Verstappen közelében még a madár sem járt Bahreinben

Max Verstappen esélyt sem adott az üldözőinek a Formula–1-es idénynyitó futamon. A holland világbajnok huszonkét másodpercet vert a második helyen leintett csapattársára, Sergio Pérezre Bahreinben, míg Carlos Sainz lett a harmadik a Ferrarival.

2024. 03. 02. 17:49
Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen drives during the Bahrain Formula One Grand Prix at the Bahrain International Circuit in Sakhir on March 2, 2024. (Photo by ALI HAIDER / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadedzéseken a Ferrari és a Mercedes is remekelt, így sokan pályázhattak az első helyre az idény első időmérőjén, de senki sem tudta elcsípni Max Verstappent (Red Bull). Pedig Charles Leclerc (Ferrari) a kvalifikáción gyorsabb volt a holland pilótánál, de a második szakaszban érte el a legjobb köridejét, a Q3-ban nem tudta megismételni ezt a teljesítményt, és csak a második hely jutott neki Verstappen mögött. George Russell (Mercedes), Carlos Sainz (Ferrari), Sergio Pérez (Red Bull) és Fernando Alonso (Aston Martin) foglalta el a következő pozíciókat a rajtrácson.

Sainz villogott, de Verstappentől ő is messze járt
Sainz villogott, de Verstappentől ő is messze járt Fotó: AFP/Anadolu/Jakub Porzycki

Verstappen jól kapta el a rajtot, Leclerc nem tudta megszorongatni. Mögöttük Sainz és Pérez helyet cserélt. Bár előzetesen Leclerc tűnt Verstappen fő kihívójának, a monacói előre helyett hátrafelé haladt. Előbb Russell is megelőzte, majd Pérez és Sainz is levadászta. Alonso is hasonló utat járt be: a kétszeres világbajnok a hatodik helyről esett vissza a kilencedikre.

Verstappen senkitől sem zavartatva vezetett, az első bokszkiállás idejére közel egy célegyenesnyi előnyt autózott össze. Pérez a második helyre ugrott előre a cseréket követően, Sainz Leclerc-rel szemben pozíciót vesztett, de a spanyol nagy kedvvel versenyzett, és másodszor is megelőzte a csapattársát, majd Russell mellett is elhúzott. Féltávra állandósultak a különbségek, Verstappen, Pérez, Sainz, Russell, Leclerc, Lando Norris, Oscar Piastri (mindkettő McLaren), (Mercedes), Alonso és Csou Kuan-jü (Kick Sauber) foglalta el az első tíz helyet.

 

Verstappen huszonkét másodpercet vert Pérezre

A futam második fele nem tartogatott sok izgalmat. A Red Bullok magabiztosan őrizték az előnyüket, Hamilton beférkőzött a két McLaren közé, Leclerc pedig Russellt üldözte. A monacói pilóta hadjárata sikeres volt, megszerezte a negyedik helyet, amit aztán már nem engedett ki a kezéből. Ahogy Verstappen sem az elsőt, úgy kezdte az évet, ahogy az előzőt befejezte – az élen. Huszonkét másodpercet vert a csapattársára, Pérezre, Sainz kaparintotta meg a harmadik helyet. Leclerc, Russell, Norris, Hamilton, Piastri, Alonso és Lance Stroll (Aston Martin) szerzett még pontot.

Folytatás a jövő héten Szaúd-Arábiában.

Végeredmény, Bahreini Nagydíj, Szahír (57 kör, 308,238 km, a pontszerzők):
 1. (holland, Red Bull) 1:31:44.742 óra
 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 22.457 másodperc hátrány
 3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 25.110 mp h.
 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 39.669 mp h.
 5. George Russell (brit, Mercedes) 46.788 mp h.
 6. Lando Norris (brit, McLaren) 48.458 mp h.
 7. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 50.324 mp h.
 8. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 56.082 mp h.
 9. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 1:14.887 perc h.
10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1:33.216 p h.
leggyorsabb kör: 1:32.608 perc (Verstappen, 39. kör)

A vb-pontversenyek állása 1 futam után (még 23 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 26 pont
 2. Pérez 18
 3. Sainz 15
 4. Leclerc 12
 5. Russell 10
 6. Norris 8
 7. Hamilton 6
 8. Piastri 4
 9. Alonso 2
10. Stroll 1

csapatok:
 1. Red Bull 44 pont
 2. Ferrari 27
 3. Mercedes 16
 4. McLaren 12
 5. Aston Martin 3

Borítókép: Max Verstappen tarolt Bahreinben (Fotó: AFP/Ali Haider)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.