Verstappen magával versenyez, de hamarosan Vettelt is lekörözheti

Max Verstappen a nyári szünet előtt nem kegyelmezett a kollégáinak, és az idei tizenkét Formula–1-es versenyből tízet győzelemmel zárt. Ha a harmadik világbajnoki címe felé repesztő pilóta uralma tovább folytatódik, újabb rekordok sorát döntheti meg, és ezt már a hétvégén, a saját közönsége előtt, vagyis a Holland Nagydíjon megkezdheti. Ellenvélemények ide vagy oda, Stefano Domenicali elnök szerint Verstappen nyomasztó fölénye nem árt az F1-nek.

2023. 08. 25. 4:45
Max Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen reacts during a press conference ahead of the Dutch Formula One Grand Prix, in Zandvoort on August 24, 2023. The 2023 Dutch Grand Prix will take place on August 27, 2023. (Photo by John THYS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április vége óta, tehát közel négy hónapja nem állt más pilóta a dobogó legfelső fokán a Formula–1-ben, mint (Red Bull). Ez még akkor is hosszú időszak, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt három hétvégén nem rendeztek futamot, a pilóták és a szerelőgárdák a megérdemelt nyári vakációjukat töltötték. Most pedig azzal a tudattal térhetnek vissza a száguldó cirkusz körforgásába, hogy ha csak nem történik hatalmas csoda, akkor feltehetően senki sem tud Verstappen útjába állni és a holland pilóta behúzza sorban harmadik világbajnoki címét is, mivel öt futamgyőzelemnyi pontelőnye (125) van a tabellán hozzá legközelebb álló Sergio Pérezhez (Red Bull) képest.

F1 Grand Prix of USA - Qualifying Sebastian Vettel Max Verstappen
Verstappen (jobbra) hamarosan Vettel egy rekordját túlszárnyalhatja Fotó: AFP/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Dan Istitene

Az idei tizenkettőből tíz futamon diadalmaskodó holland pilóta (két győzelmet a csapattársának „engedett át”) így már további célokat is kitűzhet maga elé, például hogy átírja a rekordok könyvét. 

Bár Verstappen már többször hangoztatta, hogy az ilyen statisztikák kevéssé érdeklik, a Magyar Nagydíjon aratott győzelme után kiderült, hogy ő is tisztában van a számokkal. Így azt is jól tudja, hogy ha a hétvégén a hazai futamát is megnyeri, az már a kilencedik sikere lesz a sorban, amivel beéri az eddigi csúcstartó Sebastian Vettelt, aki 2013-ban érte el a figyelemre méltó eredménysort.

Verstappen Vettel és egy rekordját már tavaly átadta a múltnak. A holland kiválóság 2022-ben tizenöt futamot nyert meg, míg híres elődei „csak” tizenhárom győzelemig jutottak a legsikeresebb éveikben (2013, illetve 2004). Ha így folytatja Verstappen, a saját csúcsát is megjavíthatja a hátralévő tíz fordulóban. Az egy idényben elért legtöbb dobogós helyezés is a kétszeres világbajnok nevéhez fűződik, aki 2018-ban 18-szor végzett az első háromban. Idén eddig minden versenyhétvégén ott volt a legjobbak között, így tizenkétszer pezsgőzött a pódiumon. Amennyiben ez a sorozat nem szakad meg, Schumacher (2002) után ő lehet a második pilóta, aki egy idényen belül minden versenyt dobogós helyen zár. Verstappen az F1-es pontrekordot is túlszárnyalhatja, itt is magával versenyez, miután tavaly 454 ponttal végzett.

A Formula–1 győzelmi örökranglistáján az éllovas Lewis Hamiltontól (Mercedes) még nagyon messze van a címvédő, hiszen a brit klasszis 103 sikerrel vezet, de Verstappen (45) a szezon végére a mostani ötödik helyéről a bronzérmes pozícióba ugorhat, ha lepipálja Alain Prostot (51) és Vettelt (53). A karrierjét 91 győzelemmel záró Schumacher második helye egyelőre biztonságban van.

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 12.30, 2. szabadedzés 16.00
Szombat: 3. szabadedzés 11.30, időmérő 15.00
Vasárnap: Holland Nagydíj 15.00

 

„Verstappen dicséretet érdemel”

Gyakorta hangoztatott vélemény, hogy Verstappen dominanciája árt a száguldó cirkusznak, mert idén minden verseny előtt előre lehet tudni, hogy ki ér elsőként a célba, rajtoljon a kétszeres világbajnok akár a középmezőnyből, akár az élről. A riválisok is hasonlóan látják a helyzetet, és az elképzelt világukban a mostani egyeduralkodó nem versenyezne – ha ez lenne a valóság, már öt különböző futamgyőztesről számolhattunk volna be idén. Stefano Domenicali szerint azonban minden úgy van jól, ahogy van.

– Szerintem ez a megfelelő pillanat arra, hogy tisztelegjünk Verstappen előtt, mert ha megnézzük a másik autót, illetve a többiek lemaradását, látható, hogy Max elképesztő munkát végez. Biztos vagyok benne, hogy a következő években kisebb lesz a különbség a csapatok között, de ha valaki addig is kimagaslóan teljesít, annak az örökségét el kell ismernünk. Ilyen sikerszériák pedig mindig is részei voltak a Formula–1 történetének – emlékeztetett az F1 elnök-vezérigazgatója.

Hat szabad ülés maradt a következő idényre

A Haas istálló csütörtökön bejelentette, hogy a következő idényt is a Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg pilótapárossal kezdik meg. Így már csak hat kiadó hely maradt 2024-re: az Alpha Taurinál kettő, az Alfa Romeónál, a Williamsnél, a Mercedesnél és az Aston Martinnál egy-egy. Utóbbi két ülésnek viszont várhatóan ugyanaz lesz a tulajdonosa, aki eddig, vagyis illetve Lance Stroll. 

Íme a jövő évi felállások:

  • Red Bull: Max Verstappen (2028 végéig van szerződése), Sergio Pérez (2024)
  • Ferrari: Charles Leclerc (2024), Carlos Sainz (2024)
  • Mercedes: George Russell (2024)
  • Alpine: Esteban Ocon (2024), Pierre Gasly (2024)
  • McLaren: Lando Norris (2025), Oscar Piastri (2024)
  • Alfa Romeo: Valtteri Bottas (2025)
  • Aston Martin: Fernando Alonso (2024)
  • Haas: Nico Hülkenberg (2024), Kevin Magnussen (2024)
  • Williams: Alexander Albon (2024)

Borítókép: Max Verstappen jókedvűen várja az idény folytatását (Fotó: AFP/John Thys)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.