Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia

Három emelet magasból zuhannak a mélybe a Ludovika Campuson + videó

Az Orczy-parkban, a Ludovika Campuson a nagyközönséget a versenyekre majd csütörtöktől engedik be, de a sportolók kedden már tesztelték a pályákat, és mi is szétnéztünk az utcai sportok olimpiai kvalifikációs sorozatának budapesti állomása előtt.

2024. 06. 19. 5:55
Ennek a falnak a tetejére sem lesz egyszerű felkapaszkodni Fotó: Fábik Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utcai sportok a BMX freestyle park versenyszámát, a falmászást, a gördeszkát és a breakinget jelentik, és az elején tisztázni kell, utóbbiak képviselői nem szeretik, ha breaktáncosoknak nevezik őket. Az, hogy a nyáron a párizsi ötkarikás játékokon kik indulhatnak, két kvalifikációs állomás összesített eredményei alapján dől el: májusban Sanghaj volt a házigazda, s komoly sportdiplomáciai sikernek könyvelhetjük el, hogy a párizsi indulók listája nálunk lesz végleges. A négy sportágban együttesen valamivel többen mint százötvenen érnek révebe.

A Ludovika Campuson most a párizsi olimpia van a fókuszban

Mondhatjuk, hogy csütörtöktől vasárnapig a Ludovika Campuson egy kis olimpiát látunk – az utcai sportokat illetőem mindenképpen. Már csak azért is, mert hét olimpiai bajnokot is köszönthetünk. A BMX freestyle park versenyszáma, a gördeszka és a sportmászás a 2021-es tokiói olimpián debütált, a bréking új sportág az ötkarikás műsorban. 

Itt van Tokió 13 éves olimpiai bajnoka, Nisija Momidzsi is

Kapaszkodjunk meg, Tokióban a japán Nisija Momidzsi 13 évesen lett aranyérmes női egyéni utcai gördeszkázásban, ő az olimpiák történetének harmadik legfiatalabb olimpiai bajnoka, és indul Budapesten is. A női gördeszka tényleg a fiatalok sportja, a tegnapi edzésen a versenyzők átlagéletkora bőven 18 év alatt volt. Láthattuk, hogy a lányok esnek, kelnek, de úgy pattantak fel azonnal, mintha mi sem történt volna. S persze a férfiak is ismerkedtek a pályával.

 

A mászófalak egyikén a gyorsasági mászás során 15 méterre kell feljutni minél gyorsabban, több mint három emelet magasba, biztosítással, hogy aztán jöjjön a kellemes zuhanás vissza a földre. No persze sokan már hamarabb lepottyannak…

 

A Ludovika Campuson a közel félezer induló között négy magyar lesz: Szarvák Csenge és Lobontiu Noris breakingben, Tusnády Nimród falmászásban, Kempf Zoltán pedig BMX freestyle-ban méreti meg magát. A rendezvény ingyenesen látogatható, zenei programok is várják az  Orczy-parkban az érdeklődőket, akik jó néhány sportágat is kipróbálhatnak. De aki úgy gondolja, az sziesztázhat is.

Gondolnak a pihenni vágyókra is

Szarvák Csenge:

Tusnády Nimród:

Kempf Zoltán:

Az eseményről további információk ITT és ITT találhatók.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.