Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Két magyar focista már a dollármilliomosok közé sorolható, de Gulácsi még náluk is többet keres

Nyilvánosságra hozták az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság, az MLS fizetéseit – mindkét magyar kétszer annyit keres idén, mint 2022-ben.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 7:40
Toronto FC v Philadelphia Union
CHESTER, PENNSYLVANIA - APRIL 22: Daniel Gazdag #10 of Philadelphia Union dribbles against Toronto FC at Subaru Park on April 22, 2023 in Chester, Pennsylvania. Tim Nwachukwu/Getty Images/AFP (Photo by Tim Nwachukwu / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengerentúlon játszó két honfitársunk bére is jelentősen megnőtt a tavalyihoz képest: 

a Philadelphia Union kötelékébe tartozó keresete konkrétan majdnem megduplázódott, miután most 768 ezer dollárral (262,72 millió forint) keres többet, azaz éves szinten 1,35 millió dollárt (461,81 millió forint). 

Eközben a Sporting Kansas City támadója, Sallói Dániel is dollármilliomos lett, mivel a 12 hónapra vonatkozó fizetését 600 ezer dollárral (205,25 millió forint) 1,1 millió dollárra (376,288 millió forint) emelte meg a klubja. A Ferencvárostól márciusban távozó elefántcsontparti csatárnak, Franck Bolinak ezzel szemben be kell érnie 532 ezer dollárral (181,99 millió forint) új egyesületénél, a Portland Timbersnél – írja a Világgazdaság.

Az összegek tartalmazzák a teljes kompenzációt, az aláírási pénzt (idényekre lebontva) és az ügynöki jutalékokat is. A portál azt viszont megjegyzi, hogy a teljesítménybónuszok nincsenek benne, hiszen az előre kitűzött célok elérésére nincs garancia. Érdekesség, hogy a chicagóiak bértömegének mintegy 42 százalékát Shaqiri birtokolja, míg San Joséban a legjobban kereső Carlos Gruezo esetében ez a szám mindössze 12,1 százalék. 

A legtöbbet, 25,74 millió dollárt (8,81 milliárd forint) egyébként a torontóiak költik futballistákra, a képzeletbeli dobogó második helyén az LA Galaxy (23,46 millió dollár; 8,03 milliárd forint), a harmadikján az Atlanta (21,26 millió dollár; 7,27 milliárd forint) áll. A legkevesebbet Montrealban adják ki focistákra, 10,51 millió dollárt (3,60 milliárd forint), ami kicsivel több mint 2 millió dollárral (684,16 millió forint) haladja meg az egyéni rangsort vezető Xherdan Shaqiri apanázsát. 

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az MLS juttatásai még így is jócskán elmaradnak az európai topligákétól. A kereseti listát továbbra is a francia PSG francia válogatott világsztárja, vezeti, akinek évente legalább 72 millió euró (26,67 milliárd forint) vándorol a bankszámlájára, de még az olasz Serie A-ban szereplő Juventus szerb játékosa, Dusan Vlahovics is közel 13 millió euróval (4,82 milliárd forint) gazdagodik évente.

A Világgazdaság cikkéből kiderül, hogy honi élvonalban egy játékos havi átlagfizetése 3,8 millió forint körül mozog, míg válogatott futballistáink közül a német Bundesligában légióskodók keresnek a legjobban: 

a lipcseieknél kapus évi 5,6 millió eurót visz haza, amely 2,07 milliárd forintnak felel meg, a középpályás és a védő pedig 4,2 milliós fizetéssel büszkélkedhet (1,56 milliárd forint). 

Borítókép: Gazdag Dániel (Fotó: Getty Images)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.