A Real Madrid az El Clásico előtt folytatta szánalmas hadjáratát

A 2022/23-as idényben az ötödik, egyben az utolsó El Clásico következik szerda este. A Real Madrid hivatalos felületén már a Barcelona elleni spanyol Király-kupa elődöntőjének visszavágója előtt tett azért, hogy feszült legyen a hangulat, a mérkőzésre kijelölt játékvezető, Martínez Munuera és VAR-bíró, González González pártatlanságát kérdőjelezte meg.

2023. 04. 05. 5:59
JÚNIOR, Vinícius
Madrid, 2023. március 2. Vinicius Jr., a Real Madrid játékosa az FC Barcelona ellen a spanyol labdarúgó Király Kupa elõdöntõjében játszott elsõ mérkõzésen a madridi Santiago Bernabeu Stadionban 2023. március 2-án. MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin Fotó: Juanjo Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futballban egyáltalán nem szokatlan, hogy egy-egy mérkőzés lefújása után a játékvezető kritikát kap edzőtől és játékostól. A legutóbbi El Clásico sem volt kivétel, Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője fakadt ki a 2-1-es vereség után, amellyel tizenkét pontra nőtt a Barcelona előnye a La Liga élén. Az viszont szinte példátlan, hogy egy klub a hivatalos felületét arra használja, hogy megkérdőjelezze játékvezetők pártatlanságát. A Real Madrid most ilyen hadjáratot folytat.

Florentino Pérez Real Madrid
Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke. Fotó: AFP/Franck Fife

A legújabb kiszemeltek: Martínez Munuera és González González. A választás nem véletlen, előbbi lesz a játékvezető, utóbbi a VAR-szoba főnöke az idény utolsó El Clásicóján. A spanyol Király-kupa elődöntőjének idegenbeli visszavágóját a Real Madrid 1-0-s hátrányból várja a Barcelona ellen.

A Real Madrid TV nem finomkodik, amikor a két játékvezető vélt vagy valós hibáit idézi fel, amelyekkel a Realt sújtották.

Micsoda véletlen! A párosról rossz emléke van a Real Madridnak.

A klubcsatorna elsősorban a 2020/21-es idény Sevilla elleni meccsét idézi fel, amelyen a klip szerint „hat tévedés” a Real Madrid „bajnoki címébe került”.

Visszatérő szókapcsolat a videóban a „Clos Gómez VAR-ja” kifejezés. A 2017-ben visszavonult játékvezető, a spanyolországi VAR-projekt feje is megkapta már a maga videóját a Real Madrid TV-től.

Clos Gómez bírálásával a klub egyértelmű utalást tesz arra, hogy a mai napig hosszú évek összeesküvésének áldozata, és nem nehéz megtalálni az összefüggést a Real-hadjárat és a Barcelona számára kínos Negreira-ügy között.

A Real Madrid valódi célpontja a Barcelona

A katalán klub 2001 és 2018 között összesen 7,3 millió eurót utalt egy olyan cég számára, amelynek Jose María Enríquez Negreira, a Spanyol Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságának akkori alelnöke volt a tulajdonosa. A Barcelona közleménye szerint egy külső tanácsadónak fizettek, aki szakmai szempontból a játékvezetéssel kapcsolatos jelentéseket, elemzéseket készített számukra, ahogy az bevett gyakorlat a profi futballklubok körében.

A katalánok védekezése ellenére Negreira személye miatt felmerül az összeférhetetlenség, sőt ennél súlyosabb gyanú is, mely szerint a Barcelona közvetve a számára ideális bíróküldésért, ítéletekért fizetett. A kupavisszavágó előtti napokban már Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke is hangsúlyozta az eset súlyosságát, bár a szlovén sportvezető azt is elismerte, nem foglalkozott részletesen a Negreira-üggyel.

A Real Madrid pedig mindent megtesz, hogy elérje a Barcelona elítélését, megközelítésük alapján a klubot ért múltbeli sérelmek bizonyítékként szolgálhatnak a katalánok ellen.

Nem hófehér a Real Madrid

– Óriási tévedés él a közvéleményben, hiszen Enríquez Negreirának nem volt befolyása a játékvezetőkre – hangsúlyozta a korábbi játékvezető, Iturralde González. – A téves elképzelést táplálja a Real Madrid TV Clos Gómezről szóló összeállítása is, amely méltatlan egy olyan egyesülethez, amely a világ legnagyobb klubjaként hirdeti magát.

Iturralde akkor sem maradt csendben, amikor az őt lejárató videót nyilvánosságra hozta a Real Madrid TV, olyan történetet idézett fel, amely alapján a királyi gárda és annak elnöke, Florentino Pérez kerülhet bajba, aki a korábbi sípmester állítása szerint egy meccs után bezárta őt egy szobába. Erre az esetre nincs bizonyíték, ahogy egyelőre arra sem, hogy a Barcelona jogosulatlan előnyhöz jutott a Negreira-ügy következtében. Az viszont biztos, hogy a Real Madrid nyílt színen helyez nyomást fontos meccs előtt a játékvezetőkre azzal, hogy megkérdőjelezi a pártatlanságukat.

A hadjárattal azonban a Real Madrid nem a játékvezetőket, hanem saját magát járatja le.

Madridi visszatérők, barcelonai sérültek

A Real Madrid a visszavágón sem számíthat az idényben a sérülésekkel rendkívül peches Ferland Mendy játékára, és hosszabb kihagyás után viszont már bevethető állapotban van. Ancelotti a hét végi bajnokin, a Valladolid elleni kiütéses, 6-0-s siker során pihentette a Carvajal, Modric, Valverde triót, ők várhatóan mind kezdenek a Barcelona ellen.

A katalánok játékosai közül Dembélé, De Jong, Christensen és is sérülés miatt kénytelen kihagyni a visszavágót. A középpályán Xavi várhatóan a Sergi Roberto, Busquets, Kessié, négyest veti be.

A Király-kupa döntőjébe elsőként az Osasuna jutott be, miután két 1-0-s 90 perc után a bilbaói visszavágó ráadásában, a 116. percben szerzett szép góllal búcsúztatta a rendes játékidőben sok helyzetet eltékozló Athleticet.

Spanyol Király-kupa, elődöntő, visszavágó

Barcelona–Real Madrid 21.00 (tv: Sport 1)

A párharc állása: 1-0

Borítókép: A Real Madrid szerint sanyarú a klub sorsa (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.