Világbajnok úszónk kígyóként, óriási idővel üzent a riválisoknak Amerikában

Magyar idő szerint szombat éjjel Kós Hubert új országos csúcsot repesztett 100 méteres hátúszásban az Egyesült Államokban. A legendás Bob Bowman irányításával készülő világbajnok úszónk remekelt a San Antonióban rendezett versenyen, Kós formája több mint biztató a párizsi olimpiára nézve.

2024. 04. 14. 9:36
KÓS Hubert
Fukuoka, 2023. július 28. A gyõztes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntõjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

három nap alatt három egyéni csúcsot úszott a Pro Swim Seriesben San Antonióban, ahol a 100 gyors és a 100 pillangó után 100 háton is remekelt, nagy fölénnyel szerezte meg az aranyérmet, és ami még ennél is a fontosabb: az 53,08 másodperces idejével új országos csúcsot állított fel. Éppenséggel a saját, tavalyi fukuokai vb-n úszott rekordját döntötte meg három századdal.

KÓS Hubert
Kós Hubert háton megjavította a saját országos csúcsát San Antonióban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Jó ez a sprinterélet – értékelt Kós Hubert. – Azért nem rossz, hogy háromból három egyéni csúcsot sikerült elérnem, most még Bob Bowman is mosolygott. Igaz, aztán felsorolt úgy tizenöt hibát, amit a száz hát alatt elkövettem... Hát az tény, nyitott medencében nem egyszerű háton úszni, most úgy sikerült javítanom végre a vb-döntős időmön, hogy úgy tekeregtem, mint egy kígyó.

Kós Hubert a párizsi olimpiáig már nem áll rajthoz, a héten zajló országos bajnokságra nem jött haza, és a jelek szerint belgrádi Európa-bajnokságot is kihagyja, mindent az ötkarikás játékokra tesz fel idén.

– A versenyek miatt volt nyolc-kilenc hét könnyítés, most végre visszatérünk a kemény munkához, Párizsig már csak edzések lesznek, alig várom, hogy végre belekezdjünk – vetítette előre Kós.

Holtverseny Dressellel, jobb idő Milákénál

Kós 100 pillangón az olimpiai bajnoki címvédő és világcsúcstartó Caeleb Dressellel holtversenyben lett győztes San Antonióban korábban , az idejük pedig jobb volt, mint amivel a számban 2022-ben világbajnok nagy visszatérőként győzött a mostani ob-n. Az Egyesült Államokban készülő húszéves klasszis tehát kiváló formának örvend, főleg, hogy a fő száma a 200 hát, amiben világbajnok lett a tavalyi fukuokai viadalon.

Kós számára most a záróvizsgák következnek az Arizona Egyetemen, majd Bob Bowman irányításával a coloradói olimpiai edzőközpontban folytatják a felkészülést a párizsi olimpiára. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.