Federer kínos helyzetben Nadal miatt, Shelton kioktatta McEnroe-t

Vancouverben zajlik a Laver-kupa hatodik kiadása. A Roger Federer közreműködésével létrehozott teniszversenyen az Európa-válogatott és a világválogatott csap össze. Az első játéknap utóbbi söprését hozta, Ben Shelton pedig ki is oktatta csapatkapitányát, John McEnroe-t a telefonálós ünneplésről. A tavaly visszavonult Federer is megjelent Vancouverben, s korábbi nagy riválisa, Rafael Nadal kínos helyzetbe hozta.

2023. 09. 23. 17:02
Roger Federer Laver-kupa
Fotó: X/Laver Cup
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roger Federer a tavalyi Laver-kupa első napján ragadott utoljára ütőt hivatalos eseményen, Rafael Nadal oldalán, párosban intett búcsút kivételes karrierjének. Idén már öltönyben jelent meg az ő közreműködésével létrehozott versenyen, amely a jelek szerint sokkal népszerűbb, mint a nagyobb hagyományokkal rendelkező Davis-kupa, még úgy is, hogy idén az eddigi legkevésbé erős mezőny jött össze Vancouverbe. Federer a közönség előtt válaszolt különböző kérdésekre, a legnehezebb feladat elé a teniszkarrierjükhöz hasonlóan Nadal állította.

Roger Federer Laver-kupa Andrej Rubljov Arthur Fils Tommy Paul Frances Tiafoe
Roger Federer pénzfeldobással is hozzájárult az idei Laver-kupához (Fotó: Getty Images/Clive Brunskill)

Ki volt a kedvenc párospartnered?

– kérdezte Nadal, egy kacsintással lezárva videóüzenetét. Federer tavalyi búcsúja sokak emlékében élénken él, s éppen a Laver-kupán Federer számára egyértelmű lehetett a válasz.

Azt leszámítva, hogy a svájci klasszis későbbi felesége oldalán is párosozott, 2002-ben Miroslavával együtt nyerték meg Svájcnak a nem hivatalos vegyespáros-világbajnokságot, a Hopman-kupát.

– Azt gondoltam, a feleségem volt az, aztán megjelent ez a srác… Rafa megkaphatja ezt – felelt kissé feszengve Federer.

A kínos pillanat ellenére a svájci boldog lehet, a Laver-kupa annak ellenére él és virul, hogy az idei mezőny gyengébb a korábbi kiírásokénál. Federer értelemszerűen már nem játszik, Nadal régóta sérült, de különböző okokból nem vállalta a játékot az aktuális világranglista öt legjobbja, azaz Novak Djokovics, Carlos Alcaraz, Danyiil Medvegyev, Holger Rune és Sztefanosz Cicipasz sem.

Már a csütörtöki nyilvános gyakorláson megtelt a vancouveri Rogers Arena, ami különösen annak tükrében nagy szó, ami miatt egy hete Federer még mindig aktív honfitársa, Stan Wawrinka panaszkodott, a franciák ellen néhány néző előtt játszott Davis-kupa-párharc után.

Itt vetjük közbe, hogy akár Wawrinka is lehetett volna a válasz Nadal kérdésére, hiszen Federer vele lett olimpiai bajnok 2008-ban Pekingben. Az ötkarikás arany egyesben nem jött össze a svájci legendának.

Federer kellene Európának?

A Laver-kupa első négy kiírását az európai csapat nyerte, tavaly győzött először a jellemzően Amerika-központú világválogatott. Idén viszont az első játéknap után 4-0-ra vezetnek a piros mezesek.

Az idei US Openen elődöntőig jutott, húszéves Ben Shelton a még nála is egy évvel fiatalabb Arthur Fils elleni győzelemmel nyitotta meg az idei kiírást, majd ismét bemutatta telefonálós örömét. Aztán kénytelen volt elmagyarázni az ünneplést a világválogatott kapitányának, John McEnroe ezt nem használta a maga sikerekben gazdag karrierje során.

Federer játékosként már nem segíthet Európának, azt a kérdést viszont megkapta, hogy nem lesz-e ő a kék mezesek új kapitánya. A svájci nem zárta ki, hogy egyszer majd elvállalja a pozíciót, de egyelőre nem tervezi Björn Borg leváltását.

A Laver-kupa magyar idő szerint ma 22.00-kor (tv: Eurosport 1) folytatódik. Az európaiak javíthatnak, hiszen a második napon már két pontot érnek a győzelmek.

Borítókép: Roger Federer nem mindegyik kérdésnél érezte jól magát (Forrás: X/Laver Cup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.