Marozsán Fábián meglepő célokkal várja Wimbledont

A legfrissebb világranglistán a karriercsúcsot jelentő 91. helyen áll Marozsán Fábián, a 23 éves magyar teniszező májusban Carlos Alcaraz legyőzésével robbant be a köztudatba. Marozsán szerényen és füves pályás „előképzettség” nélkül készül a július elején kezdődő wimbledoni tornára.

Magyar Nemzet
2023. 06. 20. 4:45
Marozsán Fábián; ALCARAZ, Carlos
Róma, 2023. május 15. Marozsán Fábián a spanyol Carlos Alcaraz ellen játszik a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. május 15-én. MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünneplés nem tartott hosszú ideig. Marozsán Fábián és felkészítői, Balázs György és Pataky Márk autóba ültek a125 000 eurós összdíjazású perugiai tornagyőzelem után, és meg sem álltak Pármáig. – Éjjel egykor indultunk, hajnali négykor értünk a verseny helyszínére, ahol a csapatommal együtt úgy döntöttünk, kihagyom a következő versenyt. Egy kisebb fáradásos húzódást szenvedtem, és figyelnem kell a testem rezdüléseire, ezért sem állok rajthoz Pármában – mondta lapunknak a 23 éves teniszező.

Marozsán Fábián nevét májusban ismerte meg a nagyközönség      Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Marozsán fizikálisan és mentálisan is kimerült, a perugiai döntőben átfutott az agyán a gondolat, hogy kézzelfogható közelségbe került a gyerekkori álma, végre bejuthat a top 100-ba, de sikerült elhessegetnie a gondolatot. – A tornagyőzelemért, a top 100-as helyért adogattam, és a meccslabda előtt átfutott az agyamon, hogy mennyit dolgoztam a célomért, és most csak egy jó adogatás kell, és meglehet az, amiről mindig is álmodtam. Aztán gyorsan elhessegettem a gondolatot, próbáltam a szervára összpontosítani, és ez sikerült. Az ellenfelem elrontotta a returnt, és ezzel megnyertem a meccset, a döntőt, és bejutottam a világranglista legjobb száz teniszezője közé. 

Nagy dolog a top 100, de ez is csak egy mérföldkő. Én többet szeretnék elérni: az első tornagyőzelmem után vágytam a következő sikerre. A top 100 szép eredmény, de jó elérni a top 75-öt, majd a top 50-et, és jó lenne minél több ATP- és minél kevesebb challenger-versenyt játszani 

– mesélte a világranglista 66. helyén álló mellett a másik magyar top 100-as játékos. Marozsán nem kapkod, tisztában van azzal, hogy lesznek gyengébb időszakai, amikor esetleg kicsúszik a top 100-ból.

A fiatal magyar teniszező a napokban Budapesten készül a július elején kezdődő wimbledoni teniszbajnokságra, a helyszínen szombat előtt nem gyakorolhat. Az egyelőre kérdéses, hogy Marozsánnak fekszik-e a füves borítás. Mindenesetre ő tisztában van a vele szemben támasztott elvárásokkal. – Amennyiben jól sikerül a wimbledoni szereplésem, akkor kihagyom a milánói challenger-versenyt, ha kevésbé, akkor rajthoz tudok állni azon a salakpályás tornán. Ha Wimbledonban eljutok a kvalifikáció döntőjéig, vagy esetleg sikerül kiharcolnom a szereplést a főtáblán, akkor biztosan nem indulok az olaszországi versenyen – mondta Marozsán, aki nagyon jó eredménynek tartaná, ha fel tudna jutni a főtáblára, de egy kvalifikációs döntőnek is nagyon tudna örülni. A jelenleg a 91. helyen álló Marozsán a wimbledoni nevezési határidő idején, hat héttel a torna rajtja előtt a 115. helyen állt a rangsorban, ezért nem lehet főtáblás a füves pályás Grand Slam-versenyen.  

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy egy top 100-as játékosnak ott a helye a főtáblán, de ez nem ilyen egyszerű. Ez nagyjából olyan, mintha életemben először indulnék egy korcsolyaversenyen, és az emberek azt várják el, hogy itt is komoly eredményt érjek el. A füves pályás borítással ismerkednem kell, ki kell tapasztalnom az alapvető mozgásokat, és majd kiderül, hogyan megy az akklimatizáció. Hangsúlyozom, a kvalifikációs döntőnek nagyon örülnék

 – mondta Marozsán.

Balázs György tanítványa nem érzi, hogy különösebben megváltozott a respektje a teniszezők körében. – A játékosok nem esnek hasra attól, hogy jött valaki, aki megverte az akkori világelsőt. Mi úgy működünk, hogy felállunk egymással szemben a pályára, és játsszunk – magyarázta. Hozzátette, a Grand Slam-bajnok Dominic Thiem sem Alcaraz legyőzése miatt hívta közös gyakorlásra. – Nem is volt téma köztünk az a meccs, nem is hiszem, hogy a római verseny miatt érdemeltem ki a figyelmét – folytatta Marozsán, majd a májusi római versenyen legyőzött Carlos Alcaraz és a Roland Garros jött szóba. A magyar játékost meglepte, hogy az Alcaraznál 16 évvel idősebb Novak Djokovics jobban bírta erővel az elődöntőt Párizsban. Ugyanakkor át tudja érezni a fiatal spanyol problémáit. – Neki drukkoltam, bár Djokovicsot is kedvelem. Annak is örültem volna, ha Djokovics nem előzi meg Nadalt és Federert a Grand Slam-győzelmek tekintetében. Alcarazon nagy volt a nyomás, a stressz és a túlzott akarás görcsben és izomfájdalomban nyilvánult meg. Nekem is volt már hasonló sérülésem. Ez borzasztó érzés. Sajnálom, hogy Alcaraz számára így ért véget a Roland Garros – mondta a Magyar Nemzetnek Marozsán Fábián.

Borítókép: Marozsán Fábián reálisan látja a jövőt (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari)

 

 


 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.