Sallai sérülése duplán fájt a magyaroknak Délvidéken

Magyar szempontból a lehető legrosszabbul sikerült a délvidéki Topolya SC és a Sallai Rolandot felvonultató német Freiburg Európa-liga-csoportmérkőzése. Az élete formájában játszó Sallai megsérült, a topolyai vállalkozó, Zsemberi János csapata 1-0-s előnyről 3-1-re kikapott. Sallai sérülése komoly érvágás a novemberi Eb-selejtezőkre készülő magyar válogatottnak.

2023. 10. 26. 20:40
Sallai Roland, Freiburg, sérülés
Topolya 20231026 Labdarúgás EL Topolya-Freiburg Fotó:Árvai Károly/Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tito Marsall utcán, a kis bácskai város méretét tekintve akár sugárútnak is nevezhető szakaszon közelítették meg az arénát, a Topolyai SC történetének második hazai Európa-liga csoportmérkőzéseinek a helyszínét. A járókelők némelyike integetett a magyar sportújságírókat szállító busz utasainak. Néhány méterrel beljebb, mi sem természetesebb, magyar szavakkal tessékelték beljebb a TSC munkatársai a német Freiburg elleni meccsre érkezőket. A délvidéki kisváros labdarúgó-életébe beköltözött a profizmus, az Európai Labdarúgó-szövetség előírásai szerint terelgették az érkezőket. A vendégszurkolók nem voltak ilyen előzékenyek: egy spontán kép elkészültét határozott „No photo, f…ck off!” felszólítással utasították el.

Fotó: Árvai Károly

Még a kezdőrúgás előtt igyekeztünk belesni a vegyes zónába, hátha belebotlunk a német csapat magyar idegenlégiósába, Sallai Rolandba. Az erőfeszítést nem koronázta siker, először a pályán, a bemelegítés során láthattuk mozogni a válogatott szélsőt, akinek a jelenléte indokolta a látogatást. Nem mindennap játszik egy délvidéki, magyar tulajdonos, Zsemberi János csapata ellen egy topligában szereplő magyar futballista. 
bemutatása mérsékelt érzelmet váltott ki a 4561 nézőből. Különösebb hangrobaj sem kísérte az első két fordulóban, az Olympiakosz és a West Ham ellen gólt szerző szélső nevét. Pedig ha a labdarúgó jelen levő édesapja és nagybátyja, a korábbi labdarúgó, Tibor és Sándor szándékán múlott volna, ez biztosan másképp alakult volna.

A kezdő sípszó előtt elcsendült a Nélküled az arénában, az ezúttal is kivétel nélkül balkáni, egy-egy montenegrói és horvát mellett kilenc szerb játékossal felálló TSC otthonában. A keret egyetlen magyar játékosa, Sós Bence a kispadon foglalt helyet.

A topolyai szurkolók, mintha színházi előadáson ültek volna, csendben követték az eseményeket, a németeknél mintha beakadt volna a lemez, kitartóan harsogták a Forza Freiburg-rigmust. 

A csapatuk magabiztosabban mozgott a pályán, a kilencedik percben Sallai majdnem megvillantotta a szerbek ellen megvillanó bal lábát, körülbelül onnan lőhetett, ahonnan a Puskás Arénában, de a lövés messze fölé-mellé szállt.

Kisvártatva megélénkültek a hazai drukkerek: egy mintaszerű kontra végén Petrovics gyönyörű gólt rúgott a felső sarokba. Ez feloldotta a délvidéki gátlásokat, a hazaiak pár percig túlkiabálták a négyszáz vendégdrukkert. Aztán minden visszazökkent az eredeti kerékvágásba, avagy az igényes topolyai publikum ízlését a támadófocival lehetett kielégíteni.

És reményeit...? A 23. percben egy rossz mozdulat után Sallai Roland a lábához kapott, bicegve hagyta el a pályát. A múlt  vasárnap combizomszakadást szenvedett Varga Barnabás után ez biztosan nem hiányzott a magyar válogatott kapitányának a Bulgária elleni Eb-selejtező előtt.
A mérkőzés a magyar szereplő nélkül zajlott tovább. Volt egy némi videóbírós segítség után les miatt elvett német gól. A hazai szurkolók továbbra is passzivitásba vonultak, egy-egy védés, becsúszás csalogatta ki őket a színházinéző-szerepükből. A lövés erre nem volt alkalmas, azért nem, mert ebből a műfajból keveset mutatott a TSC.

Mesterhármassal fordított a Freiburg

A szünet után nem sokat változott a mérkőzés forgatókönyve: a Freiburg irányított, de nem volt túl meggyőző. Egy hazai kezezés sietett a vendégek segítségére, Aghajev azeri játékvezető jogosan tizenegyest ítélt, amit a németek csapatkapitánya, Vincenzo Grifo váltott gólra. A levegőben lógott a második német gól, ez meg is született. Grifo ezúttal rafinált szabadrúgásból sokkolta az apátiába zuhant hazaiakat. Grifo közelről bevert még egyet, ezzel végképp eldöntötte a meccset. 

Háromszor ünnepelt a Freiburg    Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Bő tíz perccel a vége előtt pályára lépett a hazaiak magyarja, Sós Bence, de nem váltotta meg a világot. Maradt a 3-1 a németeknek.

A Freiburg megerősítette az első helyét a csoportban, a Topolya maradt a negyedik. A délvidéki futballfejlesztések előtt megemeljük a kalapunkat, de talán Zsemberi János is megérti, hogy jelenleg minket egy fokkal jobban érdekel, vajon mi lesz Sallai Rolanddal.

Európa-liga, A csoport, 3. forduló: Topolya SC–Freiburg 1-3 (1-0), Topolya Aréna, 4561 néző, jv: Aghajev (azeri), gólszerzők: Petrovics (13.), illetve Grifo (49., 59., 73.).

  .Borítókép: Sallai Roland megsérült (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.