Hamilton beletörölte a lábát Pérezbe

Matematikailag a múlt hét végén Belgiumban kezdődött meg a Formula–1-es idény második fele, de Max Verstappen már akkora előnyt szedett össze, hogy a csapatánál sem kételkednek abban, hogy egymás után a harmadik világbajnoki címét is begyűjti a holland kiválóság. A riválisok jól meglennének Verstappen jelenléte nélkül, és alighanem Sergio Pérez sem panaszkodna, ha nem ő lenne a csapattársa, hiszen akkora verést kap tőle, amire korábban csak egyszer volt példa.

2023. 08. 02. 4:47
Sergio Pérez, a Red Bull mexikói versenyzõje (b) és Lewis Hamilton
Spa-Francorchamps, 2023. július 27. Sergio Pérez, a Red Bull mexikói versenyzõje (b) és Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Belga Nagydíjának otthont adó spa-francorchampsi pályán tartott sajtótájékoztatón, Stavelot közelében 2023. július 27-én. A futamot július 30-án rendezik. MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert Fotó: Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a vasárnapi Belga Nagydíj után egy tökéletes idényt képzelt el – aminek nem lenne a része. Ha a Red Bull sikerhalmozóját kivennénk az egyenletből, Sergio Pérez formaingadozását figyelembe véve nem lehetne egyértelműen meghatározni, ki lenne a világbajnoki cím legnagyobb esélyese, tekintve, hogy az eddigi tizenkét futamon a Red Bullokon kívül öt istálló hat pilótája állt legalább egyszer dobogóra.

Max Verstappen más ligában versenyez, mint a többiek, beleértve Pérezt is
Max Verstappen más ligában versenyez, mint a többiek, beleértve Pérezt is Fotó: MTI/AP/Pool/AFP/Simon Wohlfahrt

 

Pérez előkelő helyen a szégyenlistán

De természetesen Wolff álma csak álom marad, és Verstappen látszólag feltartóztathatatlanul halad a harmadik világbajnoki címe megszerzése felé, és közben könyörtelenül megsemmisíti a csapattársát. A címvédő a nyári szünet kezdetén a tabellán 125 ponttal (314-189) vezet a második Pérez előtt. Arcpirító különbség ez csapattársak között, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a jelenleg használatos pontrendszer bevezetése, azaz 2010 óta csak egyszer fordult elő, hogy egy istállón belül két pilóta között nagyobb volt a különbség az idény ezen szakaszában: 2012-ben Fernando Alonso 139 pontot vert Felipe Massára a Ferrarinál a nyári vakáció idejére.

A Red Bull általában nem vacillál túl sokat azon, hogy kirúgjon-e egy-egy versenyzőt, ha nem elégedett a produkciójával – ezt már idén a fiókcsapatnál, az Alpha Taurinál Nyck de Vries is tapasztalta, akitől a Magyar Nagydíj előtt váltak meg az energiaitalosok. De az említett szégyenlistán harmadik Pierre Gasly is hasonlóan járt. A franciánál a 2019-es nyári szünet előtt 107 ponttal bizonyult jobbnak Verstappen, és a nyaralásából visszatérve lefokozták őt, a Toro Rossóhoz került, míg az ő helyét Alexander Albon vette át a Red Bullnál.

Íme a szégyenlista:

Péreznek viszont egyelőre nincs félnivalója, legalábbis addig nem, amíg a tabella második helye az övé. A főnökei erről biztosították a mexikói versenyzőt, hozzátéve, ennél többről már ne álmodozzon.

– Azt hiszem, hogy Checo is tudja, ha Maxszal nem történik valami katasztrófa, akkor a vb-cím elérhetetlen távolságra került tőle – jelentette ki Christian Horner csapatfőnök. – Szóval a továbbiakban csak arra kell koncentrálnia, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa, ne kapjon ki a riválisoktól és olykor győzzön is.

Horner még finoman fogalmazott, de (Mercedes) szerint Verstappen csak azért futhatja élete szezonját, mert nem ő ül mellette a másik Red Bullban.

– Jelen pillanatban lehetetlen legyőzni a Red Bull autóit, kivéve, ha nem érnek célba. Természetesen én is egy ennyire gyors autót szeretnék. Ha én ülnék Sergio helyén, akkor Maxnak nem lenne ilyen kényelmes az élete. De nem ez a felállás 

– magyarázta a rekordbajnok, akinek véleményét Helmut Marko is alátámasztotta. A Red Bull tanácsadója úgy látja, csak Hamilton és Alonso lenne képes Verstappennel legalább valamilyen szinten tartani a lépést.

– Ha valaki második lesz Max mögött, az már olyan, mintha nyerne. Nincs egy versenyző sem, aki ugyanazt a teljesítményt tudná hozni, amit ő. Talán ha Alonso vagy Hamilton lenne a csapattársa, kisebb lenne a különbség, de jelenleg senki sem lenne képes legyőzni. Én tisztában vagyok vele, hogy Max mennyire jó. Annak ellenére rendkívül gyors, hogy közben megóvja a gumikat is – áradozott pilótájáról Marko.

Borítókép: Sergio Pérez (balra) és Lewis Hamilton a belga versenyhétvégén (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.