Djokovics legyőzte a mumusát, következik Federer hóhéra

Szép lassan utolérik magukat a menetrenddel a wimbledoni szervezők az első napok esőzései után, sőt, az egyeseket tekintve ez már teljes mértékben sikerült. Novak Djokovics majdnem kiszaladt az időből, de sikerült három játszmában nyernie Stan Wawrinka ellen, aki az összes többi Grand Slam-helyszínen aratott már a szerb ellen nagy győzelmet. Djokovics következő ellenfele Hubert Hurkacz lesz, aki két éve Roger Federer ellen nyert Wimbledonban, a svájci klasszist pályafutása utolsó szettjében 6:0-val végezte ki.

Magyar Nemzet
2023. 07. 08. 8:37
Novak Djokovics
London, 2023. július 5. A világelsõ szerb Novak Djokovic az ausztrál Jordan Thompson ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyes versenyének második fordulójában 2023. július 5-én. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellélegezhetnek a wimbledoni tenisztorna szervezői. Az első napokon, különösen kedden az időjárás nem volt kegyes a versenyhez, mostanra azonban már az egyeseket tekintve teljesen utolérték a tervezett menetrendet. Ehhez kellett Novak Djokovics hatékonysága is, ugyanis ha a szerb játszmát veszített volna Stan Wawrinka ellen, akkor a helyi szabályok miatt csak szombaton tudták volna folytatni a találkozót.

Novak Djokovics
Novak Djokovics eddig magabiztosan menetel Wimbledonban (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Djokovics eddig esélyeshez méltón menetel, az első három fordulóban nem vesztett szettet. Ám amíg Pedro Cachín és Jordan Thompson ellen erre nem is számított senki, Wawrinka már trükkösebb ellenfél lehetett volna. Bár az összmérleg jócskán Djokovicsnak kedvez (immár 21-6), a legfontosabb versenyeken, a Grand Slam-tornákon a legutóbbi öt egymás elleni összecsapásukból négyet a svájci nyert, többek között a 2015-ös Roland Garros és a 2016 US Open döntőjét.

Ezúttal viszont játszmát sem fogott Wawrinka, de még így is meghosszabbíthatta volna a meccset, hiszen a harmadik szettben a rövidítésig eljutott. Csak éppen Djokovics a tie breakek királya is, a Roland Garrost néhány hete úgy nyerte meg, hogy a rövidítéseiben egyetlen egy ki nem kényszerített hibát sem ütött.

Djokovics következő ellenfele a lengyel Hubert Hurkacz (14. kiemelt) lesz, aki a szerbhez hasonlóan nem vesztett még játszmát idén Wimbledonban. Hurkacz legjobb Grand Slam-eredménye a két évvel ezelőtti wimbledoni elődöntő, akkor a négy közé jutásért volt az áldozata. Később kiderült, az volt a svájci legenda pályafutásának utolsó egyéni meccse, s bizony az utolsó játszmájában 6:0-t kapott búcsúajándékként Hurkacztól.

Az alsó ágon a nyolcaddöntők további párosítása: Sinner (olasz 8.)–Galán (kolumbiai), Szafiullin (orosz)–Shapovalov (kanadai, 26.), Rubljov (orosz, 7.)–Bublik (kazah, 23.)

Fucsovics és Gálfi is pályán

Ma a tervek szerint a felső ágon is kialakulnak a nyolcaddöntős párosítások. Mi a legjobban és a harmadik kiemelt Danyiil Medvegyev meccsét várjuk, amely 14 órakor kezdődik. Addigra akár be is fejeződhet Gálfi Dalma délben kezdődő összecsapása, akire szintén orosz ellenfél, a 21. kiemelt Jekatyerina Alekszandrova vár.

A nők között a felső ágon alakultak ki a nyolcaddöntők, a legnagyobb csatában az ukrán Leszia Curenko jutott el oda, aki végül 20-18-ra nyerte meg a döntő szettet lezáró tie breaket a román Ana Bogdan ellen. A már ismert nyolcaddöntők: Swiatek (lengyel, 1.)–Bencic (svájci, 14.), Azarenka (fehérorosz, 19.)–Szvitolina (ukrán), Pegula (amerikai, 4.)–Curenko (ukrán), Vondrousová (cseh)–Bouzková (cseh, 32.)

Borítókép: Novak Djokovics eddig kizökkenthetetlen Wimbledonban (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.