György herceg tömegverekedést látott apja társaságában

A Franciaországban zajló rögbi-világbajnokság szombaton negyeddöntőiben Argentína 29-17-re nyert Wales ellen, míg Új-Zéland 28-24-re verte az ír csapatot. Előbbi mérkőzést a helyszínen nézte végig Vilmos walesi herceg is fia, György herceg társaságában. A kedvezőtlen eredmény mellett Vilmos herceg talán azt is bánhatta, hogy az első félidő végén tömegverekedés tört ki a két csapat között, György herceg szeme láttára.

2023. 10. 15. 11:41
György herceg Vilmos herceg rögbi vb Wales
Patron of the Welsh Rugby Union Britain's Prince William, Prince of Wales (CR) talks with his son Prince George of Wales (CL) during the France 2023 Rugby World Cup quarter-final match between Wales and Argentina at the Stade Velodrome in Marseille, south-eastern France, on October 14, 2023. (Photo by Pascal GUYOT / AFP) Fotó: AFP/Pascal GUYOT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a franciaországi rögbi-világbajnokság csoportköre alatt is láthattuk, hogy a brit királyi család számára fontos a sportág kiemelt eseménye. Vilmos walesi herceg Wales, míg felesége, Katalin hercegné Anglia rögbiválogatottjának védnöke. A csoportkört mindkét csapat veretlenül vívta meg, Wales viszont a negyeddöntőben kikapott Argentínától, hiába szurkolt Vilmos herceg és fia, György herceg is a lelátón. A mérkőzés szempontjából is sorsdöntő lehetett az a tömegverekedés, ami az első félidő végén, egy walesi szabálytalanság után tört ki.

Wales és Argentína meccsén György herceg
Vilmos herceg és György herceg nemcsak kemény, hanem néha durva küzdelmet is láthatott a pályán (Fotó: AFP/Nicolas Tucat)

Wales jól kezdett, 10-0-ra vezetett az argentinok ellen, s úgy tűnt, 10-3-as előnnyel vonulhat a félidőre. Ekkor jött Josh Adams fölösleges szabálytalansága, ami kirobbantotta a balhét, majd az indulatok lecsillapodása után Emiliano Boffelli értékesítette a csere-játékvezető által megítélt büntetőt. Az angol Karl Dickson a 16. percben lépett elő tartalék-játékvezetőből, miután az ausztrál Jaco Peyper bekerült a darálóba, és megsérült.

Wales még így is 10-6-ra vezetett a félidőben, az argentinok azonban fordítottak, és az utolsó percekre 19-17-es vezetéssel fordultak. Ennyire persze nem lehet leegyszerűsíteni egy meccs menetét, de ha csak matematikailag nézzük, a fölösleges szabálytalanság és az azt követő büntetőt nélkül ez éppen 17-16 lehetett volna Wales javára.

A mérkőzés a 77. percben dőlt el, amikor a fordításért támadó walesiek pontatlan passzára Nicolás Sánchez lecsapott.

György herceg és Vilmos herceg a lelátón

A mérkőzés kimenetelének nem örülhettek a brit királyi család tagjai, György herceg és Vilmos herceg hivatalos franciaországi szerepvállalása véget is ért Wales negyeddöntős búcsújával.

Az argentinok 2007 és 2015 után harmadszor jutottak be a világbajnoki elődöntőbe, a Franciaországba világranglista-vezetőként érkezett Írország viszont nem tudta megtörni az átkot.

Az idei a tizedik rögbi-világbajnokság, az írek nyolcadszor jutottak be a legjobb nyolc közé, de a negyeddöntő nyolcadik alkalommal is a végállomást jelentette, ezúttal Új-Zéland nyert ellenük, azaz ezt a negyeddöntőt is a csoportmásodikként bejutott csapat nyerte.

Így az All Blacks lesz Argentína ellenfele az egyik elődöntőben, a másik párosítása a vasárnapi negyeddöntőkben alakul ki.

Rögbi-világbajnokság, negyeddöntők

Argentína–Wales 29-17
Új-Zéland–Írország 28-24
Anglia–Fidzsi-szigetek vasárnap 17.00
Franciaország–Dél-Afrika vasárnap 21.00

Borítókép: Vilmos herceg útmutatása György hercegnek: ne kövessen mindent, amit a pályán látott (Fotó: AFP/Pascal Guyot)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.