Nem csak Milák hiányzik a romániai Eb-ről, világbajnokunk inkább Győrben úszik

Tizennyolc magyar úszó vesz részt a ma Romániában, Otopeniben kezdődő rövidpályás Európa-bajnokságon, és nincs köztük napjaink két legjobbja a hazai felhozatalból. Milák Kristóf és Kós Hubert eltérő okból hagyja ki az Eb-t, amelyen női vonalon a világbajnok Kapás Boglárka és a tavaly Eb-győztes Mihályvári-Farkas Viktória sem indul. A rövidpályán világcsúcstartó Szabó Szebasztián lehet a magyar válogatott vezére, csakúgy, mint két éve.

2023. 12. 05. 4:56
MILÁK Kristóf
Kaposvár, 2023. április 20. A késõbbi gyõztes Milák Kristóf a 200 méteres férfi pillangóúszás döntõjében a 125. úszó országos bajnokságon Kaposváron 2023. április 20-án. MTI/Derencsényi István Fotó: MTI/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai bajnok sorsa továbbra is bizonytalan, jelenleg csak annyi biztos, hogy a rövidpályás Eb-n sem indul, na meg az, hogy Sós Csaba szövetségi kapitánynak a telefont sem veszi fel. A lapunknak nemrég nagyinterjút adó rövidpályás világ- és Európa-bajnok Bernek Péter meggyőződéssel állította, hogy ha Milák legkésőbb januárban beleáll a munkába, neki nem jelenthet gondot a jövő évi párizsi olimpia.

MILÁK Kristóf
Továbbra sem tudni, hogy Milák Kristóf mikor úszik újra Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Milák mellett a magyar válogatott legnagyobb hiányzója. Az idén 200 háton Fukuokában világbajnok úszó az Egyesült Államokban készül Bob Bowman csapatában, és a múlt héten kiválóan szerepelt az amerikai US Openen, amelyen 100 és 200 háton is nyert, 200 vegyesen meg második lett. Kós döntése érthető, hogy nem töri meg az amerikai felkészülését a hazautazással az Eb miatt, s ugyanebből az okból nem indul majd a februári dohai vb-n sem – nála a jelek szerint minden a legnagyobb rendben van, neki most csak a jövő évi olimpia számít.

Milák Kristóf nélkül is indul egy magyar világcsúcstartó

Milák és Kós egyaránt érmes volt a legutóbb 2021-ben megrendezett rövidpályás Eb-n, rajtuk kívül akkor még Szabó Szebasztián állt a dobogón. Sőt istenigazából a Kazanyban rendezett viadalon ő volt a legnagyobb sztár, hiszen három számban is aranyérmet szerzett, 50 pillangón ráadásul beállította a világcsúcsot, amelyet jelenleg is tart 21,75 másodperccel. A rövidpályán általában erős Szabó állhat most is a magyar csapat élére, de a három számából csak kettőben kísérli meg a címvédést Otopeniben: 50 gyorson és pillangón, a százat elengedte.

SZABÓ Szebasztián
Szabó Szebasztián lehet a magyar csapat vezére a romániai Eb-n Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Papíron lehet keresnivalója még a dobogós helyek környékén a Németh Nándor, Márton Richárd, Kovács Benedek triónak is, ám ők Kóshoz hasonlóan a US Openen versenyeztek nemrég, ők viszont alapvetően itthon készülnek, és most utaznak vissza az Eb-re, így nagy kérdés, hogy a gyors akklimatizáció mennyire hat ki a teljesítményükre a mindössze hatnapos, vasárnapig tartó Eb-n.

Miért fontosabb a vb-győztesnek egy győri verseny, mint az Eb?

A nőknél is lesz két nagy hiányzó, a nagypályán világbajnok és az Európa-bajnok Kettejük közül Kapás a novemberi kerethirdetéskor még szerepelt a névsorban, de végül ő is kihagyja az Eb-t, mert Mihályvári-Farkashoz hasonlóan fontosabb neki a jövő heti Győr Open, amelyen nagy medencében az olimpiai szintidő megúszására törekszenek, mert azt még idén teljesíteni kell ahhoz, hogy jövőre támogatást kaphassanak.

Az is elgondolkodtató persze, hogy decemberben még egyiküknek sincs teljesített olimpiai szintideje a jövő nyári ötkarikás játékokra.

egy nála húsz évvel fiatalabb riválist kaphat

A fiatalok közül Pádár Nikolett és Molnár Dóra szerezhet kellemes meglepetést Otopeniben, amelyről mindketten szép emlékeket őriznek, hiszen a tavalyi junior Eb-n szenzációsan úsztak a romániai városban. Jakabos Zsuzsanna pedig a női mezőny korelnökeként száll harcba: az elnyűhetetlen 34 éves úszó 2005-ben szerepelt először rövidpályás Eb-n, 400 vegyesen pedig az a Jackl Vivien lehet az egyik riválisa, aki csaknem húsz évvel fiatalabb nála.

A mostani romániai Eb és a jövő decemberi, budapesti rövid pályás vb között igencsak sűrű az úszók versenynaptára: februárban nagypályás vb-t rendeznek Dohában, a levegőben lóg egy Eb is a tavasszal, a nyáron pedig olimpia Párizsban. Decembertől decemberig ez öt világverseny. E tekintetben példátlan sorozat veszi kezdetét Otopeniben.

A rövidpályás úszó Európa-bajnokság magyar kerete:

Férfiak
Holló Balázs (400 m gyors, 200 m pillangó, 200-400 m vegyes)
Jászó Ádám (50-100 m gyors, 50-100-200 m hát)
Kovács Benedek (100-200 m hát)
Márton Richárd (100-200 m gyors, 100-200 m pillangó)
Nell Olivér (50 m gyors, 50 m pillangó)
Németh Nándor (100-200 m gyors)
Szabó Szebasztián (50 m gyors, 50 m pillangó)

Nők
Flück Nóra (800-1500 m gyors)
Jackl Vivien (400 m vegyes)
Jakabos Zsuzsanna (200 m pillangó, 400 m vegyes)
Késely Ajna (400-800-1500 m gyors, 400 m vegyes)
Komoróczy Lora Fanni (50 m gyors, 50-100 m hát, 50-100 m pillangó)
Molnár Dóra (200 m gyors, 100-200 m hát)
Nagy Napsugár (400-800-1500 m gyors)
Pádár Nikolett (100-200 m gyors)
Senánszky Petra (50-100 m gyors)
Szabó-Feltóthy Eszter (200 m gyors, 50-200 m hát, 200 m vegyes)
Ugrai Panna (50-100-200 m gyors, 100 m pillangó, 100 m vegyes)

Borítókép: Milák Kristóf nem az egyetlen nagy hiányzó a magyar úszók közül Otopeniben (Fotó: MTI/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.