Pogacar magyar legyőzője új csapata színeiben térhet vissza

Fura helyzet, hogy a csapat magyar légiósa már korábban elárulta azt, ami ma lett hivatalos: az idei Tour de Hongrie-n indul az amerikai Human Powered Health istálló is. Peák Barnabás, a magyar kerékpáros-körverseny korábbi ezüstérmese pedig így új csapata színeiben térhet vissza.

Magyar Nemzet
2023. 01. 25. 12:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Az elmúlt négy évet az Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux, illetve a Team BikeExchange színeiben a WorldTour mezőnyében töltő, 24 éves Peák Barnabás 2023-ra a minneapolisi székhelyű ProTeamhez szerződött, ahol elmondása szerint az egynaposokon, illetve a sprintfelvezetésekben kaphat kiemelt szerepet. Peák 2022-ben hasonló pozíciót töltött be a Wanty színeiben, ahol az eritreai Biniam Girmay támogatása volt az egyik fő feladata, ugyanakkor maga is ért el kiváló eredményeket: második lett a Ronde van Drenthén, kilencedik a Tour du Doubs-n, tizenkettedik a La Roue Tourangelle-en, valamint teljesítette élete első háromhetesét, a Budapestről rajtoló Giro d’Italiát is.

Peák Barnabás visszatérő vendég a Tour de Hongrie mezőnyében: 2017-ben, 2020-ban és 2021-ben is részt vett hazánk körversenyén. Legnagyobb sikerét rögtön első nekifutásra érte el, amikor másodikként zárt az összetettben a kolumbiai Daniel Jaramillo mögött – egy bizonyos Tadej Pogacart megelőzve. Akkor Peák és Pogacar is 18 éves volt. A szlovén aztán 2020-ban és 2021-ben is megnyerte a Tour de France-ot! 

A 2021-es Tour de Hongrie-n Peák fontos segítőként járult hozzá az ausztrál Damien Howson végső győzelméhez. Háromszoros magyar bajnok: kétszer időfutamban, egyszer pedig a mezőnyversenyen nem talált legyőzőre.

Jelenlegi csapatában, a Human Powered Health együttesében ott van az amerikai Chad Haga is, aki a keret egyetlen háromhetes szakaszgyőztese: az időfutam-specialista 2019-ben a veronai egyenkénti indítású időfutamon győzött a Giro d’Italián. A csapatban hemzsegnek a Tour de Hongrie-ról már ismerős versenyzők. Télen igazolt a csapathoz például a belga Sacha Weemaes, aki 2022-ben még a Sport Vlaanderen–Baloise színeiben nehezítette meg a legnagyobb sprintersztárok dolgát. Weemaes az összes sprintet a legjobb tízben zárta: Székesfehérváron nyolcadik lett, Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán harmadik, majd Kazincbarcikán negyedik.

A 44. Tour de Hongrie-ra május 10. és 14. között kerül sor, várhatóan 22 csapat részvételével. A korábban bejelentett csapatok: Team Jayco AlUla (ausztrál, WorldTeam), BORA–hansgrohe (német, WorldTeam),Team DSM (holland, WorldTeam), Team Flanders–Baloise (belga, ProTeam), Human Powered Health (amerikai, ProTeam), ATT Investments (cseh, Continental Team).

Borítókép: A 2017-es Tour de Hongrie összetett dobogósai (balról jobbra): Peák Barnabás, Daniel Jaramillo és Tadej Pogacar (Forrás: Tourdehongrie.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.