Világkupán-vágás: Milák Kristóf elveszni látszik az őszi ködben

Az előzetes reményekkel szemben Milák Kristóf mégsem indul a hét végén a budapesti úszóvilágkupán. Virth Balázs, az olimpiai bajnok úszó edzője szerint Milák jelen pillanatban még jól edzhető állapotban sincs.

2023. 10. 17. 19:16
Milák Kristóf,
Kaposvár 20221117 Úszás 2022 Rövid pályás országos bajnokság OB Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport Milák Kristóf Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor Virth Balázs, edzője szeptember elején elsőként lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a tanítványa a terveknek megfelelően szeptemberben újra edzésbe áll, azt reméltük, újra minden egyenesbe került: Milák Kristóf kipihente magát, túljutott a fáradtság és fásultság okozta nehéz hónapokon és teljes gőzzel készül a párizsi olimpiára. A visszatérés pillanara is kínálta magát, hiszen október 20–22. között Budapesten rendeznek világkupát. Maga a 23 éves olimpiai bajnok jelentette be szeptember végén, hogy rajthoz áll az októberi világkupán, amit természetesen Sós Csaba szövetségi kapitány is üdvözölt. Még akkor sem aggódtunk, amikor október második Virt Balázs arról beszélt, Milák a számában, 200 pillangón nem áll rajthoz, annak örültünk, hogy újra láthatjuk versenyezni.

Milák Kristóf, Virth Balázs, világkupa, visszatérés, edzés
Virth Balázs nagyon megértő, pedig Milák Kristóf próbára teszi a türelmét (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Se gyorsaság, se állóképesség…

– Kétszáz pillangón még nem fog úszni a budapesti világkupán, 50 és 100 méter pillangón, illetve 50, 100 és 200 méter gyorson fog, a tervek szerint. Nagyjából ez úgy néz ki, hogy 50 méteren nem árt, ha erős és gyors vagy, de erre még nem áll készen, valamint 100 és 200 méterhez pedig nem árt, ha állóképes vagy, és még erre sem áll készen, úgyhogy ezt egy felmérő tesztversenynek fogjuk fel – mondta akkor az M1 aktuális csatorna megkeresésére Virth Balázs.

Másfél hónapos felkészülés után Milákon persze nem is volt teher, a visszatérésen, a motiváltságon volt a hangsúly. Nos, Virth Balázs néhány nappal az esemény előtt újabb nyilatkozatot adott.

 

Virth Balázs szerint is jó döntés a visszalépés

– Nem – jelentette ki határozottan Virth Balázs a Nemzeti Sport kérdésére, miszerin Milák indul-e a budapest vb-n. – Kedden Kristóf közölte velem, hogy egyelőre nem akar versenyezni. Csak akkor szeretne indulni versenyen, ha olyan állapotba kerül, hogy ennek van értelme. Ezzel messzemenőkig egyetértek.

Ezzel nincs is gond, egy olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó sportoló fölöslegesen ne tegy kockára a nimbuszát. Az már sokkal inkább elgondolkodtató, ahogy, amivel Virth Balázs indokolta Milák Kristóf távolmaradását.

 

Miért nem edz rendesen Milák?

– Kristóf nemrég rövid interjút adott egy rendezvényen, s ott úgy fogalmazott, hogy bár újra edzésbe állt, még nem azzal az erőfeszítéssel, amivel szokott. És ez így is van. Sem az edzések száma, sem a megtett méterek terén nem állunk jól, a tavaly ilyenkori időszakhoz képest a felénél tartunk… Néhány hete azt mondtam, azért vagyok bizonytalan a budapesti világkupa-viadalt illetően, mert Kristóf az ötven méterhez még nem elég erős és gyors, a kétszázhoz pedig nincs meg az állóképessége. Jelen pillanatban még jól edzhető állapotban sincs.

Milák tehát nem készül, nem edz rendesen. Legalábbis semmi esetre sem olyan erőbedobással, ami alapján bizakodók lehetnénk az olimpiára gondolva.

Mi gond? Miért nem áll bele a munkába Milák? Egyelőre nem tudjuk a választ. Telnek a hetek, sőt a hónapok, fogy az idő. Lassan nem az a kérdés, Milák Kristóf vajon több számban, gyorsúszóként is csillog-e a 2024-es olimpián, hanem az, legalább 200 pillangón megkísérli-e a címvédést.

Borítókép: Milák Kristóf továbbra is tanácstalan (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.