Guardiola panasza: Legközelebb reggel nyolcig játszani fogunk

Az előző idényben a Manchester City és az Arsenal versenyfutásából az előbbi jött ki győztesen és megnyerte a Premier League-t. Pep Guardiola csapata vasárnap is közel állt hozzá, hogy újra megverje a londoni gárdát, de tizenegyespárbaj után Mikel Arteta tanítványai kerekedtek felül az Angol Szuperkupában. Míg a mérkőzés után az Arsenal menedzsere arról beszélt, már a következő trófeára fáj a foga, Guardiola azért panaszkodott, mert kihagyták őt egy fontos döntésből.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 10:26
FA Community Shield - Arsenal vs Manchester City Pep Guardiola
epa10787668 Manchester City manager Pep Guardiola reacts during the FA Community Shield soccer match between Arsenal London and Manchester City in London, Britain, 06 August 2023. EPA/TOLGA AKMEN Fotó: TOLGA AKMEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester City legutóbb fennállása legjobb idényét produkálta, a Premier League, illetve az FA-kupa után a régóta áhított Bajnokok Ligájában is a csúcsra ért. Pep Guardiola irányítása alatt az új szezont is trófeával kezdhették volna Erling Haalandék, és az Angol Szuperkupa 100. percéig már a sajátjuknak is érezhették azt, hogy aztán Leandro Trossard a 101. percben kiegyenlítsen (1-1), és végül tizenegyespárbaj után a Premier League legutóbbi kiírásának második helyezettje, az Arsenal győzzön.

Guardiola helyett most egykori jobbkeze, Arteta emelte magasba a trófeát
Guardiola helyett most egykori jobbkeze, Arteta emelte magasba a trófeát Fotó: EPA/Tolga Akmen

A 101. perc hallatán felkaphatjuk a fejünket. A mérkőzés rendes játékideje elteltével 1-0 volt az állás a City javára – nem mondhatjuk, hogy a gólok miatt sokat állt volna a játék, nem voltak videóbírós ellenőrzések és nagyon hosszúra nyúlt ápolások sem. A negyedik játékvezető tábláján mégis nyolc perc ráadás állt, amiből végül jóval több lett.

Az okok abban keresendők, hogy az előző szezonban túl keveset volt játékban a labda, ezért a bírók azt az utasítást kapták, hogy az angol élvonalbeli és másodosztályú mérkőzéseken minden történést vegyenek figyelembe, és ne riadjanak vissza a katari világbajnokságon is alkalmazott maratoni ráadásoktól. 

Ez már a másodosztály első fordulós mérkőzésein is megvalósult, amikor a játékvezetők átlagban 16 perccel és 34 másodperccel hosszabbították meg a rendes játékidőt, és vasárnap az Angol Szuperkupában sem fukarkodtak a ráadással. Pep Guardiola a döntéssel nemigen értett egyet, de mivel senki sem kérte ki a véleményét erről, nincs más lehetősége, mint hogy megbarátkozik a változással.

– Hozzá kell szoknunk ehhez. Egy-nullára vezettünk, és én nem éreztem úgy, hogy túl sok minden történt volna, ami okot adott volna a nyolcperces hosszabbításra. De ez a kérdés a nemzetközi döntéshozóknak szól, mivel ők nem egyeztetnek erről az edzőkkel és a játékosokkal sem – bosszankodott a City menedzsere. – El kell fogadnunk ezt, a meccsek mostantól száz perc hosszúak lesznek. A gólok miatt hosszabbítanak, minden gólért. Képzeljék csak el, négy-három az eredmény, aztán negyvenöt másodperccel hosszabbodik a meccs minden gól miatt. Másnap reggel nyolckor még mindig játszani fogunk… Inkább ne kérdezzék meg a véleményem, kérem.

A szabályhozók döntéseivel tehát Guardiola nem volt elégedett, a csapata teljesítményével viszont annál inkább.

– Elképesztőek voltak a játékosaim. Még az utolsó percekben is mindent beleadtak. Pedig nem az NBA-ben vagyunk, ahol az idény vége után három hónapjuk van a feltöltődésre. Itt a jól és a rosszul sikerült szezonok után sincs ennyi szabadidő. Ehhez hozzá kell szokni, mindenesetre engem meglepett a játékosaim hozzáállása – folytatta. – Egy rendkívüli csapattal néztünk szembe. Közel álltunk a győzelemhez, úgyhogy egy kicsit csalódottak vagyunk, de ilyen a futball. Nem nyertünk, de legalább a játékosok eltöltöttek néhány percet a pályán, én pedig már péntekre gondolok, a Burnley elleni meccsünkre.

 

Artetát felvillanyozta a Guardiola csapata elleni siker

Mikel Arteta Arsenalja egymás után nyolc meccset veszített el a Manchester Cityvel szemben, de a vasárnapi győzelem után még nagyobb sikerekben reménykedik.

– Nagyszerű érzés. Ennél már talán nem is lehetne jobb, mert a világ legjobb csapatát győztük le a Wembley-ben, ami trófeát ért. Megmutattuk, hogy elhivatottak vagyunk, küzdöttünk, hogy megnyerjük a meccset. Azért vagyunk itt, hogy trófeákat hódítsunk el és a klubot sikeressé tegyük. Minél gyorsabban meg akartam kaparintani a kupát, és aztán azonnal a következőre gondolni. Most fel kell készülnünk a Nottingham Forest elleni mérkőzésre.

A Premier League-ben az is újdonság lesz a pénteken kezdődő új kiírásban, hogy a magukból kivetkőző vezetőedzőket szigorúbban megbüntetik a játékvezetők. Ennek jegyében a City elleni mérkőzésen Arteta is sárga lapot kapott, amikor az oldalvonal mellett egy játékvezetői döntés miatt bosszankodott. Az örömét ez persze nem tudta elrontani.

– Három nap alatt nem tudom megváltoztatni a viselkedésem, de megpróbálok majd odafigyelni. Értem a szabályt és azt is, hogy miért hozták. Nincs ezzel probléma, majd alkalmazkodunk – ígérte az Arsenal trénere.

Borítókép: Pep Guardiola az Arsenal elleni mérkőzésen (Fotó: EPA/Tolga Akmen)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.