Az angol futballszurkolók nem kérnek a hupilila zászlóból

Alapvetően nincs semmi meglepő abban, hogy a Brazília elleni felkészülési mérkőzésen az angol szurkolók élőképként kifeszítettek egy óriási angol zászlót. A „játékos”, részben hupilila kereszttel ellátott új angol mez ismeretében azonban egyértelmű üzenettel ért fel. Annak, hogy a gyártó ezúttal tényleg túl messzire ment a woke kísérletezésben, egyértelmű jele, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök és az ellenzék vezetője, Sir Keir Starmer is kritizálta a dizájnelemet.

2024. 03. 23. 20:46
England v Brazil - International Friendly - Wembley Stadium
A general view of the St George's Cross detail on the back of the shirt of England's Phil Foden during a international friendly match at Wembley Stadium, London. The shirt's manufacturer Nike has altered the appearance of the St George's Cross using purple and blue horizontal stripes in what it called a "playful update" to the shirt ahead of Euro 2024. Picture date: Saturday March 23, 2024. Phil Foden
Phil Foden gallérján a színes kereszt Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia–Brazília meccs a Wembley-ben. Futballünnep alapja a párosítás, a meccs előtti percek azonban a sporton túl is izgalmasak voltak. Az angol válogatott új mezt kapott az évre, s a gallérján az angol zászlóból ismert Szent György-kereszt is megjelenik, ahogy a sportszáron is. Csak éppen nem piros a kereszt, hanem több árnyalatban pompázik, amelyek közül a hupilila sem maradt ki.

England v Brazil - International Friendly angol zászló Anglia Brazília Wembley
A szögletzászlón eredeti színeiben jelent meg az angol zászló (Fotó: Getty Images/Mike Hewitt)

A gyártó szerint a „játékos” színösszeállítás „egyesít és inspirál”. Nos, az angol szurkolók valóban egységesen léptek fel, óriási angol zászlót formáltak élőképként a brit himnusz alatt. Amint a felhíváshoz fűzött bejegyzésből is látszik, volt már erre máskor is példa, de ezúttal a jelkép különleges üzenetet hordozott, a zászló megcsúfolásának elítélését.

Gareth Southgate és Rishi Sunak is kritizálta a dizájnt

Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate mindig igyekszik visszafogott lenni, ha a futballon kívüli témákról faggatják. Southgate a mez ügyében is kiemelte, hogy nincs magasan a prioritási listáján, de azért csak kibökte a lényeget.

Ha nem piros a kereszt, és nem fehér a háttér, az én fejemben akkor az nem a Szent György-kereszt.

A gyártó egyesítő terve olyan jól sikerült, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök és az ellenzék vezetője, Sir Keir Starmer egyaránt kritizálta a dizájnt.

– Természetesen az eredetit preferálom, a nemzeti zászlóinkkal nem szabadna szórakozni, mert azok az identitásunk részei, úgy tökéletesek, ahogy vannak – fogalmazott Sunak.

A jövő Real Madrid-sztárja, Endrick döntött

Az angol–brazil mérkőzés első félidejében Lucas Paquetá járt a legközelebb a gólszerzéshez, de a kapufát találta el.

Football: International friendly - England v Brazil Endrick Vinícius Júnior
Endrick első válogatottban lőtt gólját ünnepli, Vinícius Júniortól a gólpassz után ölelést is kapott (Fotó: AFP/Ben Stansall)

A West Ham játékosa azonban már nem volt a pályán, amikor az egyetlen gól született: önzetlen passza után a tizenhét éves Endrick talált be az angolok kapujába, aki most még a Palmeiras futballistája, de nyártól már klubszinten is Vinícius csapattársa lesz a Real Madridban.

Anglia legutóbb majdnem két éve kapott ki hazai pályán, akkor Magyarországtól 4-0-ra. Most Brazília 1-0-s győzelmet aratott az angolok ellen, miután Endrick a második ziccerét a 95. percben nem váltotta gólra.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.