Djokovics ütötte be az utolsó szöget Alcaraz csapatának koporsójába

Szerbia 3-0-ra legyőzte Spanyolországot a Davis-kupa világdöntőjének csoportkörében. A győzelmet, a negyeddöntőbe jutást és a spanyolok kiesését bebiztosító sikert Novak Djokovics aratta Alejandro Davidovich Fokina ellen.

2023. 09. 16. 10:06
SHELTON, Ben; DJOKOVIC, Novak
New York, 2023. szeptember 9. A szerb Novak Djokovic az amerikai Ben Shelton ellen játszik az amerikai nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elõdöntõjében a New York-i Flushing Meadowsban 2023. szeptember 8-án. MTI/EPA/Will Oliver Fotó: MTI/EPA/Will Oliver
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsinórban a második évben is elmaradt a Davis-kupa csoportkörében a szuperrangadó Novak Djokovics és Carlos Alcaraz között. Pedig mind tavaly, mind idén egy csoportban szerepelt a világdöntőben Spanyolország és Szerbia, de tavaly Djokovics, idén Alcaraz nem vállalta a játékot. A szerbek immár huszonnégyszeres Grand Slam-győztes klasszisa Alcaraz helyett Alejandro Davidovich Fokina ellen lépett pályára pénteken Valenciában.

Novak Djokovics Carlos Alcaraz
Ezúttal is elmaradt a csata, most Novak Djokovics játszott, Carlos Alcaraz csak megfigyelője volt a Davis-kupának (Fotó: AFP/Glyn Kirk)

Bár Davidovich Fokina is nyert már meccset Djokovics ellen, nem ugyanolyan eséllyel vette fel a verseny a világelsővel, mint az idei wimbledoni bajnok Alcaraz tehette volna. Djokovics két játszmában nyert, ezzel eldöntötte a párharcot és a továbbjutás kérdését is: a C csoportban a csehek és a szerbek két-két győzelemmel, a spanyolok és a koreaiak két-két vereséggel állnak két forduló után.

A spanyolok kiesésével a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) kezdhet aggódni a novemberi, málagai végjáték nézettségi adatai miatt. Djokovics, aki idénre a Grand Slamek mellett fontos célként tűzte ki, hogy 2010 után ismét megnyerje hazája válogatottjával a Davis-kupát, szintén beszélt a nagy hagyományokkal bíró sorozat ideális formátumáról.

– A lebonyolításnak változtatásokra van szüksége, de mivel nem vagyok ott az ITF-ben, nem tudok részletekről. Remélem, egyeztetnek a változás előtt a játékosokkal, korábban ez nem történt meg. Ha az ITF nem jól lép, nem tudom, mi történik ezzel a versennyel, pedig a sportág története miatt a Davis-kupának fenn kell maradnia. Nincs semmi fontosabb, mint amikor a hazádat képviseled – fogalmazott Djokovics.

A többi csoportban még maradtak nyitott kérdések. A D jelű négyesben a hollandok továbbjutása és a horvátok kiesése már biztos, ma a finnek és az amerikaiak ki-ki meccset vívnak a negyeddöntőbe jutásért. Az A és a B csoport még bonyolultabb képet fest, de az olaszok a gyenge kezdés után 3-0-ra legyőzték Chilét, így jó helyzetbe hozták magukat.

Lorenzo Musetti pedig a párosbeli siker után a telefonhoz nyúlt, talán a keretből kimaradt Fabio Fognininek üzenve ezzel.

Djokovics indulni akar a párizsi olimpián

A mérkőzés után Novak Djokovics bejelentette, ott szeretne lenni jövőre a párizsi olimpián.

– A tervem az, hogy az olimpián is játsszak, mert ez az egyik legfontosabb esemény a sportág történetében. Itt az országodat képviseled, és az az érzés, hogy részese lehetsz ennek, óriási megtiszteltetés – jelentette ki a szerb klasszis, akit az is motiválhat, hogy az olimpiákkal eddig nem volt szerencséje. 2008-ban Pekingben bronzérmet szerzett férfi egyesben, viszont medál nélkül maradt a következő három ilyen eseményen, 2012-ben Londonban, 2016-ban Rióban és 2021-ben Tokióban egyaránt. 

Borítókép: Novak Djokovics ismét ünnepelhetett (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.