Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Hamilton büntetést kapott, Alonso a kavicságyban végezte

Az eső a belgiumi Formula–1-es hétvége sprintfutamát is megbolondította. A születésnapos Fernando Alonso (Aston Martin) a kavicságyban fejezte be a versenyt. Sergio Pérez (Red Bull) is kiesett, a vele ütköző Lewis Hamilton (Mercedes) büntetést kapott. Max Verstappen ugyan a bokszutcában átmenetileg elveszítette az első helyet, de végül megnyerte a tizenegy körös versenyt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 29. 19:18
ALONSO, Fernando
Spa-Francorchamps, 2023. július 29. Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Belga Nagydíjának sprintkvalifikációjában a spa-francorchampsi pályán, Stavelot közelében 2023. július 29-én. A futamot július 30-án rendezik. MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fernando Alonso nem így képzelte a 42. születésnapját. A kétszeres világbajnok spanyol pilóta csapattársa, Lance Stroll hibája miatt nem tudott mért kört teljesíteni a szombati belgiumi Formula–1-es sprintkvalifikáció második szakaszában, így csak a mezőny hátsó feléből indulhatott sprintfutamon. Alonso a rövid versenyen próbált javítani a helyezésén, de hibázott, megpördült és a kavicságyban fejezte be a futamot.

Lewis Hamilton
a negyedik helyen, Pierre Gasly mögött ért célba, mégis csak két pontot szerzett (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A pénteki időmérő edzéshez hasonlóan mindkét szombati szakaszt befolyásolta az eső, a sprintfutam elején addig köröztek a pilóták a biztonsági autó mögött, hogy a mezőny fele azonnal, az első éles versenykör előtt a bokszutcába hajtott a köztes esőgumiért.

(Red Bull) egy kört teljesített az extrém esőgumin, majd várnia kellett a kerékcseréje után, így csak Oscar Piastri (McLaren) mögé tért vissza a pályára. Alonso kiesése után azonban biztonsági autós szakasz következett, az újraindításnál pedig a holland pilóta kihasználta a Red Bull erejét, az élre állt, és újabb versenyt nyert.

Az újonc Piastri a második hellyel is boldog lehet, akárcsak Pierre Gasly (Alpine) a harmadik pozícióval. A francia mögött Lewis Hamilton ért célba, ám ő öt másodperces büntetése miatt három pozíciót is veszített. A brit versenyző Sergio Pérezzel ütközött, s büntetésével együtt is ő jött ki jobban az összecsapásból, a mexikói ugyanis nem ért célba.

Vasárnap a versenyhétvége zárásaként következik a Belga Nagydíj (15.00, tv: M4 Sport), amelyen Charles Leclerc (Ferrari) indulhat az élről.

A sprintfutam eredménye

1. Max Verstappen (holland, Red Bull)
2. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
3. Pierre Gasly (francia, Alpine)
4. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
6. Lando Norris (brit, McLaren)
7. Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
8. George Russell (brit, Mercedes)

A bajnokság állása

Pilóták
1. Verstappen 289 pont
2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 171
3. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 139

Csapatok
1. Red Bull 460
2. Mercedes 226
3. Aston Martin 184

Borítókép: Fernando Alonso kieséssel zárta születésnapi versenyét (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.