Révész Bulcsú a háromszoros világbajnoktól leste el a titkot

Révész Bulcsú ismét történelmi sikert aratott. A hazai sznúker tizenhét éves úttörője első magyar játékosként meccset nyert a sheffieldi profi világbajnokság selejtezőjében. Révész Bulcsú ráadásul 6-1-es hátrányból állt fel, s végül 10-8-ra nyert az angol Sean O’Sullivan ellen. A magyar fiatalember ezzel elérte eredetileg kitűzött célját, de természetesen a következő fordulóban, James Cahill ellen is a győzelemben bízva lép asztalhoz, a főtáblára jutásra viszont még nem gondol.

2024. 04. 10. 11:20
Révész Bulcsú sznúker világbajnokság snooker
Révész Bulcsú óriási fordítást mutatott be a sznúker-világbajnokság selejtezőjében Fotó: X/World Snooker Federation
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Révész Bulcsú elérte a sznúker-világbajnokság előtt kitűzött célját, megnyerte az első selejtezős meccsét Sean O’Sullivan ellen. Pedig egyáltalán nem indult jól a mérkőzés, a magyar játékos 6-1-es hátrányba került. Révész Bulcsú azonban fokozatosan visszakapaszkodott, s a meccs végén zsinórban öt frémet nyerve 10-8-ra győzött.

Budapest 20230304 Snooker Sznúker 2023 Magyar Sznúker Gála Fotó Koncz Márton Nemzeti Sport Révész BulcsúBudapest 20230304 Snooker Sznúker 2023 Magyar Sznúker Gála Fotó Koncz Márton Nemzeti Sport Révész Bulcsú
Révész Bulcsú ötfrémes hátrányban sem adta fel, nagyot küzdött. Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

– 6-1-es hátrányban csak arra gondoltam, hogy semmiképpen sem akarom feladni, és miután 6-3-ra szépítettem, bíztam benne, hogy ha a folytatásban a legjobb játékomat nyújtom, akkor nyerhetek. Aztán 8-5-nél ugyanarra gondoltam, hogy ne adjam fel, semmiképpen sem akartam 10-5-re kikapni. A bíró megkért, hogy nem gondolkozzam annyit a lökésválasztáson, ami miatt kicsit haragudtam rá, de a gyorsabb, dinamikusabb játékra váltás végül is segített, és a magam javára fordítottam a meccset – foglalta össze a fordítás menetét Révész Bulcsú a győzelem után adott interjúban.

 

Mark Williams taktikáját követte Révész Bulcsú

Révész Bulcsú köszönetet mondott azoknak, akik folyamatosan támogatják a pályafutását, és elmondta: bízik benne, hogy a sikerei a magyar sznúkeréletben is fejlődést eredményeznek. A tizenhét éves játékos lett idén az első magyar sznúkeres, aki beverekedte magát a profi mezőnybe, ő lett az első, aki vb-selejtezős meccset nyert, és korábban az idényben szintén úttörő volt abban is, hogy pontszerző verseny főtábláján játszhatott. A decemberi Shoot Out szóba is került az interjúban.

– Furcsa élmény volt, szerintem soha többet nem lök senki maximumot a Shoot Outon, mint ellenem Shaun Murphy. Én azt tanultam belőle, hogy a kezdőlökést többet gyakoroljam, de most, O’Sullivan ellen sem ment igazán jól, az első négy-öt kezdőlökésemmel könnyű állásokat hagytam neki. Úgyhogy változtattam, és ahogy Mark Williamstől láttam, alulról találtam el a pirosakat – árulta el Révész.

Az inspirációt jelentő walesi Mark Williams háromszoros világbajnok (2000, 2003, 2018), s bár már negyvenkilenc éves, éppen a múlt héten jelezte, hogy még mindig számolni kell vele, ugyanis meggyőző játékkal nyerte meg az idény legjobbjait felvonultató Tour Championshipet, a döntőben 10-5-re nyert a világelső Ronnie O’Sullivan ellen.

 

Révész Bulcsú nem gondol a főtáblára

A világbajnokság selejtezője négy fordulóból áll, azaz Révésznek további három sikerre lenne szüksége, hogy feljusson a harminckettes főtáblára. Amikor arról kérdezték, hogy ezt reális célnak tartja-e, elmosolyodott.

– Nem, egyelőre nem. Azzal a céllal érkeztem Sheffieldbe, hogy egy meccset nyerjek a selejtezőben, ezt elértem. Szeretném élvezni a James Cahill elleni meccset, ez egyébként is a legfontosabb célom minden versenyen, hogy élvezzem a sznúkert. Természetesen igyekszem majd a legjobbat kihozni magamból, úgy érzem, képes vagyok annál jobb teljesítményre, mint amit az első fordulóban nyújtottam. Az én kezemben már van egy meccs, James még nem játszott, úgyhogy bízom benne, hogy le tudom győzni – fogalmazott Révész Bulcsú.

Révész Bulcsú és a Ronnie O’Sullivan elleni 2019-es, vb-főtáblán aratott győzelme óta „Óriásölőnek” becézett James Cahill meccse csütörtökön lesz, az első szakaszt 11 órakor, a második szakaszt 20 órakor kezdik. A továbbjutáshoz tíz frémet kell nyerni, ahogy a selejtező valamennyi fordulójában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.