúgás különös alakja

A betegséggel vívott egyéves küzdelem után, életének hatvannegyedik évében elhunyt Fitos József. A tizenkétszeres válogatott játékos az utolsó interjúját lapunknak adta még 2021 nyarán, amelyben őszintén mesélt különös, olykor ellentmondásos pályafutásáról. Akkor ragadta el a halál, amikor edzőként a saját birodalmában elérte azt, amire vágyott.

Magyar Nemzet
2022. 12. 24. 10:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fitos József 1959. november 4-én született a Zala megyei Nován, labdarúgó-pályafutását Lentiben kezdte, ahonnan 1978-ban igazolt Zalaegerszegre, majd két évvel később, 1980-ban a Haladás VSE játékosa lett, melyet öt éven keresztül erősített.

1985-ben pedig a kor sikercsapatához, a Bp. Honvédhoz igazolt, mellyel háromszor is magyar bajnoki címet szerzett, 1988-ban döntős volt a Magyar Kupában. Fitos 1989-ben légiósnak állt és Görögországba igazolt, ahol egy évig a Panathinaikoszt, majd a Panionioszt erősítette, mielőtt 1990-ben visszatért volna Magyarországra, az Újpesti Dózsához. A IV. kerületieknél csak néhány mérkőzést játszott, mielőtt visszavonult. 1985 és 1989 között 12 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban.

Edzőként három mérkőzésen irányította a Honvédot az NB I-ben, majd dolgozott Ózdon is, 2008-tól pedig saját szentendrei egyesületének, a Sze-FI LSE-nek az útját egyengette, amelynél szinte mindent egyedül végzett.

Élete utolsó interjúját a Magyar Nemzetnek adta, amelyben őszintén beszélt kalandos pályafutásáról, sokáig viharos természetéről. A saját klubjában meglelte a békét, s tavaly nyáron úgy érezte, végre anyagi biztonságban dolgozhatott saját birodalmában, ahol mindent, nem csak az edzői munkát, de még a fűnyírást, karbantartást is egyedül végezte.

A haláláról a hozzátartozói azt közölték, hogy közel egy évig bátran küzdött egy súlyos betegséggel, és pénteken családja szerető körében távozott.

Nyugodjon békében.

Már lecsillapodtam

Szemelvények a másfél évvel ezelőtti interjúból, egyben Fitos József életéből.

  • A bundabotrányról, amelyben ő is érintett volt: „Játszottam Debrecenben, nem tudtam, hogy bundameccs, de utána én is megkaptam a jussomat, a libamájat és hozzá negyvenezer forintot. Nem firtattam, miért, elraktam. 1988 őszén vett meg a Panathinaikosz, már ki is fizette értem a háromszázezer dollárt, amikor kipattant a botrány. Engem is bevittek. Kihallgattak, aztán elengedtek. Az elvtársak szerencsémre elkövettek egy hibát, nem vonták be az útlevelemet. Talán a rendőrök azt hitték, ezt már megtették a Honvédnál, és fordítva. Otthon, Szombathelyen tépelődtem, hogy mit csináljak, vár a Pana, én meg itt kínlódok. Az egyik szombaton gondoltam egyet, próbaképpen átléptem a határt. A kutya sem törődött velem. Gond nélkül kimentem és visszajöttem. Eldöntöttem, hétfőn indulás.”
  • Pályafutása emlékezetes meccséről, a Panathinaikosz elleni találkozóról: „A kinti meccs végén azért cserélték be a görögök Kalicakiszt, aki idővel a legjobb barátom lett Athénban, hogy provokáljon engem, folyamatosan rugdosott. A kiállítás, mondhatjuk, megérdemelt volt. Amikor már a Pana játékosa voltam, elmesélték, hogy a cseh játékvezetőt, Krchnakot a mérkőzés előtti napon kivitték a lóversenypályára és megsúgták neki, hogy melyik lóra tegyen egy csinos összeget. Véletlenül nyert… Felháborító volt a bíráskodás, elcsalták a meccset. A Honvédnál nem is bántottak a kiállítás miatt.”
  • A saját klubjáról: „Az adminisztrációt leszámítva mindent egyedül csinálok. Az edzéseket, a meccseket, igen, a fűnyírást, sőt a takarítást és a karbantartást is. Amit lát, az az én birodalmam. 2016-ban költöztünk ide, miután a korábbi bázisról, Izbégről el kellett jönnünk. Nekem tényleg szenvedélyem a futball, imádok a gyerekekkel foglalkozni. Sosem úgy állok hozzá egy edzéshez, hogy csak legyünk túl ezen az egy-másfél órán, hanem örömet akarok adni a gyerekeknek. Nem bírtam elviselni, amikor azt láttam a kollégákon, hogy unottan tartják az edzést, pláne, amikor ezt már a szülők is finoman szóvá tették. Száznegyvenhat gyerekem van, ismerem, szeretem mindegyiket, a nyáron a szülőkkel együtt voltunk a Balatonon táborozni. Úgy élünk, mint egy szép nagy család.”
  • A megváltozott természetéről: „Már lecsillapodtam, az egyik hétvégén meg is dicsért az egyik bíró, hogy milyen higgadtan viselkedtem a meccsen…”

Borítókép: Fitos József a saját szentendrei birodalmában (Fotó: Bach Máté)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.