Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang fókuszban Kínában a nemzeti bajnokság előtt

A hét végén Pekingben abban a sportcsarnokban rendezik meg a kínai rövid pályás gyorskorcsolyázók nemzeti bajnokságát, ahol tavaly februárban Liu Shaoang 500 méteren olimpiai bajnok lett, 1000-en bronzérmes – miután bátyját, a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort kizárták –, a bronzérmes vegyes váltónkban pedig természetesen mindkét fivér ott volt. Péntektől vasárnapig azonban olimpiai bajnokaink – akik 2018-ban, Phjongcshangban győzelemre vezették a férfiváltónkat – már a kínai válogatottba igyekeznek bekerülni. Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor kemény feladat előtt áll.

2023. 03. 28. 18:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínában nagyon népszerű a short track, s a Magyarországtól tavaly év végén elköszönt, apai ágon kínai származású Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor érkezése természetesen nagy érdeklődést váltott ki az országban. A China Daily hétfőn terjedelmes cikkben foglalkozott a fivérekkel. Miként múlt pénteken a Nemzeti Sport információja alapján a Magyar Nemzet is beszámolt róla, az adminisztrációs gondok megoldódtak, a kínai állampolgárságot már korábban megkapott sportolókat Tiencsin város fogadta be, a hét végi kínai bajnokságon a 14 milliós lakosságú, Pekingtől alig több mint száz kilométerre fekvő metropoliszt képviselik. A China Daily emlékeztet rá, hogy a fivérek édesapja a Tiencsin Akadémián tanult képzőművészet szakon, mielőtt az 1990-es évek közepén Magyarországra költözött. Liu Shaolin Sándor 1995-ben, Liu Shaoang pedig 1998-ban Budapesten született. Viszont a rövid pályás gyorskorcsolya alapjait Kínában sajátították el, Csang Csing Lina keze alatt, aki aztán a magyar short track sikerkovácsa lett.

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang
Tavaly a pekingi olimpián még Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és Csang Csing Lina is a magyar csapat szerelését viselte. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Csang Csung-csüan, a tiencsini városi télisport-igazgatás igazgatója a TJTV-5 csatorna múlt szombaton sugárzott műsorában elmondta, hogy a már állandó lakcímmel bejegyzett tiencsini lakosok. A China Daily pedig olyan fotót közölt róluk, amelyen a honosítási bizonyítványukkal láthatók, a kép – cikkünk borítóképe – szombaton Tiencsinben készült. Az írás a magyar sajtóhíreknek megfelelően azt közli: a testvérek azért költöztek Kínába, hogy továbbra is edzőjükkel, Csang Csing Linával készülhessenek együtt. A magyar válogatott mellett tíz évig dolgozó szakember tavaly augusztusban hazatért Kínába, a kínai válogatott vezetőedzője lett, és az a feladata, hogy a 2026-os, olaszországi téli olimpiára erős csapatot hozzon össze. (A következő téli olimpiát Milánóban és Cortina d’Ampezzóban rendezik.)

Liu Shaoang és Liu Shaolin: mindketten az olimpiai bajnok kínai váltóban?

Nos, március közepén a szöuli vb-n a kínaiak egy aranyat és egy ezüstöt szereztek: a férfiváltójuk győzött, a vegyes váltójuk pedig második lett. S banális módon buktak el egy aranyat: férfi 500 méteren a Dél-Koreából honosított olimpiai bajnok, a 26 éves Lin Hszio-csün (Lin Xiaojun) haladt át elsőként a célvonalon, de nem viselt transzpondert, pedig kötelező – ennek az időmérésben van szerepe –, és kizárták. Megjegyzendő, hogy a vb-n a kínaiak tartalékosak voltak, két kétszeres olimpiai bajnokuk, a 28 esztendős Vu Ta-csing (Wu Dajing) és a 25 éves Ren Zsi-vej (Ren Ziwei) a pekingi ötkarikás játékok után pihenőt kapott. Ez alapján a Liu fivéreknek nem lesz könnyű bekerülniük a kínai válogatottba.

A China Daily azonban ezt megelőlegezi nekik, mi több, megjósolja, hogy a 2026-os téli olimpián az 5000 méteres kínai férfiváltó így áll fel: Li Shaoang, Liu Shaolin, Lin Hszio-csün, Ren Zsi-vej, és a cikk írója hozzáfűzi: Kínának ezzel a négyessel nagy esélye lesz az aranyéremre.

– Gyerekkorunk óta edzünk Kínában, sokat tudtunk a kínai csapatról, és jól kijövünk az olyan „veteránokkal”, mint Vu Ta-csing és Han Tien-jü. Gyakorlatilag együtt nőttünk fel, és mindannyian jó barátok vagyunk – jegyezte meg Liu Shaolin Sándor.

A cikkben az is olvasható, hogy a Liu fivérek folyékonyan beszélik a mandarin kínai nyelvet, a kínai közösségi médiában hatalmas rajongótáboruk van, és több reklámszerződéssel is rendelkeznek, többek között a Li Ning sportruházati márkával. Tegyük hozzá, hogy ez már régóta meglevő együttműködés.

A China Daily információja szerint a hét végi kínai nemzeti bajnokságon mintegy százhúsz sportoló vesz részt, ami nagyon alacsony számnak tűnik az ország 1,4 milliárdos lakosságához képest. Ám azt biztosra vehetjük, hogy a dobogós helyekért és a válogatottba kerülésért nagy harc lesz.

Borítókép: Liu Shaoang és Liu Shaolin a honosítási bizonyítványaikkal (Forrás: China Daily)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.