Heidenheim, a német futballcsoda, ahol a Nemzet Sportolói is otthagyták a lábnyomukat

Az angol Luton mellett idén a német Heidenheim is rácáfolt a Puskás Öcsinek tulajdonított aforizmára, miszerint kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. A Baden-Württemberg tartományban, félúton München és Stuttgart között fekvő ötvenezer fős település csapata húsz éve az ötödosztályból indulva kezdte meg páratlan menetelését, s a 2022–23-as idény végén feljutott a Bundesliga I-be, úgy, hogy immár tizenhat éve ugyanaz az edző, Frank Schmidt irányítja. A Heidenheim piaci értékét tekintve nem hogy a Bayern München, de még a magyar bajnok Ferencváros mögött is jócskán elmarad. Heidenheim a magyar sport életében is fontos szerepet játszik, amiről a Nemzet Sportolói is mesélhetnének.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 13:06
Heidenheim
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heidenheim. A dallamos nevű német városka nem véletlenül ébreszt emlékeket a magyar sportrajongókban. Évtizedeken át itt rendezték a legrangosabb világkupa-versenyeket párbajtőrvívásban. Kulcsár Győző életrajzi regényének bemutatóján anno Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság ugyancsak olimpiai bajnok tiszteletbeli elnöke mesélt el egy mosolyfakasztó történetet a városhoz fűződő élményeiből. Az egyik évben fárasztó autóút végén, már éjszakába nyúlóan érkeztek meg, ő maga nem is bízott a másnapi jó szereplésben. Kulcsár Győző ezek után még (jó) néhány pohár nedű társaságában beszélgetett hajnalig a helyiekkel, majd néhány órás szundikálás után persze megnyerte a vk-t.

Heidenheim
A Heidenheim közönsége diszkréten ünnepelte a feljutást (Fotó: Twitter)

Heidenheim a vívás egyik fellegvárából mára a német labdarúgás egyik különös bástyája lett.

A kis csapat, miként megírtuk, drámai véghajrában nyerte meg a Bundesliga II 2022–23-as idényét és jutott fel az első osztályba. A múlt hét végi utolsó fordulóban a Hamburg 1-0-ra győzött Sandhausenben, s a szurkolói már a pályára tódultak a feljutást ünnepelendő, hiszen amikor azt a meccset lefújták, a Heidenheim 2-1-es vereségre állt a Regensburg vendégeként, s ahhoz, hogy visszaelőzzön, a döntetlen nem is volt elég, nyernie kellett volna. Nos, a Heidenheim a 99. percben belőtte a 3-2-es győzelmet jelentő gólt, amivel feljutott az első osztályba és szertefoszlatta a hamburgi álmokat.

A Heidenheim kereken húsz esztendeje még a német bajnoki rendszer ötödosztályában senyvedett. 2004-ben jutott fel a negyedik vonalba, majd öt év múlva, 2009-ben következett az újabb nagy lépés, immár a harmadik osztályba. Ezt megelőzően azonban történt egy sorsfordító esemény a klub életében.

 

Tizenhat éve Frank Schmidt irányítja a csapatot

2007 őszén a klub korábbi játékosa, sőt csapatkapitánya, Frank Schmidt két mérkőzésre beugrott edzőnek a menesztett Dieter Märkle helyére. A csapat mindkét meccsét megnyerte az irányításával, a másodikat egyenesen 9-1-re! Frank Schmidt mégsem akart mindenáron a csapat vezetőedzője lenni. Mert hogy éppen akkoriban ígérkezett el az egyik biztosító cégnél, s nem akarta megszegni a szavát. A klub ügyvezetője hiába könyörgött neki, Schmidt csak azzal a feltétellel vállalta el a munkát, ha hivatalosan kikérik a munkahelyéről. Először csak a télig kapott engedélyt erre, a nyáron aztán a Schmidt maga is belátta, hogy edzőnek született…

A Heidenheim a következő idény végén, tehát 2009-ben feljutott a harmadosztályban, öt év múlva, 2014-ben – az RB Leipzig előtt! – pedig a Bundesliga II-be. Most pedig ennél is feljebb lépett, a Bundesliga I-be. Úgy, hogy továbbra is megmaradt kis csapatnak.

 

A Heidenheim értéke felannyi, mint a Ferencvárosé

A Transfermarkt adatai szerint a csapat játékosainak összesített piaci értéke csupán 20,40 millió euró, nem egészen feleannyi, mint a Ferencvárosé (43,75 millió euró). A 27 éves gólfelelős, Tim Kleindienst a legnagyobb érték hárommillió euróval, s az  fizetése is csupán 11 600 euró hetente (ami havi szinten durván 16 millió forint).

A keretben csupán három légiós van, igaz, a hivatalosan amerikai Lennard Maloney is Németországban született. 15 ezer fős kapacitásával természetesen a Heidenheim stadionja lesz a legkisebb a Bundesliga első osztályában, jövőre ide látogat majd a Bayern München…

– Hogy mostantól nyomás, teher lenne rajtunk? Dehogy. Csak a tejesember érezhet nyomást, hogy jó árat kapjon a tejéért. Mi csak focizunk, igen, az elváráson felül teljesítünk, s esélyünk van valami különlegeset elérni. Az a feladatunk, hogy a legmagasabb szinten végezzük és persze élvezzük a munkánkat – Frank Schmidt így foglalta össze az ars poeticáját.

 

A Hoffeinheim más kávéház

A Heidenheim története hasonlatos a Hoffenheim szárnyalásához, mégis teljesen más alapokon nyugszik. Az ugyancsak Baden-Württemberg tartományban, Stuttgart és Frankfurt között található falu, Hoffenheim csapata 2008-ban jutott fel a Bundesliga I-be. Ám teljesen más utat járt, mint a Heidenheim. A Hoffenheim kissé érdesen fogalmazva a számítástechnikából meggazdagodott Dietmar Hopp játékszere, a tulajdonos kisebb vagyont költött a csapatra. A Heidenheim viszont megmaradt annak, ami volt: egy kis város fontos közösségének a futball erejével. Megmutatva végső során a játék értelmét.

A Heidenheim és a Hamburg drámája egy időben, két helyszínen:

Borítókép: A Heidenheim bajnokként jutott fel az első osztályba (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.