Katarban sem szakad meg az olaszok és a németek jó sorozata

Olasz vagy német sikerről nehéz írni a katari futball-vb kapcsán. Figyelemre méltó viszont, hogy az 1982-es világbajnokság óta minden döntőben volt pályán aktuálisan az Internazionale, illetve a Bayern München kötelékéhez tartozó labdarúgó is. A két klub érdekeltsége már az idei fináléban is garantált.

2022. 12. 12. 15:14
Marcelo Brozovic Szelim Amallah, Dejan Lovren
al-Hor, 2022. november 23. A horvát Marcelo Brozovic (b) és Dejan Lovren (j), valamint a marokkói Szelim Amalláh a katari labdarúgó-világbajnokság F csoportjának elsõ fordulójában játszott Marokkó-Horvátország mérkõzésen az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 23-án. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katari futball-vb a nagy futballnemzetek közül Olaszország és Németország számára sem lett sikertörténet. Előbbi válogatottja már a selejtezők során elbukott, utóbbié pedig a csoportkör után utazhatott haza a Közel-Keletről. Viszont mindkét országnak van egy klubja, amelynek folytatódik a jó sorozata: 1982 óta minden világbajnokság döntőjében pályára lépett aktuálisan az Internazionale, illetve a Bayern München kötelékéhez tartozó labdarúgó.

Lautaro Martínez Internazionale Argentína
Az argentinokat az Internazionale játékosa, Lautaro Martínez lőtte a négy közé. Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

A sorozat folytatása már az elődöntők párosításával lényegében biztosra vehető. Kedden az Inter labdarúgói közül a horvát Marcelo Brozovic vagy az argentin Lautaro Martínez jut be a világbajnokság döntőjébe, míg szerdán a Bayern-játékosok közül a marokkói Nusszair Mazraui vagy a francia kvartett (Benjamin Pavard, Dayot Upamecano, Kingsley Coman, Lucas Hernandez) ünnepelhet.

Igaz, egyelőre még csak az érdekeltség biztos, a franciák első csoportmeccsén súlyos sérülést szenvedett Hernandez biztosan nem lép pályára a vb-döntőben, míg Mazraui a portugálok elleni negyeddöntőt hagyta ki kisebb sérülés miatt. A marokkói védő ugyanakkor már a szerdai elődöntőre felépülhet.

Brozovic, Martínez és Coman még nem hagyott ki mérkőzést a vb-n, igaz, utóbbi kettő inkább csereként jutott szóhoz, Upamecano viszont alapember a franciáknál, csak a Tunézia elleni, a címvédő számára már tét nélküli csoportmeccsre pihenőt kapott.

S talán az olaszoknak, illetve a németeknek is eltelt már annyi idő a kudarc óta, hogy a klubok játékosuk esetleges sikerét ünnepelve nem futnak bele akkora pofonba, mint tette azt az Arsenal.

Az elődök

Az nem nagy meglepetés, hogy az 1982-es olasz–német fináléban akadt Internazionale- és Bayern-labdarúgó is, és azóta is akadt több finálé, ahol egyik vagy másik ország érdekelt volt. De a sorozat még így is figyelemre méltó, különösen az Inter szempontjából, amelynek játékosai a legeredményesebbek voltak ebben az időszakban hét vb-döntős góllal. A Bayern érdekes módon csak kettőt tudhat magáénak, a két klub mellett még a Juventus (öt) és a Real Madrid (két) labdarúgói szereztek egynél több gólt 1982 óta vb-döntőn.

Íme, a klub játékosai, akik ténylegesen pályára is léptek azóta a vb-döntőkben (félkövérrel az aktuális gólszerzők):

1982: Altobelli, Bergomi, Oriali (Inter, olaszok); Breitner, Demmler, Rummenigge (Bayern, németek)

1986: Rummenigge (Inter, német); Eder, Matthäus (Bayern, németek)

1990: Brehme, Klinsmann, Matthäus (Inter, németek); Augenthaler, Kohler, Reuter (Bayern, németek)

1994: Berti (Inter, olasz); Jorginho (Bayern, brazil)

1998: Ronaldo (Inter, brazil), Djorkaeff (Inter, francia); Lizarazu (Bayern, francia)

2002: Ronaldo (Inter, brazil); Jeremies, Kahn, Linke (Bayern, németek)

2006: Materazzi (Inter, olasz); Sagnol (Bayern, francia)

2010: Sneijder (Inter, holland); Robben, Van Bommel (Bayern, hollandok)

2014: Palacio (Inter, argentin); Boateng, Götze, Kroos, Lahm, Müller, Neuer, Schweinsteiger (Bayern, németek)

2018: Brozovic, Perisic (Inter, horvátok); Tolisso (Bayern, francia)

Borítókép: Marcelo Brozovic (balra) akár a döntőben ismét összecsaphat Marokkóval (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.