Gazdag Dániel klasszikus mezszámmal kezdi meg az MLS új idényét

Két magyarral a mezőnyben közép-európai idő szerint szombaton késő este megkezdődik az MLS, azaz az észak-amerikai pofi labdarúgóliga legújabb idénye. Gazdag Dániel és csapata, a Philadelphia Union az előző kiírásban remek teljesítményt nyújtott, a magyar válogatott támadót a liga legjobbjai között tartják számon, az új idényben már a legendás 10-es mezt viselheti. Salló Dániel 26 évesen már hetedik bajnokságát kezdi meg a Kansas Cityben, amely jobb szereplésben bizakodik, mint amilyen a tavalyi volt.

2023. 02. 25. 10:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb nagy bajnokság indul be a világ futballjában: magyar idő szerint szombaton késő este megkezdődik az MLS, az észak-amerikai profi liga legújabb idénye. Itt a naptári év hagyományosan egybeesik a bajnokival. Az alapszakasz október 21-én ér véget, azt követi majd a kieséses play-off, július 1-jétől szünet következik, majd augusztus 19-ig ez az egy hónap a Ligakupáé lesz. Nagy változás, hogy a a St. Luis City SC belépésével 29 tagra bővül a mezőny, az újonc a Nyugati Konferenciában szerepel majd, a Nashwille SC pedig visszamegy a Keleti Konferenciába.

Az egyesült államokbeli és kanadai csapatokat felvonultató MLS számunkra azért érdekes, mert korábban több magyar játékos is szerepelt benne, olykor főszerepet alakítva, és most is ott lesz a rajton két honfitársunk. Az élre kerül, aki tavaly berobbant a ligába. 

Ugyan egy évvel korábban szerződött a Philadelphia Unionhoz, az előző idényben lett az MLS egyik legjobbja, amit bizonyít az is, hogy egészen a végéig harcban állt a gólkirályi címért. Végül az austini Sebastian Driussival holtversenyben a második helyen zárt a Nashville-i Hany Mukhtar mögött, ami remek teljesítmény. Ráadásul  a klubjában ő az első, aki egy idényen belül az alapszakaszban, góljai és gólpasszainak száma két számjegyű (24 és 10), valamint az MLS történetében a hatodik játékos akinek ez sikerült.

 

A csapatának is nagyon jól ment: a Keleti Konferenciában megnyerte az alapszakaszt, az összesített tabellán a második lett. Jól vette az akadályokat a rájátszásban is, eljutott a döntőbe, ahol a Los Angeles FC-vel drámai meccset játszott: Gazdag Dániel góljával is 3-3 lett a vége hosszabbítás után, a tizenegyespárbajból pedig a kaliforniai együttes jött ki jobban, a Philadelphia második lett.

A másik magyar Sallói Dániel, aki kilenc éve, középiskolás diákként került az Egyesült Államokba, ma pedig már a Sporting Kansas City egyik legjobbjaként tartják számon. Az első csapatban a hetedik (!) idényét kezdő csatárral hosszú távon számol klubja, szeptemberben 2026 decemberéig érvényes szerződést írtak alá a felek. Ez idáig 171 tétmérkőzésen viselte az SKC szerelését, 48 gólt szerzett és 24 gólpasszt adott. Mire a megállapodás lejár, klublegendává válhat: ha még 30 gólt szerez, beéri a vonatkozó örökrangsort vezető Predrag Radoszavljevicset, ismertebb nevén Prekit. A Kansasnak tavaly nem volt jó éve, csak a 12. helyen végzett a Nyugati Konferenciában, így nem volt érdekelt a rájátszásban.

Fotó: Soccer-USA/Peter Aiken

A most rajtoló idényről Gazdag Dániel a Nemzeti Sportnak nyilatkozva elmondta, a Philadelphia Union megerősödött a tavalyi döntő óta:

– A vezetőknek az volt a legfontosabb, hogy a meghatározó futballisták közül senki se menjen el, ez a vágyuk teljesült is. Akik máshová igazoltak, többnyire csereként jutottak lehetőséghez, a helyükre érkeztek új játékosok, remélhetőleg ők is a hasznunkra lesznek. Az alapcsapatunk ugyanaz, mint az előző idényben volt, és mivel tapasztaltabbak lettünk, én is úgy érzem, egy fokkal erősebbek vagyunk. Már csak azért is, mert a támadóhármasunk tavaly menet közben állt össze, és bár viszonylag gyorsan összecsiszolódtunk Julián Carranzával és Mikael Uhrével, más úgy nekivágni a bajnokságnak, hogy már a felkészülést is együtt dolgoztuk végig.

 

A jó szereplés miatt állandóan téma volt, hogy Gazdag Dániel európai topbajnokságban folytatja a pályafutását, és bár volt is iránta érdeklődés, az év elején meghosszabbította a szerződését Philadelphiában. 

– Néhány ajánlat így is befutott, de egyik sem volt annyira csábító, hogy amiatt elhagyjuk Philadelphiát – indokolta a döntését akkor. – Hozzá kell tennem, a jövőm miatt eddig sem kellett aggódnom, hiszen a másfél éve kötött megállapodásból még hátravolt egy plusz egy év. A Union vezetői nagyon korrektek voltak, olyan feltételeket kínáltak az új szerződésben, hogy magammal, illetve a családommal szúrtam volna ki, ha nem írom alá. 

A Major League Soccerben fizetési plafon van, de a szabályzat annyit megenged, hogy egy klub három olyan labdarúgót alkalmazhat, akinek a keresete nem számít ebbe bele. Korábban nem titkoltam, a teljesítményemmel szeretném kiérdemelni, hogy a három legjobban fizetett futballista egyike legyek, örülök, hogy ez a célom is teljesült.

Gazdag Dániel mostantól a 10-es mezben futballozik, ami igazi rangot jelent, a csapat célja pedig természetesen az MLS megnyerése. A Philadelphia Union érdekelt lesz az észak- és közép-amerikai zóna Bajnokok Ligájában is, a nyolc közé kerülésért a salvadori Alianzával játszik majd, és kötelező számára a továbbjutás. A bajnoki idényt a csapat magyar idő szerint vasárnap hajnalban 1.30 órakor kezdi meg, és a Columbus Crew-t fogadja. A Sporting magyar idő szerint kedd hajnalban, 4 órakor kezdi bajnoki szereplését a Portland otthonában – az lehet Sallói Dániel 144. meccse az MLS-ben.

Borítókép: Gazdag Dániel idén is okkal reménykedhet jó szereplésben (Fotó: Kyle Ross)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.