időjárás 23°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Lőw Zsolt magyar elődje a Bayernnél cipőkkel kereskedett Afrikában

Magyar Nemzet
2023.03.30. 08:38 2023.03.30. 10:36
Lőw Zsolt magyar elődje a Bayernnél cipőkkel kereskedett Afrikában

Érdekes magyar kötődése van a legsikeresebb német klubnak, a 32-szeres német bajnok Bayern Münchennek. A bajor rekordbajnok eddig több magyar edzőt, összesen hetet alkalmazott a klub történetében, a nyolcadik, Lőw Zsolt valamennyi elődje sikereinél is magasabbra juthat.

A Bayern München története során mindig is előszeretettel foglalkoztatott magyar edzőket. Az Origó cikkéből kiderül, hogy a bajorok kispadján több honfitársunk is megfordult. Kürschner Izidór volt az első, aki itthon az MTK-ban futballozott, Németországban a Nürnberg kispadjáról csábította el a korszakban akkor még nem egyeduralkodó Bayern. Kürschner nem volt sikeres a bajorokkal: a bajnoki döntőbe sem sikerült eljuttatnia a csapatát.

A második az 1927-ben munkába álló Weisz Leó volt, akinél rejtélyesebb figurát nehezen lehetett volna elképzelni a Bayernnél.  

Ő itthon négyszer nyert bajnokságot az MTK-val, de hamar átnyergelt az edzők közé. Svájcba költözött és használt cipőket (!) szedett össze, azokat eladta Afrikában.

 Nem erre a tettre figyelt fel a Bayern, korábban a városi rivális, Wacker München csapatánál sikeresen tevékenykedett, aztán a bajor klub addigi történetének legnagyobb sikerét elérve elvitte a csapatot az országos kupaelődöntőig, de ott alulmaradt a későbbi győztes Hamburggal szemben.
Weiszt magyar szakember váltotta Münchenben: Konrád II. Kálmán 1928-ban fejezte be a futballista karrierjét, majd még abban az évben, 32 éves korában kötött ki a Bayern kispadján. Fiatalabb volt, mint a nemrég elbocsátott Julian Nagelsmann, de kevésbé eredményes. 

Az őt váltó Dombi Richárd viszont történelmet írt a bajoroknál: ő volt az első edző, aki bajnoki címre vezette a Bayernt. 1932. május 29-én a nürnbergi fináléban 55 000 néző előtt a Frankfurtot győzte le a csapata, és ezt követően 37 évig nem szerzett újabb elsőséget.

 Ki tudja, milyen pályaív adatott volna meg Dombinak, aki a nemzetiszocialisták hatalomra jutása után jobbnak látta elhagyni Németországot, a zsidó származású edző Barcelonában telepedett le.


Dombi után több évtizedig nem kopogtatott be a siker a Bayern ajtaján, jóllehet magyar edző is dolgozott a klubnál: Schaffer Alfréd 1945 tavaszán irányította a csapatot.
A Bayern történetének első sikerkorszaka a hetvenes évekre esett, két magyar név ekkor is bekerült a klub történelemkönyvébe. 

100th birthday of Gyula Lorant.
Lóránt Gyula szinte mindenkivel összeveszett      Fotó: Sven Simon/SvenSimon/dpa Picture-Alliance via AFP

Az Aranycsapat védője, Lóránt Gyula és segítője Csernai Pál 1977-ben került Münchenbe. A duó szereplése nem volt diadalmenet, pedig a játékoskeret minőségével nem volt probléma, a kiesés elkerüléséért harcolt a Bayern. Lóránt nehéz természetű ember volt, többször is jelenése volt a labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága előtt. Nem nagyon szívlelték a smirglis stílusa miatt, de a játékosok sem rajongtak értük. 

Amikor kezdett megfagyni a levegő a Bayern öltözőjében, és az eredményekkel továbbra is adós maradt a csapat, a klub vezetői az edzőváltásban látták a kiutat. A Bayern akkori elnöke Max Merkelt akarta edzőnek, de a játékosok az öltözőben szavazást tartottak, és 16-0 arányban úgy döntöttek, hogy Lóránt segítője, Csernai legyen az utód.
Ebbe a lázadásba természetesen belebukott Wilhelm Neudecker elnök, viszont a csapat elintézte, hogy egy újabb magyar arasson komoly sikereket a klubbal. Csernai négy és fél évig irányította a Bayernt, minden honfitársunknál hosszabb ideig. Ezen idő alatt kétszer lett bajnok, egyszer nyert Német Kupát, és 1982-ben döntőt vívott a Bajnokcsapatok Európa-kupájában. 

The withdrawal of Uli Hoeness as president of FC Bayern Munich.
Csrernai Pál (jobbra) sikeres és népszerű volt Münchenben     Fotó: Sven Simon/SvenSimon/dpa Picture-Alliance via AFP

Lőw Zsolt, a Bayern nyolcadik magyar edzője, Thomas Tuchel vezetőedző segítője még Csernai sikerét is túlszárnyalhatja, ha szezon végén megnyeri a klubbal a Bajnokok Ligáját.

Borítókép: Lőw Zsolt elődei között volt néhány érdekes figura (Fotó: AFP)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.