Szoboszlai, Zalánki vagy Kós lehet az Év sportolója a legizgalmasabb kategóriában

Bejelentette a Magyar Sportújságíró-szövetség (MSÚSZ), hogy kik lesznek a 66. M4 Sport – Az Év sportolója gála szavazás döntősei. Csütörtökön 11 órától az M4 Sport stúdiójában Szöllősi György és Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ elnöke, illetve alelnöke ismertette a három legjobbat kategóriánként. A legizgalmasabb hármasban Szoboszlai Dominik, Zalánki Gergő és Kós Hubert kapott helyet, akik közül csak egy lehet a győztes a január 8-i gálán, amelyre Fabio Cannavaro is ellátogat.

2023. 12. 28. 11:50
null
Budapest, 2023. január 9. Csoportkép az M4 Sport - Év sportolója gála végén a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én. A képen többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért is felelõs honvédelmi miniszter (középen), Schmidt Ádám sportért felelõs államtitkár (felsõ sor j6) és Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (felsõ sor j3). MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSÚSZ decemberben ismertetette a tízes toplistákat, ezek szűkültek most három főre a sportújságírók szavazatai alapján. Mint azt Szöllősi Görgy elárulta, rekordszámú szavazat érkezett idén, az MSÚSZ 790 szavazásra jogosult tagja közül 471-en adták le a voksukat – a korábbi csúcs a 2019-es 439 szavazat volt.

MILÁK Kristóf
Legutóbb volt az Év sportolója a férfiaknál. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Idén is öt kategóriában – az Év férfi sportolója, az Év női sportolója, az Év edzője, az Év csapata (egyéni sportágak csapatversenye), az Év csapata (hagyományos csapatsportágak) – szavazhattak a sportújságírók egészen a bejelentés kezdetéig, tehát csütörtökön 11 óráig.

A szavazáson látszott, hogy a jövő évi Európa-bajnokságra csoportgyőztesként kijutott férfilabdarúgó-válogatott, a fukuokai világbajnokságon aranyérmes férfivízilabda-válogatott és a Bajnokok Ligája-döntős Ferencváros női kézilabdacsapata vitte a prímet, hiszen egyrészt az Év csapata (hagyományos csapatsportágak) kategóriában ez a hármas került be a legjobbak közé, másrészt az Év edzői között is az ezeket vezető Elek Gábor trió lett döntős.

Szoboszlai, Zalánki vagy

A legizgalmasabb kategória ezúttal a férfi sportolóké volt, és ott is viszhangzottak az előbb említett sikerek, hiszen a futballválogatott vezére, az idén 70 millió euróért a Liverpoolba igazolt mellett a világbajnok vízilabdázók vezére, az idén BL-győztes is bekerült a top háromba, őt egyébként idén a világ legjobbjának is megválasztották a sportágában. A kategória harmadik döntőse sem ért el kisebb sikereket, hiszen az úszó Kós Hubert világbajnok volt 200 háton Fukuokában.

A kategória izgalmait mutatja, hogy például a párbajtőrvívő Koch Máté, aki egyéniben világbajnok, csapatban Európa-bajnok volt idén, aki kosárlabdában Euroliga-győztes lett a Real Madriddal, vagy éppen a két világbajnok birkózónk, Losonczi Dávid  és Muszukajev Iszmail is kiszorult a top háromból.

A most kihirdetett hármasok közül a győztesek kilétére a 66. M4 Sport – Az Év sportolója gálán derül majd fény, amelyet január 8-án, hétfőn a budapesti Operaházban rendeznek meg. Mint kiderült, Fabio Cannavaro, az olasz futball világbajnok és aranylabdás védőlegendája lesz az egyik sztárvendég.

A 66. M4 Sport – Az Év sportolója gála döntősei:

Az Év férfi sportolója
Kós Hubert (úszó, világbajnok 200 m háton)
Szoboszlai Dominik (labdarúgó, a Liverpool alapembere, a magyar válogatott csapatkapitánya)
Zalánki Gergő (vízilabdázó, világbajnok, a torna MVP-je, BL- és Szuperkupa-győztes)

Az Év női sportolója
Érdi Mária (vitorlázó, világbajnok olimpiai kategóriában, az ILCA-ben)
Krizsán Xénia (hétpróbázó, világbajnoki negyedik)
(kerékpáros, szakaszgyőztes a női Giro d'Italián, U23-as világbajnok)

Az Év edzője
Elek Gábor (kézilabda, az FTC női csapatának korábbi vezetőedzője)
Marco Rossi (labdarúgás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya)
Varga Zsolt (a férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya)

Az Év csapata (egyéni sportágak csapatversenye)
Férfi kardválogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, világbajnok)
Női kardválogatott (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca, világbajnok)
Vitorlázó-válogatott (Berecz Zsombor, Adorján Csaba, Bakóczy Róbert, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Varjas Sándor, a Star Sailors League Gold Cup győztese)

Az Év csapata (hagyományos csapatsportágak)
A Ferencváros női kézilabdacsapata (Bajnokok Ligája-döntős, Magyar Kupa-győztes)
Férfilabdarúgó-válogatott (selejtezős csoportelsőként Eb-résztvevő)
Férfivízilabda-válogatott (világbajnok)

Borítókép: Csoportkép az előző évi M4 Sport – Év sportolója gála végén a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.