Mocsai Lajos: A hallgatóim közül sokan sírnak, amikor Marian Cozmáról mesélek

A KEK-győztes, többszörös magyar és román bajnok válogatott kézilabdázó Marian Cozmát tizenöt éve szúrták szíven a veszprémi Patrióta Lokál előtt, miután egy enyingi banda belekötött az ott szórakozó veszprémi játékosokba. A csapat vezetőedzőjének, Mocsai Lajosnak pályafutása legnehezebb feladata volt, hogy megakadályozza a társaság széthullását, és újabb győzelmekre sarkallja játékosait a szörnyű tragédia árnyékában.

2024. 02. 10. 5:50
Mocsai Lajos
Budapest 20240108 Év sportolója gála Fotó:Árvai Károly/Nemzeti Sport Mocsai Lajos Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi- és a női válogatottal egyaránt világbajnoki ezüstéremig jutott Mocsai Lajosban a mai napig élnek az emlékek a közkedvelt játékosának halálával kapcsolatban, és a szakember szerint pótolhatatlan veszteség érte a magyar kézilabdát 2009. február 8-án. Immár tizenöt év telt el a szörny tragédia óta.

Petre Cozma, Marian Cozma, Mocsai Lajos, Veszprém, tragédia, emlék
Petre Cozma a fia emlékművénél Fotó: Veres Viktor


– Fantasztikus fizikai képességekkel rendelkező, különleges fiatalember volt. Nálunk vált képzett játékossá, és mindig úgy érezte, hogy tartozik Magyarországnak. Ezért is szeretett volna nálunk letelepedni a családjával együtt – nyilatkozta a TF rektora a Hír Tv-nek.

Mocsai Lajos előre megérezte, hogy baj van

Az MKB Veszprém csapatának korábbi mesterének különös megérzése volt Marian Cozma halálának éjszakáján. A gyilkosság idején rosszakat álmodott, csuromvizes pizsamáját a földhöz is vágta, mivel nem tudott aludni. Később a kislánya, Júlia ébresztette fel az edzőt azzal, hogy telefonon keresik. Másnap a Veszprém játékosai zokogtak a hír hallatán, és többen össze is költöztek, mert félelmükben attól tartottak, hogy tovább folytatódnak az erőszakos cselekmények.
– Ezt a nagy embert most megbüntetjük. Valami ilyesmi lehetett a dolog mögött. A Cozma iránt érzett irritáció a játékosom méretéből adódhatott – emlékezett vissza a tragédiára keserűen Mocsai Lajos, aki azt is elmondta, hogy a másik társaság erősen ittas volt azon a végzetes éjszakán, és nem akart fizetni a szórakozóhelyen. A sportvezető elmondása szerint először benn tört ki a verekedés, majd Cosmát elválasztották a csapattársaitól, és az utcán folytatódott a balhé. Később a több emberrel történő hadakozás után szíven szúrták a kézilabdázót.

 

Különös közösség volt az akkori Veszprém

Mocsai játékosait összetörte szeretett csapattársuk halála, és azt mondták: ha nem mehetnek el a temetésre, a következő meccsen sem lépnek pályára. Az edző elmondása szerint a szertartás után Marian Cozma édesanyja, Petre a fiaivá fogadta a veszprémi játékosokat. 
– Edzői munkám legnehezebb időszaka volt. Más csapatok nem tudtak felállni egy ilyen tragédia után. Mi egy különleges közösség voltunk – mondta Mocsai Lajos, aki azt is elárulta, hogy a Testnevelési Főiskola szemináriumain sok hallgatója sírt már, amikor elmesélte nekik Cozma történetét.

Íme, a teljes beszélgetés:

Borítókép: Mocsai Lajos az idei Év sportolója gálán (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.