Lőw Zsolt magyar elődje a Bayernnél cipőkkel kereskedett Afrikában

Érdekes magyar kötődése van a legsikeresebb német klubnak, a 32-szeres német bajnok Bayern Münchennek. A bajor rekordbajnok eddig több magyar edzőt, összesen hetet alkalmazott a klub történetében, a nyolcadik, Lőw Zsolt valamennyi elődje sikereinél is magasabbra juthat.

Magyar Nemzet
2023. 03. 30. 8:38
null
Chelsea's Hungarian assistant coach Zsolt Low watches as Chelsea's English midfielder Mason Mount warms up during the English Premier League football match between Chelsea and Newcastle United at Stamford Bridge in London on February 15, 2021. (Photo by Adrian DENNIS / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: Adrian DENNIS / POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bayern München története során mindig is előszeretettel foglalkoztatott magyar edzőket. Az Origó cikkéből kiderül, hogy a bajorok kispadján több honfitársunk is megfordult. Kürschner Izidór volt az első, aki itthon az MTK-ban futballozott, Németországban a Nürnberg kispadjáról csábította el a korszakban akkor még nem egyeduralkodó Bayern. Kürschner nem volt sikeres a bajorokkal: a bajnoki döntőbe sem sikerült eljuttatnia a csapatát.

A második az 1927-ben munkába álló Weisz Leó volt, akinél rejtélyesebb figurát nehezen lehetett volna elképzelni a Bayernnél.  

Ő itthon négyszer nyert bajnokságot az MTK-val, de hamar átnyergelt az edzők közé. Svájcba költözött és használt cipőket (!) szedett össze, azokat eladta Afrikában.

 Nem erre a tettre figyelt fel a Bayern, korábban a városi rivális, Wacker München csapatánál sikeresen tevékenykedett, aztán a bajor klub addigi történetének legnagyobb sikerét elérve elvitte a csapatot az országos kupaelődöntőig, de ott alulmaradt a későbbi győztes Hamburggal szemben.
Weiszt magyar szakember váltotta Münchenben: Konrád II. Kálmán 1928-ban fejezte be a futballista karrierjét, majd még abban az évben, 32 éves korában kötött ki a Bayern kispadján. Fiatalabb volt, mint a nemrég elbocsátott Julian Nagelsmann, de kevésbé eredményes. 

Az őt váltó Dombi Richárd viszont történelmet írt a bajoroknál: ő volt az első edző, aki bajnoki címre vezette a Bayernt. 1932. május 29-én a nürnbergi fináléban 55 000 néző előtt a Frankfurtot győzte le a csapata, és ezt követően 37 évig nem szerzett újabb elsőséget.

 Ki tudja, milyen pályaív adatott volna meg Dombinak, aki a nemzetiszocialisták hatalomra jutása után jobbnak látta elhagyni Németországot, a zsidó származású edző Barcelonában telepedett le.


Dombi után több évtizedig nem kopogtatott be a siker a Bayern ajtaján, jóllehet magyar edző is dolgozott a klubnál: Schaffer Alfréd 1945 tavaszán irányította a csapatot.
A Bayern történetének első sikerkorszaka a hetvenes évekre esett, két magyar név ekkor is bekerült a klub történelemkönyvébe. 

100th birthday of Gyula Lorant.
Lóránt Gyula szinte mindenkivel összeveszett      Fotó: Sven Simon/SvenSimon/dpa Picture-Alliance via AFP

Az Aranycsapat védője, Lóránt Gyula és segítője Csernai Pál 1977-ben került Münchenbe. A duó szereplése nem volt diadalmenet, pedig a játékoskeret minőségével nem volt probléma, a kiesés elkerüléséért harcolt a Bayern. Lóránt nehéz természetű ember volt, többször is jelenése volt a labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága előtt. Nem nagyon szívlelték a smirglis stílusa miatt, de a játékosok sem rajongtak értük. 

Amikor kezdett megfagyni a levegő a Bayern öltözőjében, és az eredményekkel továbbra is adós maradt a csapat, a klub vezetői az edzőváltásban látták a kiutat. A Bayern akkori elnöke Max Merkelt akarta edzőnek, de a játékosok az öltözőben szavazást tartottak, és 16-0 arányban úgy döntöttek, hogy Lóránt segítője, Csernai legyen az utód.
Ebbe a lázadásba természetesen belebukott Wilhelm Neudecker elnök, viszont a csapat elintézte, hogy egy újabb magyar arasson komoly sikereket a klubbal. Csernai négy és fél évig irányította a Bayernt, minden honfitársunknál hosszabb ideig. Ezen idő alatt kétszer lett bajnok, egyszer nyert Német Kupát, és 1982-ben döntőt vívott a Bajnokcsapatok Európa-kupájában. 

The withdrawal of Uli Hoeness as president of FC Bayern Munich.
Csrernai Pál (jobbra) sikeres és népszerű volt Münchenben     Fotó: Sven Simon/SvenSimon/dpa Picture-Alliance via AFP

Lőw Zsolt, a Bayern nyolcadik magyar edzője, Thomas Tuchel vezetőedző segítője még Csernai sikerét is túlszárnyalhatja, ha szezon végén megnyeri a klubbal a Bajnokok Ligáját.

Borítókép: Lőw Zsolt elődei között volt néhány érdekes figura (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.