Két év pokoljárás után újra döntőben a Grand Slam-bajnok

Ezen a héten vívják az ATP Tour idei utolsó salakpályás versenyét. Bár a kitzbüheli torna csupán ATP 250-es besorolású, a hazaiak játékosa, Dominic Thiem számára fontos állomás lehet. A 2020-as US Open-bajnok két éve elszenvedett súlyos csuklósérülése óta először jutott ATP-tornadöntőbe, miután öt meccslabdát hárított a vajdasági Györe László ellen.

2023. 08. 05. 9:36
Dominic Thiem
Gstaad, 2022. július 22. Az osztrák Dominic Thiem a perui Juan Pablo Varillas ellen játszik a Gstaadban zajló salakpályás férfi tenisztorna negyeddöntőjében 2022. július 22-én. MTI/EPA/Keystone/Anthony Anex Fotó: MTI/EPA/Anthony Anex
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dominic Thiem az előző évtized utolsó éveinek egyik legjobb teniszezője volt. Az osztrák játékos négy Grand Slam-döntőt vívott, s ezek közül az utolsót, a 2020-as US Open fináléját meg is nyerte Alexander Zverev ellen. 2021 nyarán azonban súlyos csuklósérülést szenvedett, több mint fél évet kihagyott, majd visszatérése után is nagyon messze volt korábbi formájától. Thiem a 300-on kívül is állt a világranglistán a pokoljárása során, a héten viszont a súlyos sérülése óta először ATP-tornadöntőt vívhat a Tour idei utolsó salakos állomásán, hazai pályán, Kitzbühelben.

 Thiem hazai menetelése nem volt nehézségektől mentes. A második fordulóban a kínai Csang Csi-Csen, majd a negyeddöntőben a francia Arthur Rinderknech ellen is szetthátrányból fordított.

Az elődöntőben is elveszítette az első játszmát a vajdasági Györe László (Laslo Djere) ellen, ám végül három és fél óra után, öt meccslabdát hárítva Thiem bejutott a döntőbe.

– Azt gondolom, ez volt a leghosszabb két nyert játszmára vívott meccs, amit játszottam életem során. Nagyon intenzív találkozó volt, minden játszmáért, minden játékért szoros csata zajlott. Megvan az első döntőm a csuklósérülésem óta, nagyon örülök neki, hogy ez éppen itthon, Ausztriában jött össze – mondta Thiem a 6:7, 7:5, 7:6-ra megnyert találkozó után.

Az osztrák játékos ellenfele a döntőben az argentin salakspecialista, Sebastián Báez lesz.

Györe számára fájdalmas lehet a vereség, de így is jól zárta a salakpályás versenyek sorát. Múlt héten a hamburgi ATP 500-as viadalon vívott döntőt, s végül egy hasonló visszatérés szenvedő alanya volt, az olimpiai bajnok Alexander Zverev tavalyi súlyos sérülése óta a vajdasági teniszező elleni finálét megnyerve szerzett először trófeát.

Borítókép: Az osztrákok bíznak benne, hogy a királyuk, Dominic Thiem visszatér (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Anthony Anex)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.