Videójátékon tanult, ma ő a topligák legfiatalabb vezetőedzője

Jelenleg a harmincéves belga–angol Will Still, a francia élvonalbeli Reims főnöke a legfiatalabb vezetőedző az öt legerősebb európai topligában. Természetesen az új Julian Nagelsmann-nak nevezik, és az biztos, hogy új hullámos edzőről van szó, aki a népszerű videójáték, a Football Manager segítségével képezte magát. Olyan papírja, amivel vezetőedző lehetne a Ligue 1-ban, a mai napig nincsen, ezért klubja minden meccs után pénzbüntetést fizet. De megéri, mert jönnek az eredmények.

2023. 01. 12. 12:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérkőzésenként átszámítva mintegy 11 millió forintjába fáj a Reimsnek, hogy Will Still a vezetőedzője. Amíg ugyanis a 30 éves futballforradalmár még a tanulmányait folytatja és nem szerzi meg az UEFA Pro Licence-es képesítését, amely követelmény a Ligue 1-ban, addig a Reims minden meccse után, amelyen Still irányítja a csapatot, 25 ezer fontos büntetést fizet.

Vajon ezt az összeget az edző fizetéséből levonják?

– Nos, ez még egyeztetés alatt áll – válaszolta Still a Daily Mailnek. – A klub azt mondja, hajlandók vagyunk befektetni a karrieredbe, legalábbis addig, amíg nyered a meccseket.

Will Still a PSG sztárjait már felbőszítette

Ez persze nem könnyű a francia élvonalban, mert bár Still eddig veretlen a Reims élén a Ligue 1-ban (nyolc meccsen négy győzelem, négy döntetlen a mérlege), a csapat január végén a PSG vendége lesz, Stillnek pedig arra kell megoldást találnia, hogy miképpen megállítható a Lionel Messi , hármasra építő párizsi támadógépezet.

Ami azt illeti, egyszer már sikerült neki megoldania a lehetetlennek tűnő feladatot. Októberben, amikor a néhány nappal később kirúgott Óscar García vezetőedzőt már Still helyettesítette a PSG elleni bajnokin, a Reims 0-0-t játszott Mbappéék ellen a 10. fordulóban. Ez a párizsi klub egyetlen meccse a jelenlegi idényben, amelyen nem tudott gólt szerezni.

– Lényegében forráspontig felbőszítettük a párizsiakat – emlékezett vissza Still. – Az volt a tervünk, hogy nyomás alatt tartsuk őket, szabálytalankodjunk, ha kell, a nyakuknál fogva ragadjuk meg őket. Nem akartuk őket hagyni játszani, Mbappé nem kaphatta meg a helyet, amit akart. Minden apró szabálytalanságnál mentünk a játékvezetőhöz hangosan reklamálni. Az volt a lényeg, hogy felidegesítsük őket, amennyire csak lehet.

A Football Manager segítségével képezte magát

A Belgiumban született edző tehát a cél szentesíti az eszközt felfogás híve, és már játékoskorában is szeretett az ellenfelek agyára menni: – Labdatartó középpályás voltam. Nem voltam gyors, a 100 métert vagy tíz nap alatt futottam, de sosem fáradtam el. Utáltak ellenem játszani – mesélte a játékos-pályafutásáról Still.

Ez a képesség mindössze a belga alacsonyabb ligákhoz volt elég neki, így korán, már 17 éves korában elhatározta, hogy edző lesz, ami felé egy népszerű focis videójáték lökte: 

– Átlagos kölyök voltam, és a Football Managerrel játszottam. Éjszakák teltek ezzel. Volt, hogy este tízkor azt mondtam, oké, csak még egy meccs, aztán hajnali négykor döbbentem rá, hogy még mindig a gép előtt ülök.

Miközben edzőnek tanult, Angliában a Preston North End U14-es csapatánál kezdett segédkezni. 2014-ben Belgiumban a St. Truiden videóelemzője lett, és itt a játékosokat a Football Managert használva oktatta. Amikor a vezetőedző, Yannick Ferreira a Standard Liége-től kapott ajánlatot, vitte magával Stillt is. Megnyerték a Belga Kupát, de 2016-ban az edzőt és a stábját menesztették.

2017-ben a belga másodosztályú Lierse szakmai stábjában kapott helyet, majd a vezetőedző távozása után mindössze 24 évesen őt nevezték ki átmenetileg a főnöknek. A megszerezhető 27 pontból 21-et begyűjtött a csapattal, volt egy hétmeccses győzelmi szériája is. Hiába a kiváló eredmények, a megfelelő végzettség hiányában Still kénytelen volt átadni a stafétát, így újra „csak” másodedző lett.

Óriási előrelépés a Reimsszel – ő az új Nagelsmann?

Ekkorra azonban már keresett edző volt, 2021-ben kapott ajánlatot a francia Reimstől, ahol másodedzőként kezdett dolgozni a spanyol Óscar García mellett, akitől tavaly októberben vette át az irányítást, amikor a Reims a 17., tehát kieső helyen állt a Ligue 1-ban. Still vezetésével mostanra a 11. helyig lépett előre a csapat, s ami ennél is fontosabb, hogy biztonságos távolságra, tíz pontra elszakadt a kiesőzónától.

A 30 éves Will Still nemcsak eredményes, hanem jelenleg az öt topliga legfiatalabb vezetőedzője is, amivel a sokat emlegetett, a topszinten úttörőnek tekinthető német Julian Nagelsmann nyomdokába lépett – a Bayern München jelenlegi edzője 2016-ban 28 évesen vette át a Hoffenheim irányítását a Bundesligában. A Premier League-ben a 29 éves Ryan Mason volt a legfiatalabb, aki 2021-ben José Mourinho távozása után átmenetileg lett a főnök a Tottenhamnél, de ő egyelőre nem tudott hosszabb távon érvényesülni vezetőedzőként. 

Borítókép: Will Still, a Reims vezetőpedzője (Forrás: Facebook/Stade de Reims)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.