Felfoghatatlan végkifejlet: román lett a magyar tehetség

Pont került Inneh-Varga Elizabet ügyének végére. A Budapesten született, magyar állampolgárságú, nemzetközi szinten is magasan jegyzett, 24 éves röplabdázó csatlakozik a román válogatotthoz, amelynek színeiben várhatóan a nyári Európa-bajnokságon be is mutatkozik. Mindenki mossa a kezeit, hogyan zárulhatott így a több éve húzódó eljárás, korábban a magyar szövetség és maga a játékos is azt hangoztatta, mindent elkövet annak érdekében, hogy Inneh-Varga Elizabet magyar válogatott lehessen. Valaki valamiért mégsem akarta, hogy így legyen, s a valódi okokról senki sem beszél.

2023. 05. 16. 13:31
Inneh-Varga Elizabet
Fotó: Szon.hu/Kuti István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először is azt kell tisztázni, miért téma egyáltalán, hogy egy Budapesten született, magyar állampolgárságú, magyar útlevéllel rendelkező, magyar nevű sportoló a magyar válogatottban szerepelhessen. Nos, Inneh-Varga Elizabet 1999. március 21-én született Budapesten. A nevében az Inneh a nigériai származású édesapjára, a Varga nagyváradi születésű édesanyjára utal. Elizabet nem őrizhet emlékeket az édesapjáról. Miután a szülőhazájában ellehetetlenült, Joshua Ede Inneh Magyarországon akart új életet kezdeni, menekültstátusért folyamodott, aztán mégis illegálisan akarta elhagyni az országot, ám a határőrök feltartóztatták. Kétségbeesésében véget vetett az életének a menekültszálláson. Mindez néhány héttel azután történt, hogy megszületett a kislánya, akiről talán nem is tudott. Tragikus történetével akkoriban részletesen foglalkozott a magyar sajtó. Elizabet édesanyja ezután úgy döntött, hogy visszaköltözik a szüleihez, Elizabet nagyszüleihez Nagyváradra.

Inneh-Varga Elizabet
Inneh-Varga Elizabet már koreai légiósként, a fellegekben

Inneh-Varga Elizabet ott kezdett el röplabdázni tizenegy évesen. A tehetsége hamar megmutatkozott, tizennégy évesen bemutatkozott a román bajnokságban, 2015-ban pedig tagja volt az U18-as román utánpótlásválogatottnak. Sokan ebből próbálják meg levezetni, hogy miért is nem lehetett magyar válogatott. Ám nem ez a lényeg. A Nemzetközi Röplabda-szövetség (FIVB) azért regisztrálta románként, mert először a román bajnokságban lépett pályára.

Sitku Ernő intézte el, hogy Marosvásárhelyről Nyíregyházára került

A FIVB-nek a Nemzetközi Jégkorong-szövetséghez (IIHF) hasonlóan szigorú szabályai vannak az országváltásra. A váltást kérelmező játékosnak két évet megszakítás nélkül kell szerepelnie a fogadó ország bajnokságában, továbbá a régi és az új ország szövetségének meg kell állapodnia a lelépési összegben. Nos, az előbbi feltétel már 2019-ben teljesült. Inneh-Varga Elizabet 2017-ben a marosvásárhelyi csapatban játszott, de a klub szerződésszegése miatt – hónapokon át nem kapott fizetést – Nyíregyházára igazolhatott. Ő maga is úgy nyilatkozott, Sitku Ernő, a Nyíregyházi Élsport Kft. ügyvezetője segített neki a legtöbbet a klubváltásban. Ki tudja, talán Inneh-Varga Elizabet ügye sem végződik így, ha a köztiszteletben álló korábbi válogatott kosárlabdázó 2020-ban, csupán 46 évesen nem hal meg  tragikus hirtelenséggel.

Inneh-Varga Elizabet: Semmi sem köt Romániához

Inneh-Varga Elizabet 2017 decemberében hagyta el a marosvásárhelyi klubot és lett a Nyíregyháza játékosa, két év múlva, 2019 végén tehát napirendre kerülhetett az országváltása sportolóként. Az eltökéltségéről árulkodik, hogy noha 2019-ben behívták a román válogatottba, ő nem csatlakozott a kerethez, mert magyar válogatott akart lenni.

2020. május 24-én így nyilatkozott a magyar válogatottságról a Nemzeti Sportnak: „A napokban láttam a Szabadság, szerelem című filmet. A végén van benne egy jelenet, amely nagyon meghatott, azt kiabálják a szurkolók, hogy hajrá, magyarok! Annyira szeretném, ha már a pályán hallhatnám.”

Ám sportolóként való honosítására sem 2020-ban, sem 2021-ben nem került sor. Eleinte azért, mert a román szövetség pofátlanul magas összeget, négyszázezer eurót kért érte. Aztán ezt az összeg – ne firtassuk, miért – lecsökkent ötvenezer euróra, ami viszont már röhejesen alacsony, a leperkálása aligha okozhatott gondot az itthon immár a tao-körbe bekerült röplabda honi szövetségének (MRSZ). Mégis egyre csak csúszott a honosítás. A szövetség arra hivatkozott, a szabályok szerint az MRSZ-nek a kérdéses összeg felét kellene állnia, a másikat a klubnak, amely azonban vonakodott ettől. Különösen érthetetlen volt a halogatás, hiszen Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc volt akkoriban a Magyar Röplabdaszövetség elnöke.

Másfél év kevés volt a honosításához

A magyar női röplabda-válogatott a 2021-es Európa-bajnokságon is Inneh-Varga Elizabet nélkül játszott. A következő hír pedig már arról érkezett 2021 októberében, hogy a 192 centiméter magas, roppant atletikus, 310-320 centis érintőmagassággal rendelkező játékos a Koreai Köztársaságba igazolt. Ami előrelépést jelentett a karrierjében, hiszen Korea a röplabda elitjéhez tartozik, női válogatottja negyedik volt a tokiói olimpiánn. Az átigazolással egyúttal megszakadt a magyarországi szereplésének folyamatossága. A játékos még ekkor is azt állította, hogy a magyar válogatottban akar szerepelni.

„Én a román női válogatottban nem akarok játszani, és meg is mondtam ezt nekik. Én magyar válogatott akarok lenni. Engem Romániához egyetlen dolog köt: az, hogy az édesanyám Nagyváradon él. Semmi más. Budapesten születtem, magyar ember vagyok, magyar útlevéllel. Nincs annál szebb dolog, mint magyar válogatott mezben állni a pályán, s hallgatni a Himnuszt. Ezt szeretném megélni” – nyilatkozta akkor az Origónak.

 

A jelenből visszatekintve, Inneh-Varga Elizabet akkor inkább a vágyait fogalmazta meg, nem a valódi célját. A menedzsere, a korábbi válogatott center, Dobi Edina akkor már pontosan látta, hogy az ügy vészesen megfeneklett.

Valaminek történnie kellett Nyíregyházán 2021-ben vagy már az előző évben, években, amiről senki sem beszél. Sem a játékos, sem a klub, sem a szövetség. Valaminek, ami miatt Inneh-Varga Elizabet úgy döntött, inkább világgá megy. Valami, ami miatt a magyar szövetségben is úgy gondolták, nem olyan nagy baj, hogy a játékos a messzi idegenbe távozik. Valami, aminek a kitudódását így lehetett megakadályozni.

Hogy pontosan mi, azt csak az érintettek tudhatják. Pletykákra nem szívesen alapozunk, jó lenne végre tiszta vizet önteni a pohárba. Az ötvenezer euró, pláne annak a fele, az eljárási nehézség csupán üres mentegetőzés.

Persze lehet, hogy egyesek megkönnyebbültek a román szövetség bejelentése után, miszerint Inneh-Varga Elizabet csatlakozik a román válogatott Pitestiben edzőtáborozó keretéhez és nyáron a román válogatott játékosaként szerepel az Európa-bajnokságon. 

A magyar sport, a magyar röplabdázás elveszített egy kiváló játékost. Egy pofonegyszerű ügyben emberi mulasztás történt vagy valami még annál is súlyosabb.

Inneh-Varga Elizabetet többször választották már a meccs emberének Koreában. Ízelítő a képességeiből:

Borítókép: Inneh-Varga Elizabet nyitáshoz készül még nyíregyházi színekben (Fotó: Szon.hu/Kuti István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.