A Fehérvár megrázta magát, a kupagyőztes elleni sikerrel menekül

A labdarúgó NB I utolsó előtti fordulójában a Mol Fehérvár 3-0-ra legyőzte a Zalaegerszeget. A Vidi legjobb meccsét játszotta, amióta Bartosz Grzelak ül a csapat kispadján, és legalább egy napig feljött a tizedik helyre a tabellán.

Magyar Nemzet
2023. 05. 20. 16:00
Kenan Kodro
20230520 Fehérvár ZTE Foto:Dömötör Csaba Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022/23-as idény elején a Mol Fehérvár szerepelhetett a nemzetközi porondon, a következő szezonban Magyar Kupa-győzelmének köszönhetően a Zalaegerszeg méretheti meg magát a Konferencialiga selejtezőjében. A két csapat szombaton egymás ellen játszott az NB I utolsó előtti, azaz 32. fordulójában, s a helyzetük nemcsak a nemzetközi szereplés, hanem a bajnoki tabella állása miatt is teljesen eltérő volt.

Kodro Kastrati Mol Fehérvár
Kodro és Kastrati volt a Mol Fehérvár két gólszerzője (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

Amíg ugyanis a ZTE az edzőváltás óta három meccsen megszerzett hét ponttal bebiztosította bennmaradását, addig az előző évtized hazai sikercsapata, a Fehérvár kiesőhelyről várta a meccset.

Maga a találkozó viszont éppen úgy kezdődött, ahogy a Vidi szerette volna, a hazai csapat már a második percben büntetőhöz jutott. A két héttel ezelőtti, Mezőkövesd elleni elrontott tizenegyes ellenére ezúttal is Kenan Kodro állt a labda mögé, s most lapos lövéssel bevette Demjén Patrik kapuját.

A folytatásban is a Fehérvár játszott jobban, egyértelműen ez volt a legjobb meccse, amióta a svéd Bartosz Grzelak átvette a csapat irányítását. A megmentőnek hozott edzővel a Vidi mindössze egy meccset nyert a korábbi fordulókban, az aktívabb Honvéd hibáit kihasználva.

A ZTE ellen, az első félidő hajrájában Makarenko kiváló indítása után Lirim Kastrati duplázta meg a Fehérvár előnyét, majd a második játékrész elején ismét Kodro volt eredményes. A két támadó ismét bemutatta speciális közös gólörömét.

A ZTE ezúttal nem vette fel a versenyt a Fehérvárral (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

Próbálkoztak a folytatásban a zalaiak is, de egy pillanatig nem lehetett érezni, hogy Boér Gábor csapata pontot menthet. A szakember áprilisi kinevezése óta ez volt a Zalaegerszeg első veresége, de ennek komoly következményei már nem lesznek a kék-fehérek számára. 

A Mol Fehérvár bennmaradása szempontjából viszont kulcsfontosságú lehet a 3-0-s győzelemmel megszerzett három pont. A Vidi 34 pontos, egyelőre nem áll kieső helyen, de hogy a tizedik helyről várja-e az utolsó fordulót, az a 33 pontos Honvéd és a 36 pontos Mezőkövesd vasárnapi meccsén múlik.

A Vidi abból a szempontból nincs rossz helyzetben, hogy a már biztos kieső Vasas ellen zárja a bajnokságot, míg a Mezőkövesd a bajnok Ferencváros, a Honvéd pedig a dobogóra hajtó Puskás Akadémia ellen lép pályára az utolsó fordulóban.

NB I, 32. forduló

Péntek
Paks–Puskás Akadémia 0-2 (0-0), Paks, 2612 néző, jv.: Bogár. Gólszerzők: Plsek (76.), Corbu (90+4.)
Kisvárda–Vasas 2-1 (1-1), Kisvárda, 2380 néző, jv.: Andó-Szabó. Gólszerzők: Mesanovic (45+5., 11-esből), Matheus (47.),  illetve Berecz (39.)

Szombat
Fehérvár–ZTE 3-0 (2-0), Mol Aréna Sóstó, 5000 néző, jv.: Pintér. Gólszerzők: Kodro (3., 49., az elsőt 11-esből), Kastrati (39.)
Ferencváros–Debrecen 17.45 (M4 Sport)

Vasárnap
Budapest Honvéd–Mezőkövesd Zsóry FC 14.10 (M4 Sport)
Újpest–Kecskemét 17.30 (M4 Sport)

Borítókép: Kenan Kodro duplázott (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.