Van olyan fegyver, amely visszafelé is elsülhet Japán ellen

A magyar női kosárlabda-válogatott 67-55-re kikapott Kanadától a soproni olimpiai selejtezőtorna első napján. Székely Norbert szövetségi kapitány szerint kétségtelenül a jobb csapat nyert, a legutóbbi világbajnokság negyedik helyezettje minden szempontból felülmúlta az ő csapatát. Az éjjel a spanyolokat legyőző japánok meccsének az elemzésével telik el számára, hiszen péntek este a távol-keleti ország csapata lesz az ellenfél.

2024. 02. 08. 21:44
IMG_6938
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott nem tudta felborítani a papírformát: első meccsén 67-55-ös vereséget szenvedett Sopronban az olimpiai selejtezők első játéknapján. A csapat rosszul kezdett, az első hét percben csak büntetőből tudott a gyűrűbe találni, és bár utána voltak jobb időszakai, öt pontnál közelebb egyszer sem tudott közelebb jutni az ellenfeléhez.

IMG_6941
Fotó: Csudai Sándor

– Mindent megtettünk a sikerért, az akarattal nem volt gond, de nem játszottunk jól – értékelt a lefújás után Székely Norbert szövetségi kapitány. – Kanada minden szempontból erősebb nálunk, fizikálisan taktikailag és a rutint tekintve is. 

A játékosai pontosan tudták, mit akarnak, ahogyan mi is, csak éppen ők azt meg is tudták valósítani. Sokkal több hibát követtünk el a szokásosnál, tizenhét eladott labdával és mindössze két célba érő triplával és kevés lepattanóval ezen a szinten nem lehet meccset nyerni.

Amikor mertünk játszani, akkor jobban kosárlabdáztunk, felzárkóztunk, Kanada azonban olyankor mindig megrázta magát, és újra ellépett tőlünk. Az első negyed kivételével a védekezésünk rendben volt, ám támadásban nem sikerült hatékonynak lennünk. 

 

A szövetségi kapitány szerint az első negyed játékára magyarázat lehet a nagy tét, a rövid felkészülés pedig a sok hibára adhat magyarázatot, ám ő nem szeretne ilyenekre hivatkozni. Ugyanakkor, ha elvonatkoztatunk az olimpiától, akkor az már most látszik, hogy ez a torna egész biztosan roppant hasznos tapasztalat lesz a 2025-ös Európa-bajnokságra. Egyelőre azonban csak péntek estig néz előre, amikor 18 órakor a csapata a spanyolokat fantasztikus játékkal legyőző Japánnal találkozik.

IMG_6924
Fotó: Csudai Sándor

– Éjszaka kielemezzük a stáb tagjaival a japánok mérkőzését, és reggel megbeszéljük a látottakat a lányokkal. Emlékszem, a sorsolás ismeretében az volt az első gondolatom, hogy Japán talán verhető, ám minél több felvételt néztem meg róla, annál bizonyosabbá vált számomra, hogy nagyon erős ellenfél lesz. Ezt megmutatták most a spanyolok ellen is. A szokásostól eltérő a stílusa, a sebesség a legnagyobb erénye, valamint a sok hárompontos dobás. A célunk az lehet, hogy kihasználjuk a magassági fölényünket a palánk alatt. Nem biztos, hogy jó ötlet lenne a játék lassítására törekedni, mert nekünk is megvan a magunk stílusa, amely szintén a gyorsaságra alapoz, és ez a fegyver visszafelé is elsülhet.

Borítókép: Székely Norbert szerint a jobb csapat nyerte az első selejtezőnket (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.