időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Amatőr hibát vétett a lengyel csapat, izgulhat a magyar légiósa

Magyar Nemzet
2023.03.30. 14:26 2023.03.31. 07:31
Amatőr hibát vétett a lengyel csapat, izgulhat a magyar légiósa

A 44. Tour de Hongrie-t május 10. és 14. között várhatóan 22 csapat részvételével rendezik meg, s húsz helyet már betöltöttek. A lengyel HRE Mazowsze Serce Polski ugyanakkor egy banális hiba miatt lemarad a magyar kerékpáros körversenyről. Légiósa, a kétszeres magyar bajnok Filutás Viktor így abban bízhat, hogy bekerül a magyar válogatottba, amely rajthoz áll a viadalon.

Miután a HRE Mazowsze Serce Polski nem tudta teljesíteni a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) által támasztott részvételi feltételeket, helyüket a Lepold Zoltánt és Móré-Gosselin Oliviert is foglalkoztató Sofer–Savini Due–OMZ román kontinentális csapat veszi át a Tour de Hongrie mezőnyében – jelentette be csütörtökön a magyar körverseny szervezőbizottsága. A történet hátterében az áll, hogy a lengyel csapat nem teljesítette határidőre az UCI által elvárt egyik akkreditációs feltételt, ezért nem hagyta jóvá a nevezését az idei, 2.Pro kategóriás Tour de Hongrie-ra. A ProSeries versenyek szervezőinek nincs mozgástere, csak azokat a csapatokat hívhatják meg, amelyek szerepelnek az UCI vonatkozó listájában.

– Mindent megtettünk a lengyel csapatért, több alkalommal is jeleztük számukra, hogy mielőbb pótolják a hiányosságot az UCI felé. Természetesen a következő években, amennyiben minden szükséges hozzájárulással rendelkezni fognak, ismét pozitívan állunk majd a jelentkezésükhöz – nyilatkozta Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője.

A csapat magyar versenyzője, a kétszeres magyar bajnok Filutás Viktor így idén nem vehet részt a Tour de Hongrie-n a Mazowsze színeiben, a magyar válogatottban ugyanakkor még lehetőséget kaphat. A verseny előtt két héttel várható majd a nemzeti válogatott indulói névsora.

A Mazowsze helyét a román székhelyű Sofer–Savini Due veszi át. A 24 UCI-győzelemmel rendelkező együttesben több nemzetközi szinten is elismert bringás megfordult már, többek között a Giro d’Italián szakaszgyőzelemmel büszkélkedő olasz Andrea Guardini. 2020 óta pedig minden évben szerepel legalább egy honfitársunk a keretben.

A már említett Filutás Viktor 2020-ban és 2021-ben viselhette a csapat szerelését, 2019 magyar bajnoka, Szarka Gergely pedig 2021-ben és 2022-ben tekerhetett a csapatban. Jelenleg két magyar erősíti a Sofert, mindketten első Tour de Hongrie-részvételükre, sőt, ProSeries kategóriás debütálásukra készülhetnek. A 19 éves Lepold Zoltán és a szintén 2003-as születésű Móré-Gosselin Olivier is lehetőséget kap a bizonyításra. A Sofer 2023-ban igazán nemzetközivé vált: román, olasz, eritreai, görög, japán, török és amerikai bringásokat is foglalkoztat. A csapat zsinórban negyedszer indul a Tour de Hongrie-n, a versenyzői pedig a korábbi alkalmak során leginkább a szökésekben jeleskedtek, így Filutás Viktor is. Aki most izgulhat, hogy a magyar válogatott színeiben rajthoz állhat-e a magyar körversenyen.

Borítókép: Filutás Viktor a magyar bajnoki trikóban a 2021-es Tour de Hongrie-n (Forrás: Tourdehongrie.hu)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.