Wolff védelmére kelt a pimasz Verstappennek

Természetesen a többi riválishoz hasonlóan Toto Wolffot, a Mercedes csapatfőnökét sem tölti el örömmel, hogy Max Verstappen sorra nyeri a Formula–1-es futamokat, de a kétszeres világbajnok diadalittas rádióüzenetein nem ütközik meg. Az osztrák szakember ugyanakkor a vasárnapi Belga Nagydíj után megállapította, kiváló idénynek lehetne tekinteni a mostanit, ha Verstappen nem lenne a mezőny része.

2023. 07. 31. 11:46
F1 Belgian Grand Prix 2023 Toto Wolff megérti Verstappent
Toto Wolff before the Belgian Grand Prix at Spa-Francorchamps in Spa, Belgium on July 30, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Max Verstappennek (Red Bull) már volt ideje hozzászoknia a jóhoz. Ha lehet ezt mondani, idei dominanciája még a tavalyit is felülmúlja, tizenkettőből eddig tíz futamon lett első, köztük a legutóbbi nyolc alkalommal. Nem véletlen, hogy a holland bajnoknak túlcsordul az önbizalma, ez a vasárnapi Belga Nagydíjon is látszódott – vagy inkább hallatszódott. Gianpiero Lambiase, a versenymérnöke a futam közben figyelmeztette az utcahosszal vezető Verstappent, hogy használja a fejét és spóroljon a gumikkal. Mire a pilóta azzal vágott vissza, ha kell, inkább rálép a gázra, és kiautóz akkora előnyt, hogy kiállhasson egy újabb kerékcserére, legalább a szerelők is gyakorolnak egy kicsit. Lambiase nem örült Verstappen válaszának, és egyértelmű nemmel felelt.

F1 Belgian Grand Prix Max Verstappen
jelenleg legyőzhetetlennek tűnik Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

A hétvége során nem ez volt az első alkalom, hogy kissé összezörrentek, de Verstappen elmondása szerint ezeket a rádióüzeneteket nem kell véresen komolyan venni, jó a kapcsolat köztük.

– Tudtam, hogy a csapat nem akar még egy kerékcserét, de szeretek ilyesmit mondani nekik, hadd idegeskedjenek egy kicsit. Szeretem azt hallani tőlük, hogy nem, nem, ezt ma nem csináljuk. De minden rendben van, jól ismerjük egymást és remek a kapcsolatunk – fedte fel a Red Bull versenyzője.

 

Verstappen a leintést követően azt állította, az egyeztetés után visszavett a tempóból, a futam végére mégis 22 másodpercre elhúzott a második Sergio Péreztől (Red Bull) és harmincra a harmadik Charles Leclerc-től (Ferrari). 

– Lassítottam, mert figyeljük az adatokat, a gumikopást. Ez gumigyilkos pálya, úgyhogy nem akartunk feleslegesen kockáztatni – húzta alá a címvédő, aki a hatodik helyről rajtolva is biztos volt benne, hogy jó eredményt érhet el. – Tudtam, hogy fantasztikus az autó, szóval csak túl kellett élnem az első kanyart. Ott nagyon szoros volt a küzdelem, én inkább ki akartam maradni belőle, ami sikerült is. Onnantól kezdtem előzgetni a többieket, bár volt, hogy egy időre beragadtam, de aztán a saját tempómat tudtam autózni.

A riválisokra nézve némiképp sértő lehet, hogy Verstappen ennyire semmibe veszi őket, mondván, egy újabb kerékcsere ellenére is újra lehagyná a többieket, de a Mercedesnél nem így tekintenek erre, legalábbis Toto Wolff semmiképp.

– Minden oka megvan rá, hogy egy kicsit szemtelen legyen. Köröket ver mindenkire, ráadásul megérdemelten. Ez idegesítő, de ezt kell néznünk – állapította meg a Mercedes csapatfőnöke, hozzátéve, hogy Verstappen jelenti a Red Bull és a többi istálló közti különbséget.

– Ugyanazt az utat követjük a fejlesztések terén, de egy autó egyszerűen gyorsabb volt ma. Amikor a verseny elején nagyon nyomta, másfél másodperccel volt gyorsabb. Ezzel kezdenünk kell valamit. Mondjuk Maxot kivenni az egyenletből, a másik Red Bull ott tart, ahol mi. Max nélkül ez egy fantasztikus idény lenne, szoros csata. De tudják, a stopper sosem hazudik. Ott ül egy fickó egy autóban, aki mindenkinél előrébb jár. Le kell dolgoznunk a hátrányunkat, nincs mese – tette hozzá.

 

Pérez nem tudott mit kezdeni Verstappennel

Wolff a fantasztikus idénnyel arra utalt, hogy Verstappen mögött a riválisok folyton váltogatják egymást a dobogón, teljesen kiszámíthatatlan, hogy az egyes hétvégéken ki végez még az élmezőnyben az Aston Martin, a Ferrari, a Mercedes és újabban a McLaren pilótái közül. Vasárnap mondjuk éppen Pérez lett a második a másik Red Bull-lal, de a mexikói versenyzőnek nincs bérelt helye a pódiumon. A Spában második pozícióból indult, aztán másodikként leintett Péreznek ezúttal jó esélye volt rá, hogy a csapattársa előtt végezzen. Mégsem volt képes maga mögött tartani Verstappent, aki az első kerékcserék után elhúzott mellette.

– Remek futam volt ez a csapatunknak. Jól sikerült a rajtom, és megelőztem Charles-t, ami a mai céljaink egyike volt. Attól kezdve a saját versenyem futottam, de Max rendkívül gyorsan mögöttem termett a második etapban. Akkor és ott nem tudtam mit kezdeni vele. Miután megelőzött, már csak az volt a feladatom, hogy biztonságban célba érjek. Rögös volt az utunk, de sikerült túljutnunk a nehézségeken, most pedig sok pontot gyűjtöttünk a csapatnak. A nyári szünetre nagy szükségem van, intenzív futamokon vagyok túl – mondta Pérez, és egyben megígérte, jó formában tér majd vissza a négyhetes vakációról.

 

Sok munka vár még a Ferrarira

A pole pozíciós Leclerc a futamon nem örülhetett sokáig az első, de aztán a második helyének sem, mert az első tíz körben mindkét Red Bull levadászta őt. A monacói pilóta ennek ellenére is elégedett az eredménnyel.

– Egészen jó hétvégénk volt, most az autó tempójára sem lehetett panasz. Éppen ezért sajnálom, hogy Carlos nem fejezte be a versenyt – érzett együtt csapattársával Leclerc. – De ha megnézzük, hogy hol tart most a Red Bull, rengeteg munka vár még ránk. A gumikkal is jobban bánik az autójuk, de valójában minden tekintetben előttünk járnak. Egészen addig biztos voltam benne, hogy Lewist (Hamilton – a szerk.) magam mögött tudom tartani, amíg rám nem szóltak, hogy spóroljak az üzemanyaggal. Szerencsére a tempóm a verseny végéig elég jó volt ahhoz, hogy előtte maradjak, és megkönnyítette a dolgom azzal, hogy végül kiállt egy újabb kerékcserére.

Borítókép: Toto Wolff Belgiumban (Fotó: AFP/Nurphoto/Jakub Porzycki)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.